You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Posting Freak
nefsi bilmek
[BNefsi bilmek

Ulu Hünkâr Hacı Bektaş Veli şöyle buyurmakta: “Marifet nefsi silmek değil, bilmektir”. Ulu Hünkâr’ın bu belirlemesi sadece geçmiş ve günümüzde değil, gelecek için de yol göstericidir.

Nefis; insanoğlunun çatışmalı olduğu ve bir türlü gerçek anlamıyla bir ortak çözüm bulamadığı bedensel ihtiyaçlar bütünüdür. İnsanlar nefislerinin aşırı derecede esiri olmuşlar, buna karşı bazı insanlar da tepki şeklinde nefislerini inkâra yönelmiş, yok saymak istemişler. Oysa nefis, insan tabiatının inkâr edilemez bir gerçeği. Bu gerçeği belirtirken insanın nefsinin esiri olması anlamında belirtmiyoruz. Özce söylersek; ne nefsimizi inkâr edelim, ne de nefsimizin tutsağı, esiri olalım.

Nefsi bilmek, sınırlarını öğrenmek, nefsi ahlâki ölçülere göre; değerlere bağlılık, doğaya bağlılık, inanca bağlılık temelinde değerlendirmek gerekiyor. Birçok insanın nefsinin esiri olduğunu görüyoruz. Nefsi doyurmak adına yapılan iğrençlikleri, sahtekârlıkları, hilebazlıkları, yaşanan çirkefleri görüyoruz. Bütün bu kabul edilemez gayriahlâki tutumları reddetmek, mahkûm etmek ve bunlardan süratle arınmak gerekiyor. [/B]

tüm canların paylaşımlarını bekliyorum


Nefsi “Pir”in gölgesinden başka hiçbir şey öldüremez; o “nefs öldüren”in eteğini sımsıkı tut.
''HZ MEVLANA''

ÜSEYİN'in Aşkına Şahitsen, Bu Şahadet Kutlu Olsun... Sen ÜSEYİN'in Aşkı ile Her Dem Diri Kalanlardansın, Ve Sen
'' Aşkın Şehidi'sin!..''
Ben HZ. ÜSEYİN'DEN NASIL YAŞAMAYI VE NASIL ÖLMEYİ ÖĞRENDİM
ÇELEBİ
Senior Member
nefsi bilmek
Boşuna dememiş Hz.Ali

Nefsin şerrinden kaçman, aslandan kaçmandan daha faydalıdır.

Hz. Ali (R.A.)
[B][I]Ene’l-hak dedik de çekildik dara
Adab erkan bize doğru yol oldu
Sorgucular geldi sual sormaya
Yardımcımız Şah-ı Merdan Al’oldu
[/B][/I]
Posting Freak
nefsi bilmek
Koca HÜNKAR'ın söylediği gibi nefis ; ayağımıza bağlanmış bir kaya gibi,onunla ne havada uçabiliriz ne de deryada yüzebiliriz !..
nefisten sıyrılmak kolay mesele değil..
Posting Freak
nefsi bilmek
Nefis her kötülüğün kaynağı olabilir. Her güzelliğin sonu olabilir. Nefis insanı rezil eder. Nefis bana musallat olan iblistir. Nefis beni şeytanın atına bindirebilir. O her kılıkta karşıma çıkabilir. Benden ayrı değildir, benimle birliktedir. Fırsat kollar,tetikte bekler, tuzak kurar.
Nefis, kara kazana en hızlı yolculuğun biletidir.
Allah korusun yüzümün karası, elimin karasıdır. Her iki cihanda ayağımda zincirimdir. Nefis yenmem gereken rakibimdir. O pehlivana karşı gücüm bileğimde değil imanımdadır. Onu yenmek için besinim ibadetimdir.

"İlim Çin'de de olsa gidip alınız."- Hz. Ali.

"İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır."- Hacı Bektaşi Veli.

"Hayatta en hakiki mürşit ilimdir." -Atatürk.


Söz bir, söyleyen bir.
Member
nefsi bilmek
''Nefsinin insana yaptığı düşmnlığı kimse yapmaz''

Hz.Ali
Posting Freak
nefsi bilmek
Nefis de Allah'ın,yaradanın sana verdiği bir iradedir,

İnsanoğlunun yaptığı gerek Ahlaki olsun gerek başka bi iğrençliği olsun nefsini sahip olamadığı, nefsinin içersinde kaybolduğudan kaynaklanır.

Bize verilen bu irade de Allah'ın bizi sınamasıdır tahminimce, mantıklı bi şekilde düşünürsek; nefis insanın kendisine bi kota koyması gibidir tıpkı, eğer ki sen bu kotayı aşmazsan nefsine hiç bi zaman uymazsın ( her konuda günah, ahlak,.. v.b.)

Fakat sen ki nefsine uyamıyor, her tür iğrençliğini yapıyor, Ahlaki manada her işi yapıyor ve de şeytana uydum, şeytan aklımı çeldi diyorsan işte bu senin şeytanlığındır.

Nefsine sahip çıkamaz her haltı yer, Akılı başa gelince şeytana uydum der, her insanın şeytanı kendisidir, sevabı da işleyen insanoğlu, günahı da işleyen insanoğludur.

Nefis daha önce dediğim gibi yaradandan ötürü sana verilen bir iradedir, nefsini bilmek de sana kalıyor,

Konu için teşekkürler arkadaşlar
.
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet:

İyi Biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, Şeyhler, Dervişler, Müritler, Meczuplar Memleketi olamaz.


En Doğru, En Hakiki Tarikat, "Medeniyet Tarikatı"'dır. "
[Resim: ataturkimzale.gif]
Junior Member
nefsi bilmek
Sad Ben düsünüyorumda acaba Nefis olmasa ozaman hayati kavrama ve dogruyu görme de zorluk cekerdik.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.