You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Uyku bozukluğu deyip geçmeyin

Uyku bozukluğu deyip geçmeyin

Posting Freak
Uyku bozukluğu deyip geçmeyin
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü, profesyonel sürücülerin uyku bozukluğu yönünden incelenip, gereken kişilerin uyku testlerinden geçirilmesi ve sorunu olanların tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Özlü, Ankara'da 28 kız öğrencinin Kızılcahamam'da yaşadığı trafik kazasının, aracı kullanan şoförün uyuyakalmasından kaynaklandığının, kazayı sağ olarak atlatan öğrencilerin ifadelerinden anlaşıldığını belirtti.

Kazadan kurtulan gençlerin, yol boyunca uyuyan şoförü su vererek uyandırmaya çalıştıklarını söylediklerini ifade eden Prof. Dr. Özlü, ''Gençler, kazaya uyuklayan şoförün neden olduğunu ileri sürmektedirler'' dedi.

Yaşanan bu feci olaydan ibret alınarak, profesyonel sürücülerin uyku bozukluğu yönünden incelenip, gereken kişilerin uyku testlerinden geçirilmesi ve sorunu olanların tedavi edilmesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Özlü, ''Servis araçlarında, toplu taşıma araçlarında, şehirler arası seyahat firmalarında, kargo gibi taşıma sektöründe olup sürekli araç kullanan kişiler, uyku kalitesi yönünden soruşturulmalı ve gerek görülen kişiler uyku testlerinden (polisomnografi) geçirilmelidir. Bu sektörde olup, profesyonel sürücü istihdam eden şirket ve kurumlar, sürücülerine bu tetkikleri zorunlu olarak yaptırmalıdırlar'' diye konuştu.

Sık rastlanan uyku bozukluklarından biri olan uykuda solunum durmasının, çoğu zaman ya hiç fark edilmediğini ya da bunun tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunun bilinmediğini ve önemsenmediğini kaydeden Prof. Dr. Özlü, ''Bu kişilerde, taşıt veya diğer kazalara bağlı yaralanma ve ölümlere çok sık rastlanmaktadır. Oysa hastalık, fark edilmesi halinde tedaviyle ortadan kaldırılabilir ve bu soruna bağlı ölüm ve yaralanmalar önlenebilir'' dedi.

Uykuda solunum durması olan kişilerin, gece boyunca horladıklarını belirten Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:

''Uykuda ara ara nefes alıp vermeleri durur. Bunu takiben aniden patlayıcı şekilde nefes alıp vermeye başlarlar. Boğulma hissi, sık sık uyanma, derin uykuya dalamama, uyku kalitesinde azalma söz konusudur. Sabahları yorgun kalkarlar. Kendilerini, sanki hiç uyumamış gibi hissederler. Gün boyu pasif pozisyona geçtiklerinde hemen uyuklamaya başlarlar. Toplantılarda, televizyon seyrederken, gazete okurken, araba kullanırken uyuyakalırlar, başları düşer. Konsantrasyon güçlüğü çekerler. Uykuda solunum durması olan kişilerde zamanla kalp yetmezliği, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi diğer hastalıklar çok daha sık görülür. Araç ve iş yeri kazaları gelişir.''

Prof. Dr. Tevfik Özlü, 26 Eylül 2006 tarihli 26301 sayılı Resmi Gazete'de İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Sürücü Adayları Ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları İle Muayenelerine Dair Yönetmeliğin 7. maddesinin 3. fıkrasında, sürücü adaylarında uykuda solunum durması hastalığıyla ilgili dikkat edilmesi gereken hususların net olarak tanımlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Bu yönetmeliğe göre tıbbi sorgulamada uykuda solunum durması hastalığını telkin eden yakınmaları saptanan sürücü adaylarına, geniş uyku testlerinin yapılması şartı getirilmektedir. Profesyonel ehliyet talep eden 45 yaşından büyük ve şişman olanlardan ise bu testler doğrudan istenmekte ve bu kişilerin çalıştıkları sürece her sene bu testleri tekrarlamaları gerekmektedir. Uykuda solunum durması rahatsızlığı olan kişilerin, sürücülük yapabilmeleri için tedavi görmeleri zorunlu olup, bu tedaviyle durumlarının iyileştiğinin doktor raporuyla tespiti ve yıllık kontrolleri gerekmektedir.''
Benim Siyasetim İnsan Sevgisidir.
Pir Zöhre Ana





Alevi Türküleri - Alevi Haber -Alevi Köyleri - Alevi Ünlüler

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.