Kayserideki Alevi Köyleri
MERKEZ KOCASİNAN İLÇESİ’ne bağlı Erkilet Beldesi’nde Alevi köyü:Hırka(karışık).Ancak örnek alınacak bir Alevi suni anlayışına sahiplerdir.Acı gününde de tatlı gününde de birliktelerdir.
SARIZ’DAKİ ALEVİ KÖYLERİ:
İncemağara, Sancakağıl, Ördekli, Çağşak, Darıdere, Küçük Söbeçimen, Tavla, Gümüşali, Büyük Söbeçimen, Kırkısrak, Örtülü,Dallıkavak.
Sarız İlçesi merkezinde de Aleviler yoğundur.Ayrıca bu ilçede Avşarlar da çok yoğundur.Burada Alevi ve Avşarlar eskiden beri birbiri ile çok sıcak ilişkiler içindedir.Aynı soydan gibi çok iyi ilişkiler vardır.
PINARBAŞI’NDAKİ ALEVİ KÖYLERİ:
Avşarsöğütlü (karışık), Harsa (karışık), Eski Yassıpınar, Borandere (karışık), Kabaktepe Köyleri bulunmaktadır.
FELAHİYE’DEKİ ALEVİ KÖYLERİ:
Bir alevi köyü bulunmaktadır:Acırlı.Bazı yatırları vardır.Her yıl Kaymakamlık ile beraber, Muhtarlık ve Dernekleri ile ’Evliya ve Ağaçlandırma Şenliği’ düzenlenir burada.Mayıs-Haziran’da düzenlenir.
SARIOĞLAN’DAKİ ALEVİ KÖYLERİ:
Karaözü Beldesi (Belediyesi), İğdeli, Karpınar, Yerlikuyu, Kaleköy, Burunören Köyleri vardır.Kayseri’nin eski ve eğitim ve kültür seviyesi yüksekliği ile tanınan bir beldesidir.Bildiğim albaylar, savcılar, müsteşarları vardır.Avukatlık, öğretmenlik ve başka meslekler gibi tahsilliler sayılamayacak kadar yoğundur.Aynı soydan ayrılan bir gurup Çorum’a yerleşmiştir.Kendi yerleşimleri vardır.Yanılmıyorsam yerleşim yerinin adı, Kuşsaray idi.Orada da çok aktif bir yaşam sürmekteler.Köyleri adına yayınları vardır.Göç tarihini de araştırmış ve tarihleri hakkında da bilgililer. Derinkuyu, İğdeli gibi köyleri vardır.Haluk ÖZKAN adlı sanatçımız da buralıdır.
DEVELİ’DEKİ ALEVİ KÖYLERİ:
İnancına bağlı ve yaşayan bir yapısı vardır bu bölge insanımızın.Alaylı, Çadıryeri(Gezbelli), Derebaşı, Karapınar.
TOMARZA’DAKİ ALEVİ KÖYLERİ:
Büyükcanlı (karışık), Küçükcanlı (Alailer), Çayinli(tamamı-40 hane), Dağyurdu (tamamı-80 hane), Melikviran (çok az-60 hanenin 5-6 hanesi).Tomarza’daki Aleviler, Avşar Alevileridir.Kayseri’deki Avşarların kurduğu örgütleri de (Dernek ya da Vakıf idi), Avşarlar üzerine hazırladıkları yüzlerce sayfalık kitabında, çok ciddi bir araştırma ile bunu işleyerek, tarihi bir adım atmıştır.
YAHYALI’DAKİ ALEVİ KÖYLERİ:Küçük Soğanlı (karışık).
Bilgilerim tazelendikçe yenileyeceğim.Çevre illerle ilgili bilgileri de kısmen alabildim.Kısa sürede onlar da bilgilerinize sunulacaktır.
Saygılarımla.
Verdigin bilgilerde bir hayli yanlislik var, Ornek olarak sadece Sarizin Alevi koyleri arasinda saydigin BUYUK SOBECIMEN ( Avsar Sobecimen) Alevi degil sunni koyudur.
Ikincisi Sarizda Iki tane ORTULU koyu vardir, Buyuk Ortulu (Alxasan) Kurmanc Alevi koyudur, Kucuk Ortulu Zaza Alevi koyudur.
Kirkisirak koyunun adini da yanlis yazmissiniz dogrusu KIRKISIRAK tir. (Kirkisrak) degil.
Ucuncu bir sey AVŞAR ALEVİSİ diye bir Allevi yada Avsarin Alevisi oldugunu ilk sizden duyuyorum bu konuda ne bildiginizi de merak ediyorum.
Kaynak: binboga.org/kayserideki-alevi-koyleri/
Kayserideki Alevi Köyleri
Konu Sahibi / Yazar
donanma44
Kategori / Forum
Alevi Köyleri, Aşiretler, Ocaklar
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
34013
Kayserideki Alevi Köyleri
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi