Cumhuriyet
04.11.2009
Okullardan haç kaldırılsın
Finlandiya kökenli İtalyan vatandaşı Lautsi’nin itirazını haklı bulan AİHM, bazı okullarda çarmıha gerilmiş İsa figürleriyle haç işaretleri bulunduran İtalya’yı mahkûm etti
ASLI KAYABAL
MİLANO - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bazı okul binalarında ve sınıflarda çarmıha gerilmiş İsa figürleri ve haç işaretleri bulunduran İtalya’yı mahkûm etti. AİHM, İtalya’daki uygulamaya itiraz eden bir İtalyan vatandaşının talebini haklı bularak sınıflarda çarmıha gerilmiş İsa ve haç figürlerinin bulunmasının, “anne babaların çocuklarını kendi inançları doğrultusunda yetiştirme hakkını ihlal” ve de “öğrencilerin din özgürlüğü” niteliği taşıdığına hükmetti.
Karara göre İtalya, konuyu AİHM’ye taşıyan Finlandiya kökenli İtalyan vatandaşı Soile Lautsi’ye 5 bin Avro manevi tazminat ödemek zorunda. Başbakan Silvio Berlusconi liderliğindeki merkez sağ koalisyonu, AİHM’nin kararını temyiz edeceğini açıklarken Vatikan Sözcüsü Peder Federico Lombardi, “Yorum yapmadan önce iyice düşünmek gerekiyor” dedi.Vatikan nezdindeki kurumlardan Göçmenleri İrşat Kurulu Başkanı Başpiskopos Antonio Maria Veglio ise “Çarmıha gerilmiş İsa figürleri konusunda konuşmak istemiyorum. Zira bu meselelerden rahatsızlık duyuyorum” demekle yetindi.
Eğitim bütçesinde yaptığı kesintilerle eleştirilere hedef olan Eğitim Bakanı Maria Stella Gelmini, AİMH’nin kararını eleştirerek “Çarmıha gerilmiş İsa figürü İtalya’nın geleneğinde olan bir şey. İdeolojik bir karar alan AİHM’nin gücü kimliğimizi silmeye yetmeyecek” diye konuştu.
Karar çılgınlık
Hükümet ortağı Kuzey Birliği milletvekili Roberto Calderoli de AİHM’nin aldığı kararla İtalya’nın tarihi, kültürü ve geleneğini çiğnediğini söyledi. Calderoli tüm dinsel simgelerin daha önce olduğu gibi yerinde kalacağını vurguladı. Roma Belediye Başkanı Gianni Alemanno ise kararı “çılgınlık” olarak niteledi. Demokrat Parti’nin yeni lideri Pier Luigi Bersani de “Çarmıha gerili İsa figürü gibi antik dinsel bir figürün kimseyi rahatsız edeceğini düşünmüyorum” diye dile getirdi tepkisini.
İtalya Müslümanlar Birliği Başkanı Adel Smith laik bir ülke geçinen İtalya’da başka dinlerin özgürlüğe sahip olmadığını vurgulayarak AİHM’nin aldığı karardan hoşnut olduğunu söyledi. Lautsi’nin 2002 yılında, Padova’ya bağlı Abano Terme beldesinde iki çocuğunun eğitim görmekte olduğu Vittorino Da Feltre Lisesi’ndeki çarmıha gerilmiş İsa figürlerinin kaldırılması talebi, okul idaresinin itirazıyla karşılaşmıştı.
Okullardan haç kaldırılsın
Konu Sahibi / Yazar
Dogan
Kategori / Forum
Eğitim - Öğretim
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
2217
Okullardan haç kaldırılsın
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi