Dünyaca ünlü El Ezher Üniversitesi, toplu taşıma araçlarında manasını düşünmeden Kur’an okumanın mekruh (hoş görülmeyen) olduğunu öne sürdü. Prof. Dr. M. Saim Yeprem, “Kur’an eğer toplu taşıma araçlarında gösteriş maksadıyla okunuyorsa olmaz” dedi
RAMAZAN ayında Kur’an-ı Kerim’i hatmetme geleneğinin yaygın olduğu Mısır’da halkın toplu taşıma araçları ve caddelerde de Kur’an okumasına Ezher’den eleştiri geldi. Ezher Üniversitesi’nde Kur’an İlimleri öğretim görevlisi Muhammed er-Rawi, ”Allah bizlere Kur’an okuduğumuzda düşünmeyi, öğrenmeyi ve onunla amel etmeyi emrediyor” diyerek ”günümüzde çoğu kişinin Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’i hatmetme telaşıyla toplu taşıma araçlarında, duraklarda ve kalabalık ortamlarda okumaları kabul edilemez ve mekruhtur” yorumunda bulundu. Ezher Üniversitesi İslami Araştırmalar Merkezi üyesi Muhammed Rafet Osman da Rawi’nin sözlerine katılarak, ”Kur’an ayetlerinin manası düşünülerek, hükümleri anlaşılarak okunmalı” ifadelerini kullandı. Ancak Ezher’den bu görüşe katılmayanlar da var. Ezher Şeyhi’nin danışmanı Hasan eş-Şafii, ”Kişi, Kur’an’ı toplu taşıma araçlarında gösteriş niyetiyle okumuyor ve kimseye de zarar vermiyorsa, bu güzel bir uygulamadır. Bu uygulamayı ilk başlatan eski Ezher Şeyhi Merhum Abdulhalim Mahmud’du” diye konuştu.
UZMANLAR NE DİYOR
İhtiyaç varsa okunur
- M.Saim Yeprem (Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Emekli Üyesi): “Toplu taşıma aracında bir eliniz askında, bir elinizde ise Kur’an olmaz. Uygun olmayan yerlerde, herkesin içinde yüksek sesle Kur’an okumak da olmaz. Çünkü toplu taşıma aracındaki diğer kişilerin sessiz kalıp dinlemesi gerekir. Münasebetsiz bir durum ortaya çıkar. Gösteriş yapmak gibi bir görüntü vermeyecekse toplu taşıma araçlarında da Kur’an okunabilir. Ama otobüste, trende, vapurda yani toplu taşıma araçlarında aleni olarak Kur’an-ı Kerim okumak eğer gösteriş maksadıyla yapılıyorsa mekruh olur. Ancak acil bir ihtiyaç var ise veya ‘şu ayeti okuyup ferahlık gelsin’ diyen bir Müslüman olursa bu durumda mekruh olmaz.”
Ritüele dönüşmemeli
- Prof.Dr.Abdülaziz Bayındır (İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi): “Mısır ve çevresinde Kur’an-ı Kerim toplu taşıma araçlarında yüksek sesle sürekli okunur. O bölgede Kur’an musiki parçası haline dönüştürülmekte ve sadece dinlemekle yetinilmekte. Siz sürekli kulağınızda Kur’an’ı duyarsanız bir süre sonra özel vakit ayıracak, üzerinde düşünecek, anlayacak zaman ayırmazsınız. El-Ezher’deki hocaların dikkat çektiği husus budur. Sıradanlaşmaya karşı çıkmışlardır. Takside Kur’an, otobüste Kur’an, trende Kur’an’ın dinletilmesi bir ritüele dönüşmüşse doğru olmaz. Anlamak, feyz almak, özel vakit ayırmak gerekir. O bölgedeki alimler bu konuları bildikleri için fetva yayınlamışlar.”
,Verdana,Arial]Mert İNAN / VATAN HABER MERKEZİ
Otobüste Kurâan okunabilir mi?
Seke seke geldim ayağım yoktur
Hak mehlemi sende ZöhremÂdir doktur
Kimi kafir olmuş karnısı boktur
Süzünü süzünü postunda otur.
TürkiyeÂye çıkarmışım bir gelin
Urufu Zöhre Ana onu pir bilin
Muhammet elçisi AnaÂdır deyin
Hak için dergaha niyaza inin.
Bildiren: Pir Zöhre Ana
Hak mehlemi sende ZöhremÂdir doktur
Kimi kafir olmuş karnısı boktur
Süzünü süzünü postunda otur.
TürkiyeÂye çıkarmışım bir gelin
Urufu Zöhre Ana onu pir bilin
Muhammet elçisi AnaÂdır deyin
Hak için dergaha niyaza inin.
Bildiren: Pir Zöhre Ana