[SIZE=+0]Norveç'in Türkiye'den 100 bin nitelikli işçi istemesi işsiz gençler ve yurtdışında iş imkanı arayanlar arasında heyecan yarattı. Gençler internet üzerinden Norveç'e gidebilmenin yollarını araştırırken, dolandırıcılar ise Norveç'e gönderme vaadiyle başvuru parası topluyor.
[SIZE=+0]İSTANBUL
[SIZE=+0]Norveç'in, nüfusunun yaşlanması nedeniyle Türkiye'den 100 bin kişilik işgücü talep etmesi, işsizler ve yurtdışında çalışmak isteyen gençler arasında heyecan yarattı. Gençler, internet gruplarında Norveç'e gidebilmenin yollarını araştırırken dolandırıcılar da "500 euro'ya sizin adınıza iş formu doldurabiliriz" başlıklı mailler göndererek iş hayali kuran gençleri dolandırıyor.
[SIZE=+0]Şimdiye kadar Avrupa ülkelerinden nitelikli iş gücü ithal eden Norveç'in Çalışma ve Sosyal Kapsama Bakanı Bjarne Hakon Hanssen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'i ziyaret ederek, ülkesinde faaliyet gösteren şirketlerin işgücü temininde büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Hanssen, Türkiye'nin bu konunda önemli fırsatlara sahip olduğunu ifade etti. Çelik de Norveç'in istediği 100 bin işçinin 6 ayda gönderilebileceğini söyledi. İki bakanın bu diyalogunun ardından onbinlerce genç Norveç'e gidebilmenin yollarını aradı.
[SIZE=+0]SAHTE MAİLLERE DİKKAT
[SIZE=+0]Gençler internet gruplarında Norveç'e gidebilmenin yollarını araştırırken isimlerini, adreslerini, mesleklerini, telefon numaralarını ve eğitim durumlarını yazarak yardım istiyorlar. Bunun üzerine internetten Norveç Çalışma Bakanlığı logolu mailler göndererek, "Norveç firması eleman arıyor" veya 500 euro'ya "sizin adınıza form dolduruyoruz" diyerek iş hayali kuran gençleri dolandırmaya başladı. Bazı dolandırıcılar da Norveçli firmalar adına kapı kapı dolaşarak sahte form dağıtıyor, iş başvurusu karşılığında para topluyor. Yetkililer Norveçli bakanı Hanssen'in çalışma izni alınabilmesi için "somut bir iş teklifi alınmış olması gerektiği" açıklamasına dikkat çekerek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardılar.
[SIZE=+0]Kimler gidebilir
[SIZE=+0]Norveç'ten çalışma ve oturma izni alabilmek için gerekli şartlar şunlar: En az meslek lisesi mezunu veya dengi bir okulda 3 yıllık mesleki eğitim almış olmak. Yeterli resmi eğitim tamamlanamamışsa ya da söz konusu özel beceriye resmi eğitim yoluyla ulaşılamıyorsa, profesyonel tecrübenin, kurs veya dengi okulun belgelenmesi gerekiyor. İlahiyatçılar, öğretmenler ve mutfak şefleri için daha sıkı kurallar ve özellikler isteniyor. Belirlenen işçi kotasının Norveç vatandaşlarıyla doldurulması gerekiyor. Fakat bu kota 2002 yılından beri doldurulamadı.
[SIZE=+0]Elçiliğe başvurmak gerekiyor
[SIZE=+0]Başvuru formunun Türkiye'den verilmesi gerekiyor.
Çalışma veya oturma izni onaylanmadan Norveç'e giriş yapılamayabilir.
Başvuru formları Norveç elçiliği ve konsolosluğuna ulaştırılmalı. Başvurunun sonucu Norveç elçilikleri veya konsolosluğundan öğrenilecek.
İşverenler de çalışanları adına başvurabilir. Bu durumda form işyerinin olduğu bölgedeki polis merkezine verilecek.
Başvuru için gerekli belgeler
Yazılı iş teklifi ve/veya başvuru sahibi veya iş veren tarafından imzalanmış iş kontratı.
Eğitime ilişkin belgeler.
Profesyonel tecrübenin belgelendirilmesi.
CV
Barınma ile ilgili bilgi
Pasaport fotokopisi
İstenilen miktarda fotoğraf
Başvuru ücreti.
Başvuru formuyla birlikte istenilen belgelerin fotokopilerinin verilmesi yeterli. Ancak başvurunun yapılması durumunda belgelerin asıllarının sağlanması gerekiyor. Belgelerin İngilizce veya Norveççe'ye çevrilmiş olması gerekiyor. Başvuru formu ile istenen belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Başvurudan önce Norveç elçiliği veya konsolosluğundan detaylı bilgi alınması lazım.
[SIZE=+0]18.02.2008
Norveç hayaliniz kabusa dönmesin
Konu Sahibi / Yazar
SERPİL
Kategori / Forum
Güncel Olaylar
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
2253
Norveç hayaliniz kabusa dönmesin
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi