Uzun tatil yolculuklarında sürücüler, aşırı dikkat ve yol stresi nedeniyle oluşabilecek kan şekeri düşüşüne karşı uyarılıyor.
Okulların tatile girmesiyle birlikte yoğunlaşan uzun tatil yolculuklarında sürücülerin, aşırı dikkat ve yol stresi nedeniyle oluşabilecek kan şekeri düşüşüne karşı aralıklarla meyve tüketmeleri önerildi...
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Başkan Yardımcısı, iç hastalıkları uzmanı Dr. Yavuz Maşrabacı, trafiğin temelini oluşturan insan, araç ve yol üçlüsünün en önemli faktörünün insan olduğunu söyledi. Kazaların giderek arttığını ifade eden Maşrabacı, 2007 yılında 825 bin 583 olan toplam trafik kazası sayısının geçen yıl 942 bin 696'ya çıktığını bildirdi.
Geçen yıl yaşanan kazalarda 4 bin 228 kişinin öldüğünü, 183 bin 841 kişinin de yaralandığını anımsatan Maşrabacı, yaralamalı ve ölümlü kazaların en çok gurbetçilerin de gelmesiyle trafik yoğunluğunun arttığı yaz aylarında meydana geldiğini anlattı.
Yaz aylarında trafik kazalarına yol açan etkenlerin başında sürücülerin yola çıkmadan ve yolculuk sırasında bazı ayrıntılara dikkat etmemesi olduğunu vurgulayan Maşrabacı şöyle konuştu: ''Yolculuk öncesinde, özellikle kalp, tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı olan sürücülerin doktorlarına kontrole giderek tedavi önerilerini güncellemeleri, ilaç ve diyetlerini planlamaları gerekir.
Uykusuzluk ve yorgunlukla ilişkili kazalar, dünyanın birçok ülkesi ve ülkemizde sıklıkla oluşmaktadır. Bu nedenle yolculuktan önceki günlerde bioritmi bozmadan 6-8 saat düzenli ve yeterli uykuya özen gösterilmelidir. Yolculuk öncesi gün ve gece otomobil bakımı ve hazırlıklarla geç vakitlere kadar yorulmak ve uykusuz kalmak doğru değildir. Bir gece önceden alkol alınmamalıdır.''
3 saatte bir en az 10 ya da 15 dakika dinlenin
Yola çıkarken rahat, bol ve vücudu sıkmayan terletmeyen kıyafetlerin tercih edilmesini önerdiklerini belirten Maşrabacı şunları kaydetti: ''Sabah hafif bir kahvaltı yapılmalı, kesinlikle yola aç çıkılmamalı. Ağır ve yağlı gıdalardan, sürücüyü ağırlaştıracağı ve reflekslerini azaltacağı için mutlaka kaçınmak gerekir. Bol sebze ve meyve tarzı gıdalar tercih edilmelidir. Soğuk algınlığı ve grip geçirenlerin tepki süreleri kısalmaktadır.
Ayrıca bu sürücüler, antigripal ilaçlarını mutlaka doktora danışarak kullanmalı uyku yapabilecek ilaçlardan kaçınmalıdır.'' Direksin başında sigaranın kesinlikle içilmemesi gerektiğini belirten Maşrabacı şöyle devam etti: ''Yolculukta tüm sürücüler, yanlarına su, kuru ya da yaş meyve almalı, aşırı dikkat ve yol stresi nedeniyle oluşabilecek kan şekeri düşüklüklerine karşı aralıklarla bu gıda ve içecekleri tüketmelidir.
Sürücüler bir günde 8 saatten fazla araç kullanmamalı ve her 200 kilometre veya 3 saatte bir en az 10-15 dakika dinlenmelidir. Bu süre içinde olanaklar elverdiğince araçtan inilip kan dolaşımını artıran hareketler yapılmalı derin nefes alma teknikleri uygulanmalıdır. Çok uykusu gelen sürücüler molalarda kısa kestirmeler yapabilirler, sağlıkları elverdiğince çay ve kahve tüketebilirler ancak bütün bunların uykuya eğilimi kısa süre azaltmakta olduğu unutulmamalıdır.''
Yolculukta tartışmayın
Yazın güneş ışınlarının dik olarak geldiği 11.00-15.00 saatlerinde klimasız araçlarla yola çıkılmaması gerektiğini vurgulayan Maşrabacı, ''Klimalı araçların polen filtreleri ve antibakteriyel bakımları yetkili servislerde yapılmalı, sürekli kapalı devre araç içi sirkülasyondan kaçınılmalı, aralıklarla kısa süreli camlar ya da sunroof açılarak temiz taze hava kabine sokulmalıdır'' dedi.
Otomobilde yalnız seyahat edenlerin kendilerini aktif tutacak müzikler dinlemesini tavsiye eden Maşrabacı, gelişen stresli durumlarda derin nefes alma egzersizi yapılmasını da önerdi. Maşrabacı, otomobilde çok kişi seyahat edenlerin, tatsız moral bozucu konuları konuşmayı ertelemesi, tartışmaktan ve yüksek sesli ani tepkilerden kaçınması gerektiğini sözlerine ekledi.