Okula başlamak çocuklar için stresli bir süreç. Belirsizlik ve yeni deneyimler çocukların kaygı seviyesini arttırıyor. Dr. Julie Turner-Cobb tarafından yürütülen bir araştırma çocukların okula başlamadan önceki stres seviyelerini ölçmeyi hedeflemiş. Araştırmanın şaşırtıcı bir sonucu, çocukların kortizol (stres hormonu) seviyelerinin okul başlamadan 6 ay öncesinden itibaren normalden yüksek olması. Beklenenin aksine, çocuklar bu yeni deneyimle ilgili kaygılanmaya çok önceden başlıyorlar. Araştırmacılara göre bu durum üzerinde ebeveyn kaygılarının etkisi var. Anne babaların, çocuklarının okula başlaması ile ilgili endişeleri çocukların stresini arttırıyor.
Bu süreci daha kolay atlatmak için ebeveynlerin kendi kaygılarıyla baş etmek dışında da yapabilecekleri var:
-Çocuğunuzu okul kavramıyla tanıştırın. Okulla ilgili hikaye kitapları okumak, okula başlayan diğer çocukların başından geçenleri anlatmak kafalarındaki okul fikrinin somutlaşmasına yardımcı olacaktır. Yaşı büyük arkadaşlarından veya kuzenlerinden okulun nasıl bir yer olduğunu anlatmasını isteyebilirsiniz. Bu deneyimlerin resmini yapabilir veya oyunlara konu edebilirsiniz.
-Okulla ilgili kendi güzel anılarınızı paylaşın. İlk günlerde neler yaşadığınızı, onu ne gibi olumlu deneyimlerin beklediğini anlatın. Yeni arkadaşlar, keyif alabileceği dersler gibi konular seçin.
-Onu korumak adına, başına gelebilecek olumsuz olayları paylaşmamaya dikkat edin. Olumsuz beklentiler çocukların stres seviyesini arttırır.
-Sizden ayrılacağı okul ortamında ihtiyaçlarını karşılayabilecek duruma gelmesi için ona destek olun. Tek başına tuvalete gidebilmek, kendi paltosunu veya ayakkabısını giyebilmek, yemeğini yardımsız yemek gibi özbakım becerilerini evde geliştirmesi için ortam sağlayın. Böylece okula başladığında kendini daha yeterli hissedecek ve bu konular için kaygılanması gerekmeyecektir.
radikal.com
Okul zamani yaklaşiyor...
ALİ ÇOKTUR ŞAH-I MERDAN BULUNMAZ.
Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan...
MUSTAFA ŞEREF,
KEMAL GURUR,
ATATÜRK ONURDUR...
Memleketim Yozgat Yemen'dir ilim
Horasan köyünden geliyor pirim
Kırklar binasında var oldu yerim
Sıfatı Zöhre Ana Ali'dir dilim.
Pir Zöhre Ana
Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan...
MUSTAFA ŞEREF,
KEMAL GURUR,
ATATÜRK ONURDUR...
Memleketim Yozgat Yemen'dir ilim
Horasan köyünden geliyor pirim
Kırklar binasında var oldu yerim
Sıfatı Zöhre Ana Ali'dir dilim.
Pir Zöhre Ana