[B][B][B] [B]Türban destekçisi rektörlerin görev yaptığı üniversitelerin bütçeleri yüzde 42.3 arttı
Türbanı savunan rektörlerin atandığı Mardin Artuklu, Kilis Yedi Aralık, Batman, Siirt ve Muş üniversiteleri en büyük artış oranına sahip ilk 5 üniversite oldu.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanan ve “türbana özgürlük bildirisine” destek veren rektörlerin başında bulunduğu üniversitelerin bütçeleri yüzde 185’i bulan rekor oranlarda arttırıldı. Türbanı savunan rektörlerin atandığı Mardin Artuklu, Kilis Yedi Aralık, Batman, Siirt ve Muş üniversiteleri en büyük artış oranına sahip ilk 5 üniversite oldu. Bütün üniversitelere yapılan artış oranı yüzde 19.9’da kalırken, türbancı rektörlerin atandığı üniversitelere yapılan artış oranı ise yüzde 42.3’ü buldu.
Gül’ün ağustos ve eylül aylarında atadığı ve başında türbana destek veren rektörlerin bulunduğu üniversitelere “bütçe kıyağı” yapıldı. Öğrenci sayısı bakımından Türkiye’nin en büyük üniversiteleri olan İstanbul, Gazi, Ankara, Hacettepe, ODTÜ, Anadolu ve Marmara üniversitelerine yapılan artış yüzde 7.5 ile yüzde 11.7 oranları arasında sınırlı kalırken, türbana destek veren rektörlerin atandığı üniversitelerin bütçelerindeki rekor artış dikkat çekiyor.
2009 Mali Yılı Bütçesi’ne göre, en fazla artışın yapıldığı ve geçen eylül ayında türban bildirisine imza atan Prof. Dr. Serdar Bedii Omay’ın atandığı Mardin Artuklu Üniversitesi’nin bütçesi yüzde 185.5 oranında arttırılarak 4 milyon 760 bin YTL’den 13 milyon 591 bin YTL’ye çıkarıldı. En fazla artışın yapıldığı ikinci üniversite olan Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nin bütçesi yüzde 150 oranında arttırıldı. 7 milyon 124 bin YTL’den 17 milyon 810 bin YTL’ye çıkarılan Kilis 7 Aralık Üniversitesi’nin türbana destek veren rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç de eylül ayında Gül tarafından atanan türbancı rektörler arasında yer alıyor. Üniversiteler arasında en büyük üçüncü artış Batman Üniversitesi’ne yapıldı. Türban bildirisine imza atan Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam’ın rektör olduğu Batman Üniversitesi’nin bütçesi yüzde 143.4 oranında yapılan artışla 6 milyon 112 bin YTL’den 15 milyon 203 bin YTL’ye çıktı.
2009 Mali Yılı Bütçesi’nde yüzde 124.7 ile en büyük dördüncü artış oranına sahip Siirt Üniversitesi’nin bütçesi de 6 milyon 767 bin YTL’den 15 milyon 203 bin YTL’ye yükseldi [/B] [/B][/B][/B]
Haber: Cumhuriyet
Türbana desteğe Gül'den ödül
Konu Sahibi / Yazar
z.abidin
Kategori / Forum
Güncel Olaylar
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
1931
Türbana desteğe Gül'den ödül
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi