Bilinmeyen Atatürk Köşesi
[FONT=Lucida Console]
[FONT=Lucida Console]İNKILAPÇI(DEVRİMCİ) ATATÜRK
[FONT=Lucida Console] I-Siyasi alanda yapılan inkılaplar:
[FONT=Lucida Console] 1- Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım 1922)
[FONT=Lucida Console] 2- Cumhuriyet’in ilanı (29 Ekim 1923)
[FONT=Lucida Console] 3- Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart 1924)
[FONT=Lucida Console] II-Toplumsal yaşayışın düzenlenmesi:
[FONT=Lucida Console] 1- Şapka İktisası (giyilmesi) Hakkında Kanun (25 Kasım 1925)
[FONT=Lucida Console] 2- Tekke ve Zaviyelerle Türbelerin Seddine (kapatılmasına) ve Türbedarlıklar ile Birtakım Unvanların Men ve İlgasına Dair Kanun (30 Kasım 1925)
[FONT=Lucida Console] 3- Beynelmilel Saat ve Takvim Hakkındaki Kanunların Kabulü (26 Aralık 1925). Kabul edilen bu kanunlarla Hicri ve Rumi Takvim uygulaması kaldırılarak yerine Miladi Takvim, alaturka saat yerine de milletlerarası saat sistemi uygulaması benimsenmiştir.
[FONT=Lucida Console] 4- Ölçüler Kanunu (1 Nisan 1931). Bu kanunla ölçü birimi olarak medeni milletlerin kullandıkları metre, kilogram ve litre kabul edilmiştir.
[FONT=Lucida Console] 5- Lakap ve Unvanların Kaldırıldığına Dair Kanun (26 Kasım 1934)
[FONT=Lucida Console] 6- Bazı Kisvelerin Giyilemeyeceğine Dair Kanun (3 Aralık 1934). Bu kanunla din adamlarının, hangi dine mensup olurlarsa olsunlar, mabet ve ayinler dışında ruhani kisve (giysi) taşımaları yasaklanmıştır.
[FONT=Lucida Console] 7- Soyadı Kanunu (21 Haziren 1934)
[FONT=Lucida Console] 8- Kemal Öz Adlı Cumhurreisimize Atatürk Soyadı Verilmesi Hakkında Kanun (24 Kasım 1934)
[FONT=Lucida Console] 9- Kadınların medeni ve siyasi haklara kavuşması:
[FONT=Lucida Console] a- Medeni Kanun’la sağlanan haklar
[FONT=Lucida Console] b- Belediye seçimlerinde kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan kanunun kabulü (3 Nisan 1930)
[FONT=Lucida Console] c- Anayasa’da yapılan değişiklerle kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının tanınması (5 Aralık 1934)
[FONT=Lucida Console] III- Hukuk alanında yapılan inkılaplar:
[FONT=Lucida Console] 1- Şeriye Mahkemelerinin kaldırılması ve Yeni Mahkemeler Teşkilatının Kurulması Kanunu (8 Nisan 1934)
[FONT=Lucida Console] 2- Türk Medeni Kanunu (17 Şubat 1926)
[FONT=Lucida Console] Dini hukuk sisteminden ayrılarak laik çağdaş hukuk sisteminin uygulanmasına başlanmıştır.
[FONT=Lucida Console] IV-Eğitim ve Kültür alanında yapılan inkılaplar:
[FONT=Lucida Console] 1- Tevhid-i Tedrisat Kanunu (3 Mart 1924). Bu kanunla Türkiye dahilindeki bütün bilim ve öğretim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlanmıştır.
[FONT=Lucida Console] 2- Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki
[FONT=Lucida Console] Hakkında Kanun (1 Kasım 1928)
[FONT=Lucida Console] 3- Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’nin Kuruluşu (12 Nisan 1931). Cemiyet daha sonra Türk Tarih Kurumu adını almıştır (3 Ekim 1935). Kültür alanında yeni bir tarih görüşnü ifade eden kurumun kuruluşuyla ümmet tarihi anlayışından millet tarihi anlayışına geçilmiştir.
[FONT=Lucida Console] 4- Türk Dili Tetkik Cemiyeti’nin kuruluşu (12 Temmuz 1932). Cemiyet daha sonra Türk Dil Kurumu adını almıştır (24 Ağustos 1936). Kurumun amacı, Türk dilinin öz güzelliğini ve zenginliğini meydana çıkarmak, onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmektir.
[FONT=Lucida Console] 5- İstanbul Darülfünunu’nun kapatılmasına Milli Eğitim Bakanlığı’nca yeni bir üniversite kurulmasına dair kanun (31 Mayıs 1933). İstanbul Üniversitesi 18 Kasım 1933 günü öğretime açılmıştır
Oku sen dervişim biter mi sesin,
Kainat Muhammed Mustafa pirim
Kerbela ilinde Zöhre Ana yerin,
Baktım ki postuna o da Ali'ymiş..
Zöhre ANA