PELİN ERTÜRK / GERÇEK GÜNDEM- Kitapları daha çıktığı hafta “çok satanlar listesi”ne giren “Şu Çılgın Türkler” ve “Diriliş”in yazarı Turgut Özakman ile röportaj yaptık. Kitaplarını nasıl yazdığını,gençliğini ve son kitabı “Diriliş”i anlatan Turgut Özakman yakında çıkacak kitabı hakkında da ipuçları verdi.
Kitaplarınızın bu kadar ilgi görmesini neye bağlıyorsunuz?
Türkiye'de hiç yaşanmamış bu olayı bir tek nedene bağlamak doğru olmaz. Belki sandigimdan da çok neden var. Ben ikisini belirtmeye calişacağim:
kolay okunur olması, gençlerimizin doğru tarihe ilgi duyması.
Kitaplarınızı yazarken bu kadar bilgiye nasıl ulaştınız? Ne kadar zamanınızı aldı?
Ben 1948-49'dan beri yakın tarihimizle ilgili bilgi , belge topluyorum. Her gün bir iki saatimi kesinlikle bu konuya ayırıyorum. Hala bilgi, belge toplamayı sürdürüyorum. Önemli kaynakları mutlaka fişliyorum. Kitapları önemli bir sınava girecekmiş gibi sıkı sıkı çalışıyorum. Evimizin her yanı kitaplar, dergiler, gazete kesikleri, dosyalar, haritalar vb ile dolu. Bir belgelikte yaşıyoruz ve mutluyuz.
![[Resim: dirilisturgutozakman741.jpg]](http://www.gercekgundem.com/img/news/dirilisturgutozakman741.jpg)
Diriliş, Çanakkale savaşini bir bütün olarak anlatmaya çalışıyor: cephe, cephe gerisi, karşı cephe. Bu bütünlük gözden kaçmış bir çok husususun da anılmasını sağlıyor. Cephede yiğit erkekler savaşıyor, cephe gerisinde de yiğit kadınlar var. Erkeklerimizin ve kadınlarımızın yurtseverliği ve bilinci önünde saygı ile eğiliyorum.
Anladığımız kadarıyla küçük yaştan beri yazıyorsunuz. Ailenizde yazarlıkla ilgilenen veya örnek aldığınız birileri varmıydı?
Annemin ailesi sanatseverlerle doludur. Annem de hikayeler yazardı. Babam da sanat olaylarını saygı ve önemle karşılırdı. İlk okuldayken bende de tiyatroya ilgi uyandı. Masalları oyun haline getirirdim. Arkadaşlarımızla oynardık. Bu hevesi bu güne kadar sürdürdüm. İncelemek, gözlemlemek ve yazmak hayatım oldu.
Sizin döneminizin gençlerini düşününce,bugünkü gençlerin eksik gördüğünüz yanları var mı?
Bilgi edinmek ve kültürlerini genişletmek bakımından bizim kuşağımızdan çok daha talihliler. Ama bu talihten yararlananların sayısı çok değil. Bu kusurun nedeni gençler değil, eğitim sistemimiz.
Yeni nesil gençlerin tarih bilgilerini nasıl buluyorsunuz?
Çok yetersiz. Ya eksik, ya abartılı, ya yanlış. Bu çok ciddi ama çoooooook ciddi bir sorun. Tarihsiz bir toplum gibiyiz. Dünü bilmeyen bugunü anlamaz, yarını kuramaz. Gençlerimiz bireysel olarak bu olumsuz durumu aşmalarını, tarihi öğrenip anlamaya önem vermelerini dilerim. Giderek toplum olmaktan çıkıp kuru kalabalık, yığın olacağız.
Biyografinizde pek çok mesleğe sahip olduğunuzu görüyoruz? En severek yaptığınız meslek hangisi?
Üniversite öğretmenliği. İşimi, öğrencilerimi çok sevdim.
Gençlere, kitaplarınız aracılığıyla yardımcı olduğunuzu düşünüyor musunuz?
Evet. Şu Çılgın Türkleri de, Diriliş'i de gençler için yazdım, üçlemenin ücüncü kitabı olan Cumhuriyet'i de gençler için yazıyorum. 2009 Ekimine yeteştirmek istiyorum. Umarım başarırım.
Son olarak, gençlere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
Başarılı olmanın bir tek sırrı var: Çalışmak.
Hepsine sevgiler sunuyorum.