Cumhuriyet
16.05.2009
YASA YENİDEN TBMM’DE
AKP, şeriata uygun ticarete kapıları açıyor
© AKP hükümeti, 5 yıl önce rafa kaldırdığı şeriat hükümlerine göre oluşturulan İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu anlaşmasına benzer bir anlaşmayı yeniden TBMM gündemine getirdi.
EMİNE KAPLAN
ANKARA - AKP hükümeti, 5 yıl önce TBMM’de büyük tartışmalara yol açan, CHP’nin muhalefeti nedeniyle askıya almak zorunda kaldığı “İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu”na benzer bir yapıya Türkiye’nin üye olmasındaki ısrarını sürdürüyor.
İslam Kalkınma Bankası bünyesinde kurulan Uluslararası Ticaret Finansmanı İslami Kurumu’na Türkiye’nin üye olmasına ilişkin anlaşmayı 30 Mayıs 2006 tarihinde imzalayan AKP hükümeti, anlaşmanın onaylanmasına ilişkin yasa tasarısını TBMM Başkanlığı’na sundu.
Anlaşmaya göre Türkiye, her biri 10 bin dolar nominal değere sahip 2 bin 915 hisse ile kuruma katılacak. Bakanlar Kurulu, bu miktarı gerektiğinde 5 katına kadar arttırmaya yetkili olacak. Kurum, İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin hükümetleri ve kuruluşlarından mevduat kabul edebilecek ve şeriat ilkelerine uygun olarak çeşitli enstrümanlarla ticaret finansmanı için fon toplayabilecek. Kurumun tüm aktiviteleri ve faaliyetleri şeriat ilkeleri ile uyumlu olacak.
]Kuruma sayısız imtiyaz[/color]
İslam Özel Sektörünün Geliştirilmesi Kurumu’nun varlıkları, malları, geliri ve anlaşmayla yetki verilen işlemleri bütün vergilerden ve gümrük vergilerinden muaf olacak. Kurumun, herhangi bir üye ülkede yaptığı bir yatırımına veya sağladığı finansmana ilişkin olarak kurum tarafından alınmış veya kuruma ödenebilir olan fonlar, üye ülke topraklarında yürürlükte bulunan kambiyo kısıtlamalarından, düzenlemelerden ve kontrollerden bağımsız olacak.
AKP hükümeti, anlaşmanın kurumun faaliyetlerinde şeriat hükümlerinin uygulanacağına ilişkin maddelerine “Türkiye’nin anayasası, yasaları ve bağlı olduğu anlaşma hükümlerinin saklı olduğu” çekincesi koydu, ancak bu çekincelerin işlevsel olmadığına dikkat çekildi.
Çekince ile Türkiye “şeriat” sözcüğünü tanımamış olacak, ancak kurumun mali kaynaklarından yararlanmak isteyen Türk şirketleri, şeriat ilkelerine uymak zorunda kalacak.
AKP, şeriata uygun ticarete kapıları açıyor
AKP, şeriata uygun ticarete kapıları açıyor
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi