Yargıtay Başkanlar Kurulu, tasarının yasalaşması ile birlikte “lağvedilip” yeni seçilecek üyelerin de katılımıyla tekrar kurulacak. Başkanlar Kurulu’na seçilebilmek için gerekli olan 4 yıl koşulu da kalkacak. Böylece Başkanlar Kurulu’nda yeni seçilecek üyelerin de yer alabilmelerinin yolu açılmış olacak.
Mevcut Yargıtay yasasında hangi dairelerin hangi dosyalara bakacağı belirlenmiş durumda. Tasarıya göre ise kurul, dairelerin iş bölümünü kendisi yapacak. Bunu da her yıl yeniden düzenleyebilecek. Bu yolla istenilen dosyaların istenilen dairelerde görüşülmesi yoluna gidilecek. Daireler bir başkan ve dört üye ile çalışması öngörülürken üye sayısının yeterli olması halinde iki heyet oluşturulabilecek. Böylece dairelerdeki üye sayısı 10’a çıkabilecek. Dairler kararlarını çoğunluk oyu ile değil “salt çoğunlukla” alacak.
Kurula sınırsız üye
Danıştay’daki en zorlu üye seçiminin yaşandığı İdare Dava Daireleri Kurulu da tasarıyla yeniden düzenlendi. Kurulda dairelerden iki yıl süre ile üye görevlendirme yöntemi terk edilirken seçilecek yeni üyelerin de kurula katılımını sağlayacak biçimde üye sayı ve süre sınırlaması kaldırıldı.
Mehmet Haberal tazminatı yanacak
Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın hâkimlere açıp kazandığı davanın da tasarıyla “bertaraf” edilmesi öngörüldü. Tasarıya göre hâkimler ve savcılara tazminat davası açılmasının yolu kesilirken tüm hukuk yolları bitmemiş davaların da bu kapsamda değerlendirilmesi öngörüldü.
Dava kalkanı
Tasarıyla birlikte, yürütülen soruşturma ve davalar ile ilgili davalar devlete karşı açılabilecek. Ancak bunlar istenirse kişilere rücu ettirilebilecek. Tasarıya göreHSYK müfettişleri ve adalet müfettişleri de bu kapsamda değerlendirilecek. Dolayısıyla uygulamalar ile çokça tartışmaya neden olan adalet müfettişleri de davalara karşı yasa kalkanı getirecek.
Başkanlık kolaylaşıyor
Düzenlemeye göre Yargıtay Başkanı seçimlerinde üyelerin en az üçte ikisinin oy kullanması gerekiyor. Tasarıyla seçimler için üyelerin salt çoğunluğunun katılımı yeterli bulunuyor. Buna göre Yargıtay Başkanlığı seçimi 194 üyenin katılımı ile yapılabilecek. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker’in görev süresi 1 Haziran’da sona erecek. Tasarının o güne kadar yasalaşması durumunda başkan yeni seçilen 137 üyenin de oylarıyla belirlenecek.
25 Ocak 2011
Cumhuriyet
Cumhuriyet