Cumhuriyet
19.05.2009
CHP grup başkanvekilleri, mayınlı arazilerin temizlenmesi tasarısının geri çekilmesini istedi
‘TSK’nin suskunluğu anlamlı’
© CHP, mayınlı arazilerin temizlenmesi tasarısının yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı. Kemal Anadol, ‘‘Kamuoyu hâlâ Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konuda yaptığı işlemleri ve konu üzerindeki görüşlerini net bir şekilde bilmemektedir’’ diye konuştu.
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - CHP grup başkanvekilleri Kemal Anadol, Hakkı Süha Okay ve Kemal Kılıçdaroğlu, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin tasarının komisyona geri çekilmesini isterken, değiştirilmemesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne gideceklerini açıkladılar. Anadol, “Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konuda suskunluğunu anlamlı buluyoruz. Genelkurmay hükümetle aynı düşünüp düşünmediğini açıklamalıdır” dedi.
CHP grup başkanvekilleri, dün parlamentoda düzenledikleri basın toplantısında genel kurulda görüşmeleri süren mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin tasarı ile ilgili görüşlerini açıkladı. Anadol, itirazlarını şöyle özetledi:
“Mayınlı arazilere ilişkin süreç, siyasi iktidarın kamuoyuna yanıltıcı bilgiler vermesinden dolayı adeta karartılmış bir sürece dönüşmüştür. Kamuoyu hâlâ Genelkurmay Başkanlığı’nın bu konuda yaptığı işlemleri ve konu üzerindeki görüşlerini net bir şekilde bilmemektedir. Siyasi iktidar yasa tasarısının Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmesini engelleyerek konunun en önemli tarafı olan TSK’nin TBMM’ye bilgi vermesini engellemiştir. Milli Savunma Bakanı’nın değişik tarihlerde yaptığı çelişkili açıklamalar kafaları karıştırmıştır. Genelkurmay, hükümetle aynı düşünüp düşünmediğini mutlaka açıklamalıdır. Bu yasa tasarısı yargı kararını etkisizleştirmeye yöneliktir. Danıştay’ın hukuka uymadığı gerekçesiyle iptal ettiği yöntem hukuka uydurulmaya çalışılmaktadır. Hem mayın temizleme alanında uzman hem de tarım alanında uzman bir organizasyon düşünülemeyeceğinden, sağlıklı bir ihale de söz konusu olmayacaktır.
Lozan sınırı bir yabancı şirketin işletmesine bırakılacaktır. İhale öncesinde mayın temizleme işleminin mali boyutu ve tarımsal faaliyetlerin olası getirileri konusunda inandırıcı çalışmalar yapılmadığı anlaşılmaktadır. İhalenin mayın konusuyla uzaktan yakından ilgisi olmayan Maliye Bakanlığı’na yaptırılmasında ısrarcı olunması inandırıcı argümanlarla açıklanmamıştır.
Tasarı, kendi insanımızı, kendi toprağında köleleştirme tasarısıdır. Topraksız veya az topraksız köylülerimizin en yoğun olduğu bölge kendi insanlarımız yerine yabancılara teslim edilmek istenmektedir. Bölge insanı artık ağalar yerine yabancılara marabalık yapacaktır. Mayından temizlenen sınır bölgesinin yabancı devlet destekli şirketlere verilmesi durumunda sınır güvenliğinin zafiyete uğrayacağına kuşku yoktur.”
Tasarıyı “ver-kurtul yasası” olarak nitelendiren Anadol, “Mayınlı arazinin temizlenemeyeceği gerekçesiyle 44 yıllığına yabancılara vermeyi düşünen siyasi iktidara, iyi ki daha fazla mayınlı arazi yokmuş demekten kendimizi alamıyoruz. Genelkurmay Başkanlığı’nın mayınlı arazilere ilişkin bilgi ve değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşmasını; mayınların temizlenmesi ile tarım alanlarının kullanılması işlerinin birbirinden ayrılmasını; tarım alanlarının bölgedeki topraksız ya da az topraklı köylülerimize kooperatif yapılanması ile verilmesini içerecek çözümler üretmek için tasarının geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi.
âTSKânin suskunluğu anlamlıâ
Konu Sahibi / Yazar
Dogan
Kategori / Forum
Güncel Olaylar
Yorumlar / Cevaplar
2
Okunma / Görüntüleme
2279
âTSKânin suskunluğu anlamlıâ
âTSKânin suskunluğu anlamlıâ
Mazisi büyük kahramanlıklarla dolu olan Muzaffer Türk ordusunun suskunluğu,asaletindendir.
Mustafa Kemal'in ordusunu hiçbir korku yıldıramaz !.
Türk Ordusu, ATATÜRK'ün çizdiği yolda emin adımlarla taviz vermeden şerefle yürümekte, Türk halkının özgürlüğüne karşı oluşan, gizli ve açık,içerde ve dışarda her türlü tehditle mücadele ediyor.
Mustafa Kemal'in ordusunu hiçbir korku yıldıramaz !.
Türk Ordusu, ATATÜRK'ün çizdiği yolda emin adımlarla taviz vermeden şerefle yürümekte, Türk halkının özgürlüğüne karşı oluşan, gizli ve açık,içerde ve dışarda her türlü tehditle mücadele ediyor.
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi