[COLOR=#3d3d3d]
16 yıldır taşra hakimliği yapan Menemen 2. Asliye Ceza Hakimi Ali Atay HSYK üyeliğine aday olacağını açıkladı.
1 yıldır 18 bin üyesi bulunan adalet.org internet sitesinde ülkede yapılan anayasa değişikliğini meslektaşları ile tartıştığını dile getiren Menemen 2. Asliye Ceza Hakimi Ali Atay, değişiklerin yeterli olmasa da karşı olunmaması gerektiğini savunduğunu belirtti. Kendisini destekleyen birçok arkadaşının bulunduğunu vurgulayan Atay; "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin(TBMM) Anayasa Komisyonu görüşmeleri yapılırken biz internette bu paketi tartışıyorduk. Meclis oylamasından geçecek dedim.
Anayasa Mahkemesi'nde de maddelerin demokratik, laik, sosyal hukuk devletine aykırı olmadığı için oradan da geçeceğini savundum" dedi.
Yeni Anayasa Paketi'nin, vatandaşlara, kürsü hakim ve savcılara 3 hak getirdiğini belirten Atay; "Kendisini yöneten HSYK'ya seçme ve seçilme hakkı getirdiği, HSYK'nın böyle bir şeye karşı çıkmayacağını ve kimin getirileceğine bakmaksızın sahip çıkacağını düşünüyordum" ifadelerini kullandı.
DEĞİŞİKLİK YARGI TARHİNİDE MİLAT
Yargıda yapılacak olan değişikliğin yargı tarihinde bir milat olacağını her zaman savunduğunu belirten Atay; "Bu görüşüm birçok ulusal kanalda yer aldı. Ben her zaman anayasa değişikliğinin geçeceğini söylemiştim. HSYK seçimlerinde ilk müracaat edenin ben olacağımı yazdım. Çok güzel tepkiler aldım. Ama bu bazı medya kanallarında yanlış haber oldu. Ben hiçbir zaman siyasi çekişmeye girmedim. Bugün itibari ile anayasamıza uygun olarak meclisteki oylamada kabul edilen anayasa değişikliklerini önceden görmekten çok mutluyum. Anayasamızın ilgili hükmü gereğince Referandum sonucunun Yüksek Seçim Kurulu(YSK) tarafından Resmi Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren kabul edilen 19. madde gereğince, HSYK seçim takvimi başlatacağından ve bu süreçte propaganda yasağı olduğu için bugün itibari ile HSYK'ya üyelik seçimlerine aday olacağım" dedi.
Bu kararı almamda değişik illerde çalışan ancak kendisi gibi 1. sınıf olmamış meslektaşlarının etkili olduğunu açıklayan Atay, Türkiye'de bulunan 12 bin hakim ve savcının 9000'inin taşra denilen savcılardan oluştuğunu belirtti. HSYK'nin 7 asıl 4 yedekten oluştuğunu belirten Atay; "1. sınıf olmuş ve 1. sınıf olmayı yitirmemiş hakim ve savcıların aday olması üzerine tüm hakim ve savcıların vereceği oy ile hakim ve savcıların kendi sayısal çoğunluğunu temsil edeceğini düşünüyorum. Ben propaganda yapmadan aday olacağım. Gidip resmen müracaat edeceğim. Resmi Gazete'de yayınlandıktan 5 gün içerisinde HSYK seçim takvimi açıklaması ile müracaat yapacağım. Meslektaşlarım arkamda. Onları arkama alarak yasalara uygun şekilde yarışacağız" şeklinde konuştu.
BURSA'DAN DA ÖZGÜR KATİP KAYA ADAY
Referandumda "evet" çıkmasının ardından artık seçimle belirlenecek olan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için, Bursa Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya aday oldu.
Anayasa değişikliğinin halk oylamasından geçmesinin ardından, 16 yıllık savcı Özgür Katip Kaya yüksek kurul için adaylığını açıkladı.
Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, katipleri de unutmadı. Bağımsız ve tarafsız olacağını taahhüt eden Savcı Kaya, adliye çalışanlarının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, "Fedakar çalışanlarımız bizim için çok değerlidir. Çalışanların hak ve hukuku, kendi hakkımız gibi korunacaktır" dedi.
Seçilmesi halinde bütün işlerinde yasallık, adalet, eşitlik ve dürüstlükten yana olacağını ifade eden Kaya, "Görevimi yerine getirirken herkese ve her kesime eşit davranacağımı, insan hak ve özgürlüklerine aykırı ve fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalara karşı tarafsız ve bağımsızlık ilkelerinden taviz vermeyeceğimi, görevim sırasında her türlü siyasi görüşlere karşı eşit mesafede duracağımı, hukukun üstünlüğüne bağlı kalacağımı, sözde değil, özde bağımsız ve tarafsız olacağımı taahhüt ederim" diye konuştu.
Adalet mensuplarının görevinin birinci sınıf hizmet sunmak için Türk adalet sistemi ile insan hak ve özgürlüklerinin öncü konuma getirmek olması gerektiğini vurgulayan savcı Kaya, "Bunun için yüksek standartlara sahip personel ile etkin, tarafsız, bağımsız, saygın ve verimli yasal sistem oluşturup geliştirmek gerekir. Adalet mensupları hukukun üstünlüğüne bağlı görev yaptıkları zaman adalet sistemi saygın ve adil bir konuma gelebilir. Birinci sınıf adalet hizmeti için HSYK üyeliğine adayım" dedi.
Ortak çözümlere birlikte çözüm üretileceğini ifade eden Savcı Kaya, "Sosyal hayatımda meslek ve meslektaş meselelerinin ülke ve toplum meselelerinden ayrılmayacağının bir ilke olduğunu biliyor ve kabul ediyorum. Bu sebeple meslektaşlarımızın özlük haklarının korunması ve geliştirilmesi ile ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına daha duyarlı olacağım. Ortak meseleler için meslektaşlarımızın fikir, yorum ve tekliflerini dikkate alacağım. Farklı görüş ve düşüncelere saygılı davranacağım. İletişimde dürüst, açık sözlü ve ileri görüşlü olacağım. Ortak meseleler için çözüm yollarını meslektaşlarımızla beraber araştıracağım" açıklamasını yaptı.
Yargı mensupları ve akademisyenlerin görüşleri alınarak hizmet standartlarının belirleneceğini vurgulayan Cumhuriyet Savcısı Özgür Katip Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hakim ve savcıların tayin ve terfi işlemleri kesin kurallara bağlanacaktır. HSYK'nın ilke kararları, iş durumu ve şartlarına göre sürekli güncellenecektir. Meslektaşlarımıza iş ve işlemlerle alakalı gerekli açıklayıcı bilgileri verilecek, hizmet süresi boyunca aydınlatılacaktır. Meslektaşlarımız, görevi sebebiyle her türlü baskı, iftira ve haksızlığa karşı etkin bir şekilde korunacaktır. Açık ve kesin kanıtlara dayanmayan soyut iddialar ciddiye alınmayacak, meslektaşlarımız gereksiz yere soruşturma ve incelemeye maruz bırakılamayacaktır."
Kararname ile alakalı hazırlanma yönetmeliği çıkarılarak kimsenin mağdur edilmeyeceğini dile getiren Kaya, "Hakimler ve savcılar tarafından sürekli eleştirilen not ve terfi sistemi, emeklerinin hakkaniyete uygun olarak değerlendirilmesi için başarı, liyakat, sicil ve kıdem gibi objektif ölçülere bağlanacaktır. Bu yöndeki tüm endişe korku ve kaygılar kaldırılacak ve gerçek adalet bu şekilde sağlanacaktır" dedi.
Evli ve bir çocuk babası olan Savcı Kaya, Bursa'dan önce sırasıyla Diyarbakır, Zonguldak, Afyon, Balıkesir ve Samsun'da görev yapmıştı. 16 yıllık savcı olan Kaya, 6 yıldır birinci sınıf savcı olarak görev yapıyor.
HSYK'ya ilk adaylar İzmir ve Bursa'dan
Seke seke geldim ayağım yoktur
Hak mehlemi sende ZöhremÂdir doktur
Kimi kafir olmuş karnısı boktur
Süzünü süzünü postunda otur.
TürkiyeÂye çıkarmışım bir gelin
Urufu Zöhre Ana onu pir bilin
Muhammet elçisi AnaÂdır deyin
Hak için dergaha niyaza inin.
Bildiren: Pir Zöhre Ana
Hak mehlemi sende ZöhremÂdir doktur
Kimi kafir olmuş karnısı boktur
Süzünü süzünü postunda otur.
TürkiyeÂye çıkarmışım bir gelin
Urufu Zöhre Ana onu pir bilin
Muhammet elçisi AnaÂdır deyin
Hak için dergaha niyaza inin.
Bildiren: Pir Zöhre Ana