You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

The Economist, Atatürk tartışmalarını yorumladı

The Economist, Atatürk tartışmalarını yorumladı

Posting Freak
The Economist, Atatürk tartışmalarını yorumladı
The Economist, Atatürk kültünün yavaş bir şekilde zayıflıyor olabileceğini öne sürdüğü analizinde, "Birçok laik Türk, Atatürk mitinin 2002'den beri iktidarda olan ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) altında çöküyor olduğundan endişe duyuyor" diye yazdı.

[COLOR="DarkSlateBlue"]Türkiye'de Atatürk ile ilgili yapılan tartışmalara yabancı medya da dikkat çekiyor. The Economist dergisi, Atatürk kültünün yavaş bir şekilde zayıflıyor olabileceğini öne sürdüğü analizinde, "Birçok laik Türk, Atatürk mitinin 2002'den beri iktidarda olan ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) altında çöküyor olduğundan endişe duyuyor" yorumunu yaptı.
İngiliz haftalık dergisi Economist, "Atatürk İmajı: Bir Laiğin Hayıflanması" başlıklı haberinde Atatürk kültünün yavaş bir şekilde zayıflıyor olabileceğini öne sürerken "Hamurdan ayakları olan bir heykel mi?" sorusuna da yanıt aradı.
Birinci Dünya Savaşı sonunda Türkiye'yi kurtaran bir askeri kahraman olarak nitelediği Atatürk'ün eski Osmanlı İmparatorluğu'ndan yeni bir kimlik yarattığını ve Türkiye'nin toparlanmasının temelinde Atatürk'ün benimsediği katı laiklik ve batı reformlarını kucaklanmasının olduğunu yazan dergi, "Ancak ne pahasına?" diye sordu.

-"ATATÜRK MİTİ AKP'NİN ALTINDA ÇÖKÜYOR"-

The Economist, "Birçok laik Türk, Atatürk mitinin 2002'den beri iktidarda olan ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) altında çöküyor olduğundan endişe duyuyor" diye yazarak bir dizi reformla, Ergenekon davaları kapsamındaki tutuklamalarla generallerin gücünün azaldığını ifade etti.
Dergi ayrıca, "Katı İslamcılar, Atatürk'ü 1924'te halifeliği kaldırdığı ve dindarlığı kamusal alandan çıkardığı için aşağılıyor. Atatürk'ün kadın düşkünü, şarhoş hatta gizli bir Yahudi olduğu dedikodularını besliyorlar. Yine de bunlardan hiç biri birçok Türkün özellikle oy kullanma hakkı verdiği kadınların Atatürk'e karşı duyduğu sevgiyi azaltmadı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk modelini Arap dünyasına pazarladığı zaman laikliği vurguluyor" yorumunu yaptı.
Atatürk'ün kendi partisi CHP'den bir siyasetçinin de başka bir şok yarattığını ve Hüseyin Aygün'ün Atatürk'ün gözetimiyle Dersim olaylarında binlerce sivilin öldürüldüğünü söylediğini belirten Economist, Atatürk'ün bir biyografisini yazan Andrew Mango'nun görüşlerine yer verdi. Dergi Mango'nun laiklerin endişelerinin abartılı olduğunu düşündüğünü ve "Kurucunun kültü şimdi daha az güce sahip olsa bile Atatürk figürü Fransa'daki Marianne'ninki gibi modern Türkiye'nin sembolü olmaya devam edecek" dediğini aktardı.


24.02.2012 Cuma
Kaynak: haberx.com
Benim Siyasetim İnsan Sevgisidir.
Pir Zöhre Ana





Alevi Türküleri - Alevi Haber -Alevi Köyleri - Alevi Ünlüler
Senior Member
The Economist, Atatürk tartışmalarını yorumladı
hic kimsenin gucu buna yetmeyecek ATATURK her zaman yasayacak. bu gunler gecicidir.
Junior Member
The Economist, Atatürk tartışmalarını yorumladı
atatürk çü düşünce ne yazıkki zayıflamakta kimse inkar etmesin bence
10 yıl önceki yazımsal ve görsel basının günümüze kıyaslanmasına bakınca aradaki farkın dağlar kadar olduğu görülmekte
en basidi atatürkün vefat günleri tv lerin bazılarında artık bayrak yok görsel ve yazımsal basın ne yazıkki topluma şekil vermektedir
atatürkün vermiş olduğu herşeyin yavaş yavaş kaldırılıyor oluşu ve toplumun azınlık bi kısmı atatürkcüyüz demesine rağmen gencliğe hitabe bile kalkmak üzere odurki atatürk resimleri bile resmi dairelerde kaldırılması halen söz konusu ve değişim cko hızlı
biizm yüreğmizdeki atatürk belki zayıflamıyor aksine gücleniyor ama bu ülkenin atatürkcü duruşu zayıflıyor

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.