Türkiye'nin önünde büyük fırsat var
Sabancı Holding Yıllık Paylaşım Toplantısı'nda konuşan Güler Sabancı, önemli siyasi krizlerden uzak durmamız halinde likidite fazlası olacağını ve ABD'deki zararlar ve belirsizliklerden dolayı bu likiditenin gidebileceği yerlerden birinin Türkiye olabileceğini söyledi.
Bu durumun da kısa dönemde cari açığının finansmanına katkıda bulunacağını belirtti.
Sabancı Dünya ekonomisindeki en büyük tehditin ise küresel büyümenin zedelenmesi olduğunu söyledi.
SİYASİ KRİZLERDEN UZAK DURMALIYIZ
Konuşmasının devamında Türkiye'nin önünde ne gibi fırsatlar ve tehlikeler bulunduğuna ilişkin görüşlerini aktaran Güler Sabancı, öncelikle AB'ye tam üyelik görüşmeleri ile ilgili sürecin aksatılmadan devam ettirilmesi, farklı bir yapıda olsa da IMF ile ilişkilerin sürdürülmesinin dünyadaki belirsizliğin Türkiye için önemini koruduğunu söyledi. “Siyasi krizlerden uzak durmamız gerekiyor” diyen Sabancı, "Siyasi krizlerden uzak durmamız halinde önemli bir fırsat olarak ‘Suprime’ krizi ile uğraşmak için dünya piyasalarına sürülen likitide fazlası olacağını ve ABD'deki zararlar ve belirsizlikten dolayı bu likitedenin gidebileceği yerlerden birinin Türkiye olabileceğini görüyoruz. Kısa dönemde cari açığın finansmanında katkıda bulunacağına inanıyoruz" diye konuştu.
Sabancı, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olan Avrupa'da büyümede önemli yavaşlama öngörülmediğine dikkat çekerek, bunun da Türkiye'nin ihracatının devam edebileceğini ortaya koyduğunu ifade etti. Sabancı, Türkiyenin karşılaşabileceği tehditlere ilişkin olarak ise şunları söyledi:
“Petrol ve hammedde fiyatlarındaki artışların getirebileceği enflasyonist baskılar ile yapısal olarak ekoniminin verimliğini arttıracak mikro bazlı refomları gerçekleştirememiş olmamız da önemli bir tespittir. Bunların neticesinde işsizliğin artması tehlikesini de görüyoruz. Finansman olanaklarının bizi çok sınırlamayacağı bu dönemde özelleştirilmelere devam ederken enerjide üretim tesislerinin öncelikli olmasına özen göstermeliyiz. Makro ekonomik disiplin devam ederken Türkiye'nin önündeki en buyuk tehditin reel sektörün rekabet gücünü ve verimliliğini yitirmesi olduğunu unutmamalıyız. 2001 krizinden sonra uygulanmaya başlayan güçlü ekonomiye geçiş programının üzerine 2002 seçimleri gelmiştir ve sonrasında sağlanan siyasi istikrar ve kararlılıkla bu programın devemlılığı sağlanmıştır. 2007 yılında Avrupa Birliği süreci yavaşlamış uzun süren seçim dönemi ve daha sonra yaşanan güvenlik sorunları gündemi ekonomi öncelikli olmaktan çıkarmıştır."
GEÇTİĞİMİZ DÖNEME BAKARAK GELECEĞE REÇETE YAZAMAYIZ
Güler Sabancı, ”Şimdi ekonomide yeniden toplanıp önümüze bakma zamandır. Geçtiğimiz döneme bakarak geleceğe reçete yazamayız. Yeni döneme farklı yazmalıyız" dedi. Bu dönemde üretimi reel sektörü kalıcı sürdürebilir rekabetçi kılmak için yeni arayış ve çalışmalara girilmesi gerektiğini vurgulayan Sabancı konuşmasını şöyle tamamladı:
Acilen yapılması gerekenlerin büyük kısmını birkaç senedir söylüyoruz ve hazırlıklar yapıldı zaten. Artık bunların bir an önce uygulanmasını bekliyoruz. Bunlar beklemeye tahammülü kalmayan Sosyal Güvenlik Yasası ve düzenlemeli yeni Ticaret Kanunu, Vergi Reformu ve kayıt dışı ile mücadele. Bu sadece denetim yoluyla olamaz diğer yaptığımız tüm düzenlemelerde bunu yaratan gerçek nedenleri ortadan kaldırmak gerekir ayrıca enerji rejim tesisleri özelleştirmeli ki kısa zamanda kapasite artırımı sağlanabilsin. Bu saydıklarımızı hızla gerçekleştirmek bize ancak 2007 yılında kaybettiğimiz zamanı telafi ettirir. 2008 sonrasında değişen dünya dinamiklerinde daha yüksek büyümemizi sağlayacak ilave ve tekrar odaklı politikalara ve çalışmalara ayrıca ihtiyaç vardır."
Sabancı Holding Ceo'su Ahmet Dördüncü ise Sabancı topluluğu olarak büyüme potansiyeli yüksek alanlara odaklandıklarını belirtti. Dördüncü özellikle bankacılık, sigortacılık, perakende ve enerji sektörüne yoğunlaşacaklarını kaydetti.
2008 yılı hedeflerine ilişkin bilgi de veren Dördüncü faaliyet karının 3.7 milyar YTL'yi aşmasının beklendiğini ve 2008 yılında 1.5 milyar dolar yatırım yapılacağını söyledi.
2008'DE DOLAR NE OLUR?
Sabancı Holding 2008 yılı sonunda dolar kurunu 1.24 YTL olmasını bekliyor.
Sabancı'nın yıl sonu euro tahmini ise 1.76 YTL seviyesinde. Ekonominin 2008 yılında yüzde 5 büyüyeceğini öngören grup, enflasyonun ise yüzde 7 oranında gerçekleşeceğini öngörüyor.
Türkiye'nin önünde i bu büyük fırsat ne????
.
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet:
İyi Biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, Şeyhler, Dervişler, Müritler, Meczuplar Memleketi olamaz.
En Doğru, En Hakiki Tarikat, "Medeniyet Tarikatı"'dır. "
İyi Biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, Şeyhler, Dervişler, Müritler, Meczuplar Memleketi olamaz.
En Doğru, En Hakiki Tarikat, "Medeniyet Tarikatı"'dır. "