You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kurtarma paketine onay

Kurtarma paketine onay

Administrator
Kurtarma paketine onay
Kurtarma paketine onay[Resim: www.zohreanaforum.com]


[Resim: PARA_DOLAR_77.jpg]





ABD Başkanı Barack Obama'nın reel ekonomiyi canlandırmakiçin hazırladığı 838 milyar dolarlık paket, Senato'dan geçmeyi başardı.

Öte yandan Hazine Bakanı Timothy Geithne de bankacılık ve kredi piyasalarına yönelik yeni tedbirleri açıkladı. Piyasalar Geithne'nin açıklamalarını yeterli bulmadı

Haftalardır müzakere edilen ekonomiyi canlandırma pakedi ABD Senatosu'nda ilk halinden 20 milyar dolar daha yukarıya çıkarak 838 milyar dolara ulaştı ve eklenen vergi muafiyetleri ile üç Cumhuriyetçi Parti senatörünün desteğini alarak tam anlamıyla burun farkı ile onaylandı.

Ekonomiyi yeniden canlandırma paketinin ilk halinde 150 milyar dolara varan eğitim yatırımları söz konusuydu. Cumhuriyetçiler bu rakama itiraz ettiler ve öğretmenlerin yeniden eğitilmesi, bazı okul binalarının yenilenmesi gibi harcamalar paketin dışına çıkarıldı.

İnşaat ve altyapı kalemleri, yeşil enerji ve kamu binalarının enerji tasarrufu eder hale getirmek plana eklendi.

Paket bu haliyle de kalmayacak. Temsilciler Meclisi ve Senato'nun farklı metinleri bu hafta yapılacak Uyum Komisyonu toplantılarında birleştirilecek ve muhtemelen rakam ve metin yine değişerek Temsilciler Meclisi'nde birkez daha oylanacak.

Öte yandan piyasaların merakla beklediği Hazine Bakanlığı ve FED'in ortak planı ise hayal kırıklığı yaratmış görünüyor.

Timothy Geithne'in açıkladığı ve 2 trilyona kadar genişleyebilecek üç ayaklı planda, önce kamu-özel sektör işbirliği ile bankaların bilançolarındaki "sorunlu varlıklar" temizlenecek, aynı anda tüketicilere ve küçük işletmelere kredi kolaylıkları sağlanacak ve bankalara şartlı nakit desteği sağlanacak.

ABD Hazinesi planı açıkladı

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner'in açıkladığı "Mali İstikrar Planı"na göre, zor durumdaki bankacılık sistemindeki sorunlu varlıkları temizleyerek, özel sermayeyi desteklemek için kamu-özel yatırım fonu kurulacak. Geithner, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bu fonun başlangıçta 500 milyar dolar olacağını, ancak fonun finansal kapasitesinin 1 trilyon dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

ABD mali sisteminin önemli bölümlerinin zarar gördüğünü ifade eden Geithner, geçen yıl 3 milyon kişinin işsiz kaldığını ve sadece geçen ay 600 bin kişinin işini kaybetmesinin hükümetin hareket geçmesinin aciliyetinin altını çizdiğini bildirdi.

Her Amerikalının, ekonominin düzelmesi için savaşın her iki cephede olmasını anlaması gerektiğini belirten Geithner, "iş yaratma ve özel yatırımı çalıştırmalıyız ve iş adamları ile ailelere kredi akışının tekrar başlatmalıyız" dedi.

ABD Hazinesi'nin Mali İstikrar Planı ile ayrıca, konutlara haciz gelmesini önlemek ve tüm ekonomiyi etkileyen konut krizin bu etkisini hafifletmek için federal kurtarma fonlarına 50 milyar dolar tahsis edilecek.

Bu arada, ABD Merkez Bankası (Fed), tüketici kredileri ve küçük ölçekli işletme kredileri kaynaklarını desteklemek için borçlanma programını 200 milyar dolardan 1 trilyon dolara kadar genişletilebileceğini açıkladı.

Öte yandan, ABD Hazinesi'nin açıkladığı mali sektörü destekleme planının, hükümetin bankacılık sektörünü düzeltme konusundaki yeteneğine ilişkin kuşkuları artırması nedeniyle New York Borsası yüzde 3'ten fazla değer kaybetti.

New York'taki "Fact and Opinion Economics" yatırım şirketinin baş ekonomisti Robert Brusca, "sadece bir gün önce iyi banka ve kötü banka hakkında konuşuyorlardı. Şimdi tamamen yeni bir şeyle geldiler. Bu kamu-özel yatırım fonunun çalışacağından emin değilim" dedi.

Chicago'daki Birkelbach Management'ın Başkanı Carl Birkelbach da "bu mükemmel bir plan değil, çünkü ekonomideki sorun devam ediyor ve biz muhtemelen henüz en kötüsünü görmedik" diye konuştu.

ABD borsaları sert düşüyor

New York Borsası'nda planın açıklanmasından sonra öğle saatlerinde Dow Jones Endeksi yüzde 3,39 (280,20 puan) düşerek 7.990,67 puana ve Standard & Poor's 500 Endeksi de yüzde 3,35 gerileyerek 840,72 puana düştü
"ilmin sözü Ali'dir..."



Zöhre Ana...

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.