You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Cem Evleri Program Taslağı

Cem Evleri Program Taslağı

Posting Freak
Cem Evleri Program Taslağı
Şaheser-alıntı

Türkiyede cem evleri dernekler aciliyor size soruyorum peki bunlarin geliri nerden geliyor devlet sadece camilere yardim ediyor cem evlerine yardim yok dedelere yardim yok kim karsiliyor bunlari suyu elektirigi geliri gideri alevi insanlarinin gönlünden kopan bagislariyla, lokmalar veriyor kurbanlar kesiliyor alevilik yolunun sürmesi bu yola gönül verenler ufak bagislariyla katki sagliyorlar.
Alevi fedarasyonuymus bir sürü vakiflar var ne yapiyorlar alevilik icin gidin onlarin yasamina bakin varlik icinde ama kimse onlara hesap sormuyor.
Zöhre ananin kapisina hergün bir sürü insan gidiyor sifasini alanlar var nefesiyle insanlari bilgilendiriyor saatlerce yilmadan anlatiyor dogrulari konusuyor kimseye gidin kötü seyler yapin demiyor anlamiyorum niye istenmiyor tabiki dogrulari söyledigi icin istemiyor kimsenin isine gelmiyor


]Şaheser güzel bir konuya değinmiş,Türkiye'de dernekler,cemevleri ,kültür evleri,vakıflar açılıyor,onların para kaynağı konu edinmiyor,onlara gelince devlet ödemediği için halk ödüyor,konu Zöhre Ana'ya gelince insanların kılık kıyafeti,Zöhre Ana'nın binası göze batıyor.

Zöhre Ana, kendi binasında yıllarca Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne kira vererek oturdu,bina Almanya'dan alınan kredilerle yaptırıldı, yine aynı bina kredi çekilerek birkaç yıl önce Vakıflar'dan satın alındı, insanların dışardan gördüğü gibi değil,biz yıllarca gidip geldiğimizden dolayı biliyoruz.

Kurulan derneklerde,vakıflarda hangi dede kime şifa vermiş,kimin dertlerine derman olmuş,hangi kanserliyi iyileştirmiş,hangi sara'lıyı sarasından kurtarmış,hangi üniversite öğrencisinin tercihlerini yapmış da tutmuş, kaç kişiyi evlendirmiş,nikah kıymış vs vs.
Bu ışıklar,kerametler var mı derneklerdeki dedelerde?

Devletten maaş almayı düşünerek ,Hz. Üseyin'in nefeslerini satmayı planlamaktadırlar,varmıdır yolumuzda böyle bir çelişki?

Hangi evliya ,haşa Hz. Üseyin'in nefeslerini,Ehlibeyt'in ışığını,kerametlerini satmıştır duydunuz mu hiç?

Pirler güneşe benzer,dedeler (gerçek ocak dedeleri) mum'dur,onlarında güneş yanında hükmü yoktur.


Kelimelerim sistem hatasından yanlış yerden ayrılıyor...

“Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.”
[Resim: imza3cp.gif]


Özü bitmiş, gümanı pak olmamış,şeytana tapmış, nefsi çıkarı için arayıpta birşey bulamamış, kuyruk acısı varsa,Derviş Muhammed'in de dediği gibi" bir kılını çektiyse" Zöhre Ana, onu değerlendirmek ister aklısüre.Ehlibeyt'in meyvası bitmez, dalı budağı kurumaz,sen ne kadar kezzap dökersen dök, O'nun Zemzem çeşmesi ALİ'dir

Derviş'in HAK kelamını can kulağıyla dinliyebliyorsan yeter,firdevs bağından bir gül alabiliyor musun,O'nun ibadetine,saldığı yola,yaşatmak istediği güzelliğe canı gönülden yürüyebiliyorsan en büyük mutluluk budur.
(Pir Zöhre Ana)
Member
Cem Evleri Program Taslağı
Şaduman yazdı:Mahmut Erdal' dan alıntı yapmak sizin gibi bir tarihçiye pek uygun değil. Bunca Pir, eren evliya varken onların deyişlerinden faydalanabilirsiniz.

Dikkat edin de sonunuz O şahıs gibi olmasın.!!!???
Bindiğiniz dalı kesmeyiniz.

Merak etme tarihçilerin belgeleri sınırsızdır. Hertürlü belgeden yararlanabilir. İnsanların sonlarını sadece Yarada hazırlar Eğer siz o sahısdiye hitaf ettiğiniz kişi Alevilik uğruna bir gram katkı sağlamıssa varsın benimde sonun öyle olsun. Ayrıca bu yaklaşımınız biziminancımıza ters AKP düşüncsine yakın bir görünümdedir.

Bu sırra mümkirler eremez
Dost yüzünü körler göremez
]Çark-ı felek döner durmaz
Ya ben niye dönmeyeyim

Aşk oldu yürekte yanar
Beni gören mecnun sanar
]Gökyüzünde ay gün döner
Ya ben niye dönmeyeyim
.............
Seyyid Nizanoğu tek dur
Münafığın işi çoktur
]Evvel ahir dönen haktır
Ya ben niye dönmeyeyim.
Member
Cem Evleri Program Taslağı
[quote=Şaduman][QUOTE]Öncelikle bu kadar eleştiri için teşekkür ederim. Fikirlerim doğrultusunda birz dikbaşlı olduğum doğru. Ben tarihçiyim bana kesin kanıtlar koymadan büşüncelerimde ufak bir şaşma olmaz. [/QUOTE] [QUOTE]

Bütün yorumlara buradan cevap vermek istiyorum. Cem evleri semah dönmek içindir burada namaz ibadeti yapılmaz bizim hoşgörülü anlayışımızda bu yoktur. Çünkü ülkemizde okul sayısının iki katı cami vardır namaz kılmak isteyen her 100 metrede yapılmış olan camilerden birine gidip ibadetini yapabilir.
AKP hükümeti ile tek bir ortak düşüncem var: Müsümanların ibaetyeri camidir. Müslüman olan oraya gider. Aleviler Cem evlerine gider çünkü Alevilik başlı başına bir dindir Anadolu'nun öz dini.

Evet bu kadar cami olmasına bizlerde karşıyız. Alevi ibadet yeri cemevidir.

Televizyonlarda perşembe akşamları cem yapılıyor orada gördüğüm takiyeli bir ibadet. Siz Zöhre Ana'nın ypmış olduğu bir cem ibadetini hiç TV aracılığıyla yayınlamayı düşündünüz mü? Bu yol kitleye ulaşmanın en kolay yoludur.

TV'ler de cem ibadetlerinin bir reklam gibi yapılmasına karşıyız. Kaldı ki yapılanlar ne kadar doğru tartışmalı !!!?
Ayrıca görüntülerde alevi kadınlarının başları kapalı, buda yanlış bence.

Cem kutsal bir ibadettir, bu inancı göşyaşları içinde büyük bir saygı ve Ehlibeyt sevgisi ile yaşamak lazım. Cemi yürütmek te; bilgisiz ve yolumuza hiç bir fedakarlık yapmayan dedeler le olamayacaktır. Çünkü kendilerinde bir ışık ve keramet yoktur. Topluma örnek olma vasfını taşıyamamaktadırlar.
Çok şükür bizlere canlı mürşit Zöhre Ana'nın cemlerini görmek nasip oldu. Allah tekrarını nasip etsin. Dileyen canlara da nasip olur inşallah. Allah Pirimizi başımızdan eksik etmesin.

Kıyafetler ile görüşlerim benim değil konştuğum cem evleri yetkililerinin görüşleridir. Kendim görseydm belki daha farklı bir yorum olurdu.


Temizlik imandan gelir. Güzel ve temiz giyinmek te mi suç oldu?

Kendi imkanlarınızla geziler yapıyormussunuz Kimseden para almıyormussunuz bu inancınıza verdiğiniz değer için önemlidir bunun kesin cevabı ancak kurumunuzu tanıdıktan sonra anlaşılır.


Zöhre Ana'ya inana, yolundan gitmeye çalışan insanlarda, genelde orta gelirli, kıt kanaat geçinmeye çalışan memur, işçi ve köylü kesimden geliyor. Gelirseniz gözünüzle görürsünüz. Türbe ziyaretlerine, sohbetlere gelen insanlar kendi yol masraflarını kendileri karşılıyorlar.
Zöhre Ana birçok üniversite öğrencisine burs vermektedir. ]Bu konuda Soyal Yardımlar konu başlığına bakabilirsiniz.


Konuyu uzatmadan size birkaç soru olacak. Alevi halkının İslam öncesi dini neydi? semah ne zaman ortaya çıktı? Aleviler namaz kılıyor ise bunu Müslümanların kıldığı şekil mi kılıyorlar değişikliği var mı? levilerde Kıble var mı?


Alevi haklının dini islamdır. Peygamberi Hz.Muhammed Mustafa'dır. Rehberi, Mürşidi binbir donda baş gösteren Şahı Merdan Ali'dir.Alevi inancında Semah bir ibadettir. Yolun kuruluşundan beri vardır. Ve yeri Cem'dir. Haşa düğünde, eğlencede semah dönülmez.

[FONT=Tahoma]Bakın Zöhre Ana'm 3. Kitabında Namaz hakkında ne diyor:" ]Namaz seccadesi, güneşin doğduğu yön, sol yüze, kıble sağ yüze gelecek şekilde serilir. Tam kıbleye doğru dönülmez. Sebebi Mekke ile Medine arasında gidip gelen, Hz. Muhammed'e Selavat getirerek Allah'a yalvarmaktır..."
Namaz 3 vakittir. Hz. Ali döneminde kılınan namazdır.

Umarım yeterli olur [/QUOTE]
Alevi halkının dinine kadar olan kısımda bir itirazım yok; ancak Alevi halkının dini Aleviliktir çünkü Aleviliğin kendi ibadet şekli ve riteli vadır. Cennet cehennem, Hakk'ı anlama, toplumsal ve sosyal konularda İslam'dan ayrılır. Alevi halkının mürşidi ezeldendir Ali'dir. İbadeti semahtır. İbadet etiği yer cem evleridir. Dediğiniz gibi düğünlerde oynanmasına karşıyım.

Namaz yönüne gelince varsa bir yön o da dünyaya hayat veren güneşin doğduğu yerdir. Yoksa Hz muhammed'le bir ilgisi yoktur çünkü ezeldendir bu yön değişmedi. Ayrıca ibadetin üç vakt olduğundan şüpem var. Peki neden cem sadece perşembe akşamları yapılmaktadır değişik toplumlarda bu günler C.tesi veya pazar olmaktadır. ama hepsinin ortak yönü haftada bir gün olmasıdır.

Ayrıca Alevilerin Hz Ali ile ilgisi yoktur lütfen Şii'lik ile karıştırmayalım. Şiiler bu dediklerinizin hepsini yaparlar semah dönmek hariç.

]Gahi nebi gahi veli göründüm
]Gahi uslu gahi deli göründüm
]Gahi Ahmet gahi Ali göründüm
]Kimse bilmez sırrım kallaş idim ben
]
]Şimdi Hamdü lillah Şiri dediler
]Geldim gittim zatım hiç bilmediler
]Sırrımı kimseler fehmetmediler
]Hep mahluk kuluna kardaş idim ben.
]
] ( Şiri )
Cem Evleri Program Taslağı
Merhaba Cankardelenler,
Yorumları dikkatle okudum öncelikle canların şunu bilmesinde fayda var bazı benlikler şeytana satılmışsa dönüş bu zamanda hemen hemen imkansız.Yukarıdaki zadda bunlardan birisi ve hayatını bir labirentte yaşıyor yazık,benim fikrim bu yönde çünkü:
-binlerce aleviyim diyen insanların sorunu namaz, kardeşim Ehlibeyt namazı inancın temel taşlarındandır; içinizdeki şeytanı kovup hakka teslim olmak ilk kural olmalı.
-Pirimiz Zöhre Ananın dergahına gidip niyaz etmeli gerçek doğru yolda yürümek için kitaplarını yani haktan gelen gerçekleri okuyup ögrenip kendi idrak süzgecinizden geçirdikten sonra görüyoruzki çoğu bilinmezlikler çelişkiler ortadan kalkıyor.
-kendi içimizde yolculuklar yapmalıyız; neyi, nasıl, ne kadar, nerden ve hangi kaynaktan biliyoruz..
Posting Freak
Cem Evleri Program Taslağı
Alıntı:Kazım İnan nicli üyeden alıntı:Ayrıca Alevilerin Hz Ali ile ilgisi yoktur lütfen Şii'lik ile karıştırmayalım . Şiiler bu dediklerinizin hepsini yaparlar semah dönmek hariç.

]Onsekizbin alemin sahibi Şahı Merdan Ali Allah'tır.


Hz. Ali'nin alevilerle ilgisi yok gibi saçma bir fikri savunmakta hala ısrar etmeniz anlaşılır gibi değil. Yuh diyorum artık !!!



Sabah sabah Hakka yalvar
Ali büyük kısmet salar
Devin parmağını bağlar
Yedi yaşlı oğlan sanar
Zöhre Ana
Kurtuluş savaşını yapan
Atatürk'tür senin Atan
Allah'ın aslanı çıkan
O da Ali'dir Zöhre Ana
Son Düzenleme: 21/02/2011, 17:08, Düzenleyen: Şaduman.
Administrator
Cem Evleri Program Taslağı
Dogan yazdı:Yurdun dört bir yanında cem evleri yapılmaktadır.
Cemevlerimizden en çok cenazelerimizin kaldırılması için yararlanıyoruz.
Bana göre cemevleri (şimdilik) yas evleri görünümündedir.
Çünkü en fazla insanı cenazelerde bir araya getirmektedir.
cem evlerini yöneten dernekler imkanları ölçüsünde saz ve semah kursları düzenlemektedirler. İnanç ve ibadetle ilgili bir eğitim verilmemekte Alevi gençlerinin ibadete alıştırılması düşünülmemektedir.

Cem evleri nasıl olmalıdır? Bu konuda hazırladığım bir program taslağını sizlerle paylaşmak istiyorum. Sizlerin de katkılarınızı bekliyorum.

]Cem Evlerinde Cem İbadetleri:
1- İlk önce tüm cem evlerinde cem ibadetine son verilmelidir.
2- Cem ibadeti için Zöhre Ana mekanında yapılması planlanan cemler tüm cem evlerinde Alevi kitleye duyurulmalıdır.
3- Cem evleri yönetimleri Zöhre Ana mekanında yürütülecek cemler için otobüslerle Ankara'ya ziyaretler düzenlemelidir.

]Cem Evlerinde Kurban İbadetleri:
1- Tüm cem evlerinden temsilciler kurban kesmek için Zöhre Ana'ya gelerek Pir'in desturunu almalıdırlar.
2- Kurban duasını öğrenerek bundan böyle canların kurbanlarını bu duayla kesmeli ve bu duanın Zöhre Ana'dan verildiğini topluma açıklamalıdırlar.
3- Ortak kurbanın doğru olmadığı cem evleri aracılığıyla Alevi topluma anlatılmalı ortak kurban getiren canların kurbanları kesilmemelidir.
4- Yaşını tamamlamamış kurban kesilmemeli, keçiden kurban olmayacağı cem evlerine gelen canlara öğretilmelidir. Cem evlerinde keçi kurban edilmemelidir.
5- Türkiyedeki tüm cem evleriyle birlikte Zöhre Ana'nın bildirdiği tarih olan 15 Temmuz'da kurban bayramı yapılmalıdır.
6- Tüm cem evlerinde Kurban Kayramında kesilen kurbanın sağ arka butu kurban sahibine verilmeli, kalan kısımlar öksüz, dul, yetim, düşkünler evi, çocuk esirgeme kurumu ve diğer fakirlere dağıtılmalıdır.

]Cem Evlerinde Yas-ı Matem İbadetleri:
1- Zöhre Ana'nın verdiği Ehlibeytin Yas-ı Matem takvimi tüm cem evlerinde yazılı, sözlü ve görsel olarak ilan edilmelidir.
2- Cem evlerine devam eden canlara bu takvimin kaynağının "evliya" olduğu söylenmeli ve titizlikle uygulanmalıdır.
3- Yoksullar için cem evlerinde iftar ve sahur lokmaları organize edilmelidir.
4- Tüm cem evlerinde iftar akşam 18.00'de sahur en geç sabah 04.00 te icra edilmelidir. Böylece toplumun aynı anda gönül birliği yapması sağlanmalıdır.

]Cem Evlerinde Namaz İbadetleri:
1- Tüm cem evlerinde Zöhre Ana'nın bildirdiği vakitlere uygun olarak namaz kılınmalıdır.
2- Zöhre Ana'dan öğrenilen abdest ve boy abdesti tüm cem evlerinde aynen öğretilmelidir.

]Cem Evlerinde Cenaze Hizmetleri:
1- Tüm cem evlerinden Zöhre Ana'ya gelerek destur almış ve doğrusunu öğrenmiş canlar cenaze hizmetlerini yerine getirmelidir.
2- Yapılan dini hizmetler için halktan ücret talep edilmemelidir.
3- Cenaze namazları camilerdeki gibi değil Zöhre Ana'nın verdiği gibi kılınmalıdır.
4-Bu ibadetlerin Zöhre Ana'dan alındığı halka izah edilmelidir.
5- Bu hizmetleri öğrenen gönüllüler Alevi toplumuna dedelik, ebelik, analık satmamalıdır.

]Cem Evlerinde Eğitim Hizmetleri:
1- Cem evlerinde semah kurslarına son verilmelidir. Çünkü semahlar cemlerde dönülür. Cem'i de Pir Zöhre Ana yürütür. Ona niyaz edilir, ona ikrar verilir.
2- Olanakları ölçüsünde halk oyunları, satranç, bağlama, bilgisayar, sınavlara hazırlık kursları açılmalıdır.
3- Her cem evinde kütüphane açılmalıdır.
4- Tüm cem evlerinde Zöhre Ana'nın fotoğrafları asılmalı, kitapları, CD'leri bulundurulmalıdır.
5- Zöhre Ana'nın kişisel internet sitesi tüm cem evlerinde tanıtılmalıdır.

]Cem Evlerinde sosyal hizmetler:
1- Cem evlerinin geniş olan salonları düğün salonu olarak da hizmet verebilecek şekilde hazırlanmalıdır.
2- Aş evleri günün her saati açık tutulmalıdır. Açım diyen herkese en az bir öğün yemek çıkarılmalıdır.
3- Her cem evinde uydu yayın sistemi kurulmalıdır.
4- Tüm cem evleri uydudan Zöhre Ana mekanına naklen bağlantı sağlayacak şekilde teknolojik donanıma kavuşturulmalıdır.
5- Zöhre Ana'nın destur verdiği etkinlikler anında tüm cem evlerinde izlenebilmelidir.
6- Belirli günlerde tele konferans şeklinde Zöhre Ana'nın sohbetleri tüm cemevlerinde aynı anda yayınlanmalıdır.
7- Açık Kapı Derneği tarafından peryodik olarak basılan dergiler tüm cem evlerine postalanmalı ve okunmaları sağlanmalıdır.


Doğan Hocam. Bu güzel yazınızı arkadaşlarla tekrar paylaşmak istedim.
"ilmin sözü Ali'dir..."



Zöhre Ana...

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.