Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türk vatandaşı Mansur Yalçın ve 14 şikayetçinin 'zorunlu din dersi' ile ilgili Türkiye aleyhinde yaptıkları şikayeti haklı bularak, Türkiye'yi "mecbur din dersleri sistemini reforme etmeye" mahkum etti. Kararda, istemeyen öğrenciye Din ve Ahlak Bilgisi dersine girmeme hakkı verilmesine hükmedildi.
Türk vatandaşları Mansur Yalçın, Namık Sofuoğlu, Serap Topçu, Ali Yüce, Ali Kaplan, Eylem Onat Karataş, Hüseyin Kaya, Sevinç Ilgın, İsmail Ilgın, Cafer Aktan, Hakkı Saygı, Kemal Kuzucu, Yüksel Polat ve Hasan Kılıç, 22 Haziran 2005 tarihinde dönemin Milli Eğitim Bakanı'ndan, 'Alevi kültür ve filozofisini dikkate alarak, zorunlu din ve ahlak ders programnı gözden geçirmesini ve Alevi kültürünü de derslere ilave etmesini' talep etmişlerdi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın taleplerini dikkate almadığı iddiasıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuran şikayetçilerin talebi, bugün karara bağlandı.
Mahkeme kararında, 'Türk eğitim sisteminin değişik din ve görüşleri hala eğitim sisteminde hayata geçirmediğini vurgulayarak', Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Bildirgesi'nin 2'nci maddesi 'eğitim hakkı'nı ihlal ettiğine hükmetti.
Mahkeme, geçmişte Hasan ve Eylem Zengin'in açtığı davada da Türkiye'nin aynı konuda mahkum olduğu belirterek, 'Türkiye'nin geçen süre zarfında sorunu halletmediği, en kısa zamanda eğitim sisteminde gereken değişiklikleri yaparak istemeyen öğrencilerin bir gerekçe göstermeden Din ve Ahlak Bilgisi derslerine girmeme haklarının verilmesine' karar verdi.
Mahkemenin kararı oy birliği ile verdiği öğrenildi.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bugün vermiş olduğu karar kesin nitelik taşımayarak, tarafların kararı bir üst mahkemeye götürmek için 3 aylık süresi bulunuyor.
AİHM'den Türkiye'ye 'zorunlu din dersi' mahkumiyeti - CNN TÜRK
AİHM, zorunlu din dersi ile ilgili kararını verdi
Konu Sahibi / Yazar
donanma44
Kategori / Forum
Güncel Olaylar
Yorumlar / Cevaplar
1
Okunma / Görüntüleme
2421
AİHM, zorunlu din dersi ile ilgili kararını verdi
AİHM, zorunlu din dersi ile ilgili kararını verdi
Zorunlu din derslerine karşıyız. Alevi çocuklarına başka bir mezhebin inançları öğretilemez, bu anayasaya aykırıdır. Alevilere din dersine karşı çıktıkları için dinsiz muamelesi yapılamaz. Sünnilik bir din değildir bunu unutmamak gerekir. Sünni kardeşlerimizin inancı elbette kendilerini bağlar ancak bizler de farklı düşünen insanlarız.
]"Türk eğitim sisteminin değişik din ve görüşleri hala eğitim sisteminde hayata geçirmediğini vurgulayarak"
]Türk Eğitim Sistemi din eğitim sistemine dönüştü ve hala dönüştürülmek isteniyor. Buna karşı da sanki elimiz kolumuz bağlı gibi kimseden ses seda çıkmıyor. ]
]"Türk eğitim sisteminin değişik din ve görüşleri hala eğitim sisteminde hayata geçirmediğini vurgulayarak"
]Türk Eğitim Sistemi din eğitim sistemine dönüştü ve hala dönüştürülmek isteniyor. Buna karşı da sanki elimiz kolumuz bağlı gibi kimseden ses seda çıkmıyor. ]
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi