[IMG]http://www.zohreanaforum.com/images/imported/2019/01/1.jpg[/IMG[U]RL="http://erzurumportali.com/ktg/137/Erzurum-Mutfak-Kulturu"]
Kültürü[/URL] Erzurum'un Yöresel Kış Yemeklerinden Kelecoş
Tandır Ekmeği, Bol Tereyağı, Soğan ve Kavurmanın Eşsiz Uyumu Kelecoş
Doğranmış tandır ekmeği üzerine bol tereyağı ve soğanla hazırlanmış 'suharış' döküldükten sonra kurut (uzun süre bozulmadan saklamak üzere, genellikle koyun sütünden yapılan kurutulmuş yoğurt ) ezilerek üzerine ilave edilen Erzurum’un yöresel kış yemeklerinden birisidir.
Kelecoş İçindekiler
2 Adet Kuru Tandır Ekmeği
2 Adet Kurut
2 Orta Boy Kuru Soğan
1 Kase Kavurma
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Tuz
Kelecoşun Hazırlanışı
Kurutlar 3-4 parçaya bölünerek bir kaseye konulur. Üzerini geçecek şekilde ılık su konularak yumuşaması sağlanır. Daha sonra elle ovarak hiç pürüz kalmayacak şekilde eritilir. Tencere içinde ocak üzerinde sürekli karıştırılarak kaynatılır. Ayrandan biraz koyu bir kıvama gelmelidir. Soğanlar küçük küçük yemeklik doğranarak tereyağında kavrulur. Bir kase kavurma eklenerek karıştırılır. Kavurmanın yağı eriyip yumuşayınca pul biber ve tuz katılır ve tekrar karıştırılır. Ekmekler lokma büyüklüğünde bölü*nerek tepsiye dizilir. Kaynatılmış olan kurut eriyiği sıcak olarak ekmeklerin üzerine dökülür. En üstüne de kavurmalı soğanlı karışım yayılarak servis yapılır.
Erzurum Mutfağından Yöresel Imir Dolması Tarifi!
Erzurum yöresel gliko (imir dolması) tarifi
Erzurum mutfağında gliko, Gümüşhane yöresinde cıbız dolma başka yörelerde yalancı köfte, bulgur köftesi, sıkma olarak adlandırılıyor. Bu yemeğin Erzurum yöresinde bir adı da 'İmir dolması'dır. Tadı çok güzel herkes bayılarak yiyor size de şiddetle tavsiye ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Malzemeler:
2 su bardağı kalın bulgur
4,5 su bardağı su
2 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
4 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
3 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı artırabilir ya da azaltabilirsiniz)
2 diş sarımsak
Yoğurt
Sosu İçin:
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:
![[Resim: 3.jpg]](https://www.zohreanaforum.com/images/imported/2019/01/3.jpg)
Öncelikle bulguru yıkıyoruz. Ardından yıkadığımız bulguru tencereye alarak 4,5 su bardağı suyu ve tuzunu ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.
Pilav gibi pişip göz göz olunca pişip pişmediğine bakıyoruz ve eğer sertlik varsa tekrar sıcak su ekliyoruz. Bulgur piştikten sonra sıcakken üzerine unu eleyip iyice karıştırıyoruz ardından soğumaya bırakıyoruz.
Soğuduktan sonra 1-2 dakika yoğurup istediğimiz şekli veriyoruz. Eğer şekil verilecek kıvamda değilse biraz daha un ilave edebiliriz.
Şekil vermeden önce aldığımız parçayı avucumuzda sıkıca bastırıp, bulgurların iyice sıkılaşmasını sağladıktan sonra şekil veriyoruz.
Diğer yanda da tereyağını ayrı bir kapta dağlanana kadar kaynatıyoruz. Sos için olan malzemeleri ocak üzerinde karıştırarak hazırlıyoruz.
Sarımsaklı yoğurdu da hazırlayıp ardından bulgurumuza şekil verdikten sonra geniş bir tencereye su ve yine 4 çay kaşığı tuz ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz.
Hazırladığımız bulgur köftelerini tek tek kaynayan suya bırakıyoruz. Köfteler haşlandıkça su yüzüne çıkacaklardır. Su yüzüne hepsi çıktıktan sonra 6-7 dakika daha öylece kaynatmaya devam ediyoruz.
Son olarak haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla kısım kısım çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine öncelikle sarımsaklı yoğurdu sonra dağlanmış sıcak tereyağını gezdiriyoruz. Ardından da sosunu ekleyerek servis ediyoruz.
![[Resim: 4.jpg]](https://www.zohreanaforum.com/images/imported/2021/09/4.jpg)
![[Resim: 5.jpg]](https://www.zohreanaforum.com/images/imported/2021/09/5.jpg)