Son türban mesajı tartışma yarattı
Şebnem HOŞGÖR/VATAN
Başbakan son konuşmalarında Anayasa değişikliklerinin “türban serbestisi”yle devam edebileceği mesajını verdi
AKP kurmayları Başbakan’ın bu sözleriyle AYM’nin yapısında yapılacak değişikliklerin bu zemini sağlayacağına işaret ettiği değerlendirmesinde bulundular
Başbakan Erdoğan, YAŞ krizinin gölgesinde sürdürdüğü referandum mitinglerinde, Anayasa değişikliklerine “Hayır” diyen muhalefeti eleştirirken örtülü biçimde bu anayasa değişiklik paketinin kabul edilmesi durumunda üniversitelerde “türban yasağının” kaldırılmasına yönelik anayasa değişikliğinin de yeniden gündeme gelebileceğinin mesajını verdi.
Erdoğan 5 Ağustos’ta Denizli’de gerçekleştirdiği mitingde, TBMM’den Ak Parti ve MHP’lilerin desteğiyle 411 oyla geçen üniversitede türbanı serbest bırakan Anayasa değişikliğinin, AYM tarafından iptal edildiğini anımsatmış ve “Bugün MHP çıkıyor, işte 411 ile evet dediği konunun yolunu açacak olan bu düzenlemeye ’hayır’ diyor. Bunları anlamak mümkün değil, akşam başka sabah başka...
Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değişmesine, hukukta keyfiliğin artık sona ermesine şimdi MHP karşı çıkıyor, üstelik de bunu CHP ile birlikte yapıyor. Bunlar hiçbir araya gelir miydi? Ama şimdi CHP, MHP, BDP, YARSAV, terör örgütü hepsi aynı istikamette buluştular. Hepsi de ne diyorlar? Malum, ’evet’ demiyorlar. Ya o zaman samimi değillerdi, ya da şimdi samimi değiller” demişti.
AKP kurmayları Erdoğan’ın bu açıklamasına ilişkin VATAN’ın sorularını yanıtlarken, referanduma sunulan anayasa paketinde türbanla ilgili doğrudan bir hüküm bulunmadığını, Başbakan’ın anayasa değişiklerinin dolaylı olası sonuçlarına işaret ettiği değerlendirmesini yaptılar.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, “Pakette türbanla ilgili doğrudan alakalı bir madde yok. Ancak anayasa değişiklikleri ile sağlanacak demokratik ortam, kurumlararası ilişkilerde yaratacağı normalleşme ve diyaloğa zemin hazırlaması Türkiye’nin bir çok sorununun ortadan kalkmasına katkı sağlayacaktır. Sayın Başbakan sanırım bunu kastetti” dedi.
Başkentte ‘siyah Türk’ eylemi
Ankara İnanç Özgürlüğü Platformu üyesi bir grup, başörtüsü yasağına dikkati çekmek amacıyla eylem yaptı. Abdi İpekçi Parkı’ndaki eylem öncesinde gruptakiler, 1960’lı yıllarda Amerika’da siyahilerin yaşadığı sıkıntılarla bugün Türkiye’deki başörtülü vatandaşların yaşadığı sıkıntıların aynı olduğunu ifade etmek için yüzlerini siyaha boyadı ve bileklerini zincirle bağladı.
Grup adına basın açıklamasını okuyan İlke İlim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Hadiye Kılıç, “Türkiye’deki başörtülü vatandaşların yaşadıklarının, 1960’lı yıllarda ABD’de ikinci sınıf insan sayılan, pek çok özgürlüğü kısıtlanan, beyazlarla aynı otobüste yolculuk etmelerine izin verilmeyen siyahilerden farkı olmadığını” savunarak, “O günlerden bugüne zenci kardeşlerimiz mücadele içinde, biz de mücadelemizi bırakmayacağız” dedi.