ÇAĞDAŞ Hukukçular Derneği (ÇHD), 1 Mayıs’ta gözaltına alınan 171 kişi için gözaltı süresini uzatma kararı aldıran savcılar ve hakimleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet etti.
Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan yaklaşık 20 avukat "Gözaltılarınız süre uzatımlarınız 1 Mayıs direnişini bitiremeyecek" yazılı pankart açarak "Her yer Taksim her yer direniş", "Yaşasın 1 Mayıs" diye slogan attı. ÇHD İstanbul Şubesi adına basın açıklamasını okuyan avukat Güçlü Sevimli, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı’nın 2013 ve 2014 yıllarında fiilen yasaklandığını, 30 Nisan akşamından başlayarak İstanbul’da bazı yerlere baskınlar düzenlenerek gözaltı işlemlerinin gerçekleştirildiğini belirtti. Gözaltında bulunan 171 kişinin ifadesini alan savcıları ve gözaltı süresini uzatan nöbetçi hakimleri HSYK’ya şikayet edeceklerini kaydeden Sevimli, "171 kişi, emniyetteki tüm işlemleri tamamlandığı için adliyeye sevk edilmesine rağmen, soruşturma savcılarınca gözaltı süreleri uzatılarak hiçbir işlem yapılmaması, uzatma süreleri içinde suçlamaya ilişkin olarak hiçbir işlem yapılmamış olması, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının keyfi ve hukuksuz biçimde ihlal edilmesi sonucunu doğurmuştur. Bu durum, soruşturma savcıları açısından en hafif haliyle görevi ihmal suçunu oluşturmaktadır" dedi.
"GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA", "İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE SUÇUNA İHMAL SURETİYLE İŞTİRAK" SUÇLAMASI
Açıklamanın ardından HSYK’ya gönderilmek üzere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçelerini sunan Çağdaş Hukukçular Derneği, savcılar İsmail Uçar, Adem Meral, hakimler Rukiye Çelik, Hulusi Pur ve Sevilay Aslantaş hakkında "Görevi kötüye kullanma", "İşkence ve kötü muamele suçuna ihmal suretiyle iştirak" suçlamasıyla suç duyurusunda bulundular.
gazetevatan.com
1 Mayıs savcılarına şok!
Seke seke geldim ayağım yoktur
Hak mehlemi sende ZöhremÂdir doktur
Kimi kafir olmuş karnısı boktur
Süzünü süzünü postunda otur.
TürkiyeÂye çıkarmışım bir gelin
Urufu Zöhre Ana onu pir bilin
Muhammet elçisi AnaÂdır deyin
Hak için dergaha niyaza inin.
Bildiren: Pir Zöhre Ana
Hak mehlemi sende ZöhremÂdir doktur
Kimi kafir olmuş karnısı boktur
Süzünü süzünü postunda otur.
TürkiyeÂye çıkarmışım bir gelin
Urufu Zöhre Ana onu pir bilin
Muhammet elçisi AnaÂdır deyin
Hak için dergaha niyaza inin.
Bildiren: Pir Zöhre Ana