You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Suyun Buharlaşmasını Önleyen Toplar..

Suyun Buharlaşmasını Önleyen Toplar..

Posting Freak
Suyun Buharlaşmasını Önleyen Toplar..
[Resim: 188.jpg]


Su kıtlığı ve küresel ısınma bizi suyu farklı yöntemlerle korumaya itiyor[COLOR=#432b18]. Baraj, göl gibi su kaynaklarının her geçen yıl artan global ısınmayla kullanılmadan buharlaşmasını izliyoruz. Peki suyun buharlaşmasını nasıl önleyebiliriz? Uzun süredir su mühendislerinin aradığı bu soruya zannedersem bir cevap bulunmuş.

9 Haziran 2008'de Los Angeles'da bulunan Ivanhoe rezervuarına siyah renkli toplar bırakılıyor.

[Resim: 189.jpg]


İlk salımda 400.000 plastik top kullanılmış. Toplamda ise 40 dönümlük baraj gölü yüzeyine 3 milyon top bırakılacak. Herbir top 0,4 dolar tutuyor, toplar polietilenden üretiliyor ve kaplaması karbon esaslı. Amaç ise su yüzeyinin güneşle olan temasını kesip gölde bulunan klor ve bromürün güneş ışığıyla aktifleşerek kanserojen etkiye sahip [COLOR=#432b18]bromat maddesinin oluşmasını engellemek

[Resim: 190.jpg]


[Resim: 191.jpg]

Los Angeles için hayati öneme sahip Ivanhoe rezervuarı. Burada oluşabilecek en ufak kirlenme bütün şehri etkileyebilir. İşlenmiş sularda bile olabilen bromat maddesi belli bir değerden sonra insan sağlığı için oldukça tehlikeli. Türkiye'de 2007 yılında alınan kararla AB standartları çerçevesinde suyun içindeki bromat oranı 10 mikrogramı geçemeyecek.

[Resim: 192.jpg]

Benim öngörüm ise bu teknolojinin barajlarda su buharlaşmasını önlemeye yönelik kullanılabileceği. %100 buharlaşmayı önleyemeyiz ama bütün barajlarda kullanılacak bu yöntemle %10 tasarruf sağlasak bile büyük bir şehrin yıllık su ihtiyacını karşılayabiliriz. Tabi yukarıdaki anlatıldığı gibi sudaki kanserojen maddelerin güneşle aktif hale gelmesini de önlemesi artı bir değer katıyor bu yeni teknolojiye.
Sonuç olarak sistem çok yeni ve geliştirilmesi gereken bir teknoloji. Fakat zamanla özellikle nano teknolojide yaşanacak gelişmelerle su tutan havzaların siyah bir katmanla kaplandığını görürsek şaşırmayalım.

alıntıdır
[Resim: 114ld.jpg]



Ben göremem daha uzun boyunu
Ahret derler kısaltamam yolunu
Bugün Sahı Merdan sarsın oglunu
Yetis Ya Üseyin baban gidiyo

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.