![[Resim: 420147_359188254158160_756187483_n.jpg]](https://sphotos-a.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/420147_359188254158160_756187483_n.jpg)
BASIN DUYURUSU
ZAZACA İçin Yürüyoruz
Yok olmayla karşı karşıya olan dilimizi, yok olmaktan kurtarmak ahlaki, insani, tarihi bir sorumluluktur. Bu tehlikeyi UNESCO gibi saygın uluslararası kurum da görmüştür. Yok oluşu engellemek sadece Zazalar’ın değil, insanı düşünen herkesin görevidir. Bu görevi üstlenmeyip seyirci kalanlar, yok olma sürecine katkı sunanlar kadar, suçludur.
Uzun yıllar içinde birikmiş sorunlarımız var. Halkımıza, dostlarımıza, bizimle birlikte yaşayan herkese, her halka öne çıkan acil taleplerimizi kamuoyu önünde dile getirmek istiyoruz. O taleplerimiz şunlardır:
1. Devlet, Zazaca dilin korunması ve geliştirilmesi için her türlü önlemi almalıdır. Zaza yoğunluklu yerlerde ana dilde eğitim, ’olmazsa olmaz’ bir hak olarak sağlanmalıdır.
2. Zaza halkına, kendi dilini ve kültürünü koruması, geliştirmesi, geleceğe taşıması için TRT’nin ekonomik ve teknik olanakları içinde, yalnızca Zazaca yayın yapacak bir radyo-televizyon kanalı verilmelidir.
3. Genel bütçeden yeterince pay ayrılarak Zaza kurumlarının dil ve kültür temelli çalışmalarına destek verilmelidir.
4. Zaza halkının inanç perspektifinde Sünni İslam İnancı'nın yanı sıra, önemli oranda Alevi İnancı vardır. Bu durumda, Alevi halkımızın ve bu topraklar üzerindeki bütün inanç gruplarının inançlarını özgürce, kendi ibadethanelerinde, kendi dillerinde yaşabilmeleri sağlanmalı, güvence altına alınmalıdır. Bunun için gerekiyorsa, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bünyesınde, tüm inançları kucaklayan, hepsine eşit mesafede duran bir boyut getirilmelidir.
5. Düşünce, inanç ve yaşam özgürlüğü anayasal güvence altına alınmalıdır. Ülkenin kaynaklarından bütün dil ve inanç grupları eşit derecede yararlandırılmalıdır.
6. Bireysel, etnik, kültürel ve inançsal farklılıkların hak ve özgürlüklerini temel alacak yeni ve tam demokratik bir anayasa en kısa zamanda çıkarılmalı, hayata geçirilmelidir.
7. Otuz yıla yakın bir zamandır Zaza ve Kürt halklarının yoğunlukla yaşadığı bölgelerinde süren çatışma ortamı sonlandırılmalı, yaşam hakkımızı, maddi ve manevi zenginliklerimizi tehdit eden, doğamızı tahrip eden savaşa derhal son verilmelidir.
ZONÃ XO ZAZAKİ RÃ WAYİR VECİME!
XO NAS BIKE KE, ŞAR Kİ TO NAS BIKERO!
ZONÃ MA ROÃ MAO, ZONÃ MA TANİYA MAWA, ROŞTİYA MAWA!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Değerli dost ve arkadaşlar, internet ortamında Zaza kimliğine ve anadiliniz Zazaca’ya olan ilginizi sevinerek takip ediyorum. Ben ve benim gibi Zaza diline baştan beri emek veren herkesi sevindiriyor.
Sevgili Zaza insani, internet ortamında ulusal kimliğimiz ve dilimiz Zazaca için olan duyarlılığımızı bizden başka kimse bilmiyor desem abartmış olmıyorum.
Zaza halkının durumu; Türkiye Cumhurriyeti Devleti’nin kurumları, Hükümet tarafından, yine Türkiye’deki kamuoyu, dünyadaki devletler ve dünyada ilgili olan kamuoyu Zaza halkının mağduriyetinden ve isteklerinden haberi yoktur.
Yukarda yazdığım Hükümet, Devlet, kamuoyu ve dünya kamuoyunun bizimle ilgili sorunlarımızı, mağduriyetimizi, mazlumluğumuzu bilmezler. Sıraladığım nedenlerden dolayı Devletler v kamuoyu isteklerimizi bilemesi için Zaza halkı meydanlara çıkıp yürüyüş yapması gerekiyor ve isteklerini duyurması gerekiyor. Bu yürüyüşün anahedefi Zazaca’nın tehlike altından çıkması için başta bizlere görev düşüyor. Dilimizi öğrenelim, konuşalım ve çocuklarımıza öğretip, yine çocuklarımızla ve büyüklerimizle dilimizle konuşalım.
Diğer önemli husus Zazaca’nın eğitim dili ve yayın dili olması için hükümet üzerinde baskı kurmamız gerekiyor. Bu baskı Zaza halkı kendi dili için organize edilen bu yürüyüşe katılması ve yürüyüşün çok canlı geçmesiyle mümkündür. Birden çok yürüyüş yapmamız gerekecek ve bu yönde her yerde ve her alanda demokratik şekilde örgütlenerek ilerdeki yürüyüşlere hazırlık şimdiden başlanmalıdır.
Önemli diğer bir arzumuz; internet ortamında yaptığımız çalışmalar sadece kendimize yönelik çalışmalardır. Ama haklarımız var ve bu haklarımızı duyurmamız öncelikli hale geldi.
Sevgili dostlar, yukarda yazdığım nedenlerden dolayı 20.10.2012 tarihi cumartesi günü saat: 16 : 00 ' da tünel'den taksim' e bir yürüyüş düzenlenmıştir.
Sizden beklentim 20 ekimde evden çıkarak , İstanbul’daki yürüyüşe katılarak tüm kamuoyunun bizi bilmesi, anlaması için harekete geçelim. Yine herkes kendi etrafında dost ve çevresini bu yürüşe katmasını arzu ediyorum. Sizin tanıdıklarınızı, çevrenizi siz tanıyor ve ancak onlara siz ulaşabilirsiniz. Bunun için herkes duymaz, herkes bilmez ve ancak herkes kendi etrafında bu çalışmayı üstlenir, genış kitleler duyrulursa o zaman yürüyüşe katılırlar.
Bizler bu yürüyüş için, taleplerimizi madde - madde yazarak, Basın Duyurusu adıyla bu yürüyüşte okuyacağız. Yine bu duyurunun basında çıkması için gereken çalışmaları sürdürüyoruz.
Sizden beklentim sadece Zazaca ve Zaza halkının mücadelesi internet ortamında tıklayıp beğenmekle kalmasın ve bu yürüyüşe katılmanızı bekliyorum.
Sevgilerle selamlarımı yollar ve yürüyüş günü buluşmak dileğiyle.
Haydar Şahin