You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Şehitlik ziyareti paralı olur mu?

Şehitlik ziyareti paralı olur mu?

Posting Freak
Şehitlik ziyareti paralı olur mu?
Şehitlik ziyareti paralı olur mu?

Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nı gezmeye gelecek kişileri sadece hizmet alımı şeklinde alınacak araçlarla gezdirmek istemesi büyük tepkiye sebep oldu.
Edinilen bilgiye göre, her yıl 3 milyona yakın kişinin ziyaret ettiği Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, yeni başlatılacak uygulama ile sadece hizmet alımı şeklinde yapılacak araçlar ile gezilebilecek. Bölgeye gezmek için gelen ziyaretçiler ilk etapta Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Uzun Devreli Gelişim Planı çerçevesinde hizmet alımı şeklinde satın alınacak 89 araç ile bölgeyi dolaşabilecek. Bu araçlardan 20 tanesi otobüs, 40 tanesi midibüs, 25 tanesi minibüs, 2'si özel konuklar için vip aracı, 2'si de engelli vatandaşlara hizmet verecek.
Bu uygulamaya çalıştığı tepki gösteren profesyonel rehber ve alan kılavuzu Milliyetçi Hareket Partisi Çanakkale İl Başkanı İsmet Balkan, bölgenin rant kapısı haline getirilmeye çalışıldığını iddia ederek, "Buraya otobüslerle gelenlere kendi araçları ile tarihi yarımadayı gezdirmeye çalışıyorlar. Ben de turizmciyim, alan kılavuzuyum ve aynı zamanda da profesyonel rehberim. Bunun mümkün olmadığını Çanakkale'deki herkes biliyor. Orada 30-40 tane otobüs ile ziyaretçilerin gezdirilmesi mümkün değil. Bazı günler oluyor ki, özellikle hafta onları bölgeye 500 otobüs geliyor. Burada sadece tek bir şey düşünülüyor. Burada bir milli park var. İnsanlar buraya atalarını, şehitleri ziyaret etmeye geliyor. Bu yapılan çalışma tamamıyla ziyaretçilerden para kazanmaya yöneliktir. Oysa burası milli şuurun memleketimize, milletimize verilecek yegane bir yerdir. Türk milletinde şu an en büyük eksiklik milli şuurun zafiyetidir. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda yapılması planlanan durumun tutması mümkün değildir" dedi.
Yapılacak ihale ile bölgede hizmet yapacak 89 aracın hizmet alımı şeklinde alınacağını belirten İsmet Balkan, "İhale şartları çok ağırlaştırılmış durumda. Bu ihaleye uluslararası firmalar da dahil edilebilecek. 5 milyon 7 milyon TL gibi teminat istenerek çıkarılan bir ihale bu. Çanakkale'de olmadığı gibi bütün Türkiye'de de bu ihaleyi kazanabilecek birkaç tane şirket var. Biz bu ihale şartlarının kimlere göre düzenlendiğini gayet işi biliyoruz. Yapılan bu uyulama çok büyük bir hatadır. Kesinlikle bu hatadan bir an önce dönülmesi gerekmektedir. Dönülmediği takdirde de Türk milleti bu yapanları sonsuza kadar yargılayacaktır. Aynı şeyler 1934 yılında yine tekrarlanmıştır. O yıllarda milli parklar yabancılara peşkeş çekilmek istenmiştir. Ancak Mustafa Kemal Atatürk'ün Avustralyalı annelere hitaben söylediği söz sayesinde yarımada ikinci kez Türk milletine bahşedilmiştir. Ancak şu an yine aynı sorunla karşı karşıya gelmiş bulunuyoruz" diye konuştu.

ÖZEL OTOMOBİLLLERİ İLE GELENLER TARİHİ YARIMADAYI GEZEMEYECEK

İsmet Balkan, yeni uygulamayla bölgeye özel otomobilleri ile gelenlerin kendi araçları ile yarımadayı gezemeyeceklerini hatırlatarak, "Bundan birkaç gün önce Milli Park Müdürü alan kılavuzları ile bir toplantı yaptı. O toplantıdan elde ettiğimiz bilgilere göre hiç kimse kendi özel aracı ile burasını gezemeyecek. Herkes bu ihaleyi kazanan şirketin araçları ile bölgeyi gezmek zorunda kalacak. Yani resmen bu kişilere mecbur kalıyorsunuz. Burası bizim ecdadımızın yattığı yerdir. Eğer biz buraya sahip çıkamazsak, o şehitlerimiz bizden razı olmaz" dedi.
Öte yandan Çanakkale Turizm Tanıtma ve Alan Kılavuzları Derneği Başkanı Ahmet Kaşıkçı da, bu uygulamanın turizmi olumsuz etkileyeceğini iddia ederek, "Yeni uygulamaya göre Kilye koyundan yarımadaya girecek kişilerden 6 TL gibi bir ücret alınacağını öğrendik. Yaptığımız hesaba göre bir otobüs yaklaşık 250 TL'ye bölgeye gezdirecek. Bu da çok yüksek bir miktar. Bizler bu konunun yeniden gözden geçirilmesini ve karardan geri dönülmesini istiyoruz " şeklinde konuştu.

İHA
Anamın adı Hüsniye Ana
Babam Şah Üseyin kafası kopa
Horasan ilinden Karyağdı Ana
Kimseler bilemez Sultanım burada


[Resim: zohreanaxq1.jpg]

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.