You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Posting Freak
Onlar da taklitçi
ABD'deki Wake Forest Üniversitesi'nden William Conner ve Jesse Barber'ın yaptığı araştırma, bazı kelebeklerin yaydığı ses dalgalarının yarasaların ses dalgaları yardımıyla yer belirleme ve mesafe ölçmede kullandığı sistemle karıştığını ve sistemi çökertebildiğini gösterdi.

Yarasalardan kaçmak için bazı kelebeklerin gece zehirli olduklarını gösterdiklerini ve bunu yapmak için karınlarının altından çok yüksek titreşimli ses dalgaları yaydıkları sonucuna daha önce varan bilim adamları, zehirli olmayan ve saklanmaya çalışan kelebeklerinse zehirli olanların seslerini taklit ettiklerini, bu teknikle ses dalgalarının birbirine karıştığını gördü.

Conner ve Barber, meslektaşları Aaron Corcoran ile büyük kahverengi yarasaların (Eptesicus fuscus), ses dalgaları yaydığı bilinen Bertholdia trigona türü kelebekleri yakalama becerisini ölçtü.

Yüksek titreşimli ses dalgalarını ölçebilen mikrofon ve yüksek hızlı kamera yardımıyla araştırmacılar, kelebeğin ince bir iple yukarıdan asıldığı bir bölmede yarasaların nasıl uçtuğunu inceledi. Alınan sonuçları ses dalgası yayabilen ve yayamayan zehirsiz kelebekler ile ses dalgası yaymalarını sağlayan karınlarının alt bölgesindeki bölümün alındığı Bertholdia trigonaların sonuçlarıyla karşılaştıran bilim adamları, ses dalgası yayamayan kelebeklerin yarasalara daha fazla av olduğunu belirledi.

Yarasayla karşılaştıklarında kelebeklerin zehirlenme tehlikesine karşı düşmanını uyarmak için ses dalgası yaymadığını gören araştırmacılar, kelebeklerin yaydığı ses dalgalarının yarasanın sonar sistemiyle karıştığını ve sistemin çöktüğünü, neredeyse 3 durumdan birinde, yarasanın avına yaklaştığında tereddüt ettiğini belirttiler.

Araştırma Science dergisinde ve Fransız Le Nouvel Observateur dergisinin internet sitesinde yer alıyor.
Benim Siyasetim İnsan Sevgisidir.
Pir Zöhre Ana





Alevi Türküleri - Alevi Haber -Alevi Köyleri - Alevi Ünlüler

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.