You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Buyurun, Doğu Anadolu, sofrasına.

Buyurun, Doğu Anadolu, sofrasına.

Posting Freak
Buyurun, Doğu Anadolu, sofrasına.






[IMG]http://www.zohreanaforum.com/images/imported/2019/01/1.jpg[/IMG[U]RL="http://erzurumportali.com/ktg/137/Erzurum-Mutfak-Kulturu"]
Kültürü[/URL] Erzurum'un Yöresel Kış Yemeklerinden Kelecoş


Tandır Ekmeği, Bol Tereyağı, Soğan ve Kavurmanın Eşsiz Uyumu Kelecoş


Doğranmış tandır ekmeği üzerine bol tereyağı ve soğanla hazırlanmış 'suharış' döküldükten sonra kurut (uzun süre bozulmadan saklamak üzere, genellikle koyun sütünden yapılan kurutulmuş yoğurt ) ezilerek üzerine ilave edilen Erzurum’un yöresel kış yemeklerinden birisidir.
Kelecoş İçindekiler

2 Adet Kuru Tandır Ekmeği
2 Adet Kurut
2 Orta Boy Kuru Soğan
1 Kase Kavurma
1 Tepeleme Yemek Kaşığı Tereyağı
1 Çay Kaşığı Pul Biber
1 Çay Kaşığı Tuz
Kelecoşun Hazırlanışı

Kurutlar 3-4 parçaya bölünerek bir kaseye konulur. Üzerini geçecek şekilde ılık su konularak yumuşaması sağlanır. Daha sonra elle ovarak hiç pürüz kalmayacak şekilde eritilir. Tencere içinde ocak üzerinde sürekli karıştırılarak kaynatılır. Ayrandan biraz koyu bir kıvama gelmelidir. Soğanlar küçük küçük yemeklik doğranarak tereyağında kavrulur. Bir kase kavurma eklenerek karıştırılır. Kavurmanın yağı eriyip yumuşayınca pul biber ve tuz katılır ve tekrar karıştırılır. Ekmekler lokma büyüklüğünde bölü*nerek tepsiye dizilir. Kaynatılmış olan kurut eriyiği sıcak olarak ekmeklerin üzerine dökülür. En üstüne de kavurmalı soğanlı karışım yayılarak servis yapılır.




[Resim: 2.jpg]

Erzurum Mutfağından Yöresel Imir Dolması Tarifi!






Erzurum yöresel gliko (imir dolması) tarifi

Erzurum mutfağında gliko, Gümüşhane yöresinde cıbız dolma başka yörelerde yalancı köfte, bulgur köftesi, sıkma olarak adlandırılıyor. Bu yemeğin Erzurum yöresinde bir adı da 'İmir dolması'dır. Tadı çok güzel herkes bayılarak yiyor size de şiddetle tavsiye ediyoruz. Şimdiden afiyet olsun.

Malzemeler:

2 su bardağı kalın bulgur
4,5 su bardağı su
2 su bardağı + 3 yemek kaşığı un
4 çay kaşığı tuz
Üzeri için:

3 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı artırabilir ya da azaltabilirsiniz)
2 diş sarımsak
Yoğurt
Sosu İçin:

1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı:

[Resim: 3.jpg]
Öncelikle bulguru yıkıyoruz. Ardından yıkadığımız bulguru tencereye alarak 4,5 su bardağı suyu ve tuzunu ekleyerek kaynamaya bırakıyoruz.

Pilav gibi pişip göz göz olunca pişip pişmediğine bakıyoruz ve eğer sertlik varsa tekrar sıcak su ekliyoruz. Bulgur piştikten sonra sıcakken üzerine unu eleyip iyice karıştırıyoruz ardından soğumaya bırakıyoruz.
Soğuduktan sonra 1-2 dakika yoğurup istediğimiz şekli veriyoruz. Eğer şekil verilecek kıvamda değilse biraz daha un ilave edebiliriz.
Şekil vermeden önce aldığımız parçayı avucumuzda sıkıca bastırıp, bulgurların iyice sıkılaşmasını sağladıktan sonra şekil veriyoruz.
Diğer yanda da tereyağını ayrı bir kapta dağlanana kadar kaynatıyoruz. Sos için olan malzemeleri ocak üzerinde karıştırarak hazırlıyoruz.
Sarımsaklı yoğurdu da hazırlayıp ardından bulgurumuza şekil verdikten sonra geniş bir tencereye su ve yine 4 çay kaşığı tuz ilave ederek kaynamaya bırakıyoruz.
Hazırladığımız bulgur köftelerini tek tek kaynayan suya bırakıyoruz. Köfteler haşlandıkça su yüzüne çıkacaklardır. Su yüzüne hepsi çıktıktan sonra 6-7 dakika daha öylece kaynatmaya devam ediyoruz.
Son olarak haşlanan köfteleri kevgir yardımıyla kısım kısım çıkarıp servis tabağına alıyoruz. Üzerine öncelikle sarımsaklı yoğurdu sonra dağlanmış sıcak tereyağını gezdiriyoruz. Ardından da sosunu ekleyerek servis ediyoruz.
ON İKİ  İMAMLAR
*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
  1. İmam ALİ
  2. İmam CAFER
  3. İmam ZEYNEL
  4. İmam BAKIR
  5. İmam RIZA
  6. İmam CAFERİ SADIK
  7. İmam HASAN
  8. İmam TAĞI NAĞI
  9. İmam MEHDİYE HÜDA
10. İmam HÜSEYİN,İ DEŞTİ KERBELA
11. İmam CAFER -İ ZÖHRE YE HİBA
12. KIRKLAR DERGAHA


*** *** *** *** **** *** *** *** **** ***
Son Düzenleme: 08/01/2019, 00:55, Düzenleyen: Y O L C U.
Posting Freak
Buyurun, Doğu Anadolu, sofrasına.
HAŞHAŞLI CEVİZLİ ÇÖREK (Amasya)


Hamur mayasıyla yoğrulan hamur, yeterince kabardıktan sonra topaklara ayrılır. Hamur tahtasına açılan bu topakların üzerine yağ, dövülmüş haşhaş ve ceviz konulur. Küçük küçük katlanarak tepsiye dizilir. Üzerine yumurta sürülerek fırına verilir.

[Resim: 4.jpg]

4 kişilik Malzemesi:
4 su bardağı un
1 çorba kaşığı kuru maya
1 çay bardağı ılık su
2 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 su bardağı dövülmüş haşhaş
1 çorba kaşığı tozşeker
1 yumurta sarısı
1 su bardağı eritilmiş tereyağı
1 su bardağı su

Mayayı 1 çay bardağı ılık suda 1 kaşık şekerle birlikte eritin. Unun ortasını havuz gibi açıp mayalı karışımı ekleyin. Azar azar su ilave ederek hamuru yoğurun. Üzerine nemli bez örtüp kabarıncaya kadar ılık bir ortamda 20 dakika dinlendirin.
Hamuru 6 eşit parçaya ayırıp oklava ile yufka şeklinde açın. Yufkaların üzerine eritilmiş tereyağı sürüp ceviz ve haşhaş serpin. Yufkaları üst üste yerleştirin. 4-5 cm eninde şeritler halinde kesin.
Hazırladığınız şeritleri iki ucundan tutup hafifçe burarak burgu şekli verin. Yağlanmış tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın.



+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Amasya Çöreği

Yarım su bardağı yoğurt
Yarım su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
125 gram tereyağı
Yarım paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı ceviz
4-5 su bardağı un
Üzeri için:
1 adet yumurta

Mayayı yarım su bardağı ılık suda eritip yoğurma kabına alın.
Ceviz ve un hariç malzemeleri ekleyip karıştırın
Unu da azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Son olarak cevizi de ekleyip bir kez daha yoğurun ve nemli bir örtünün altında 40 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
Mayalanan hamurdan yuvarlak parçalar koparıp yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin.
Üzerine çırptığınız yumurtayı fırçayla sürün.
180 derecede ısıttığınız fırına tepsiyi verip çörekler kızarana kadar pişirin.
Ilınınca servis edebilirsiniz.

[Resim: 5.jpg]


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ON İKİ  İMAMLAR
*** *** *** *** *** *** *** *** *** ***
  1. İmam ALİ
  2. İmam CAFER
  3. İmam ZEYNEL
  4. İmam BAKIR
  5. İmam RIZA
  6. İmam CAFERİ SADIK
  7. İmam HASAN
  8. İmam TAĞI NAĞI
  9. İmam MEHDİYE HÜDA
10. İmam HÜSEYİN,İ DEŞTİ KERBELA
11. İmam CAFER -İ ZÖHRE YE HİBA
12. KIRKLAR DERGAHA


*** *** *** *** **** *** *** *** **** ***

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.