You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

muharrem orucu-muharrem orucu nedir-muharrem ayının fazileti

muharrem orucu-muharrem orucu nedir-muharrem ayının fazileti

Posting Freak
muharrem orucu-muharrem orucu nedir-muharrem ayının fazileti
muharrem orucu-muharrem orucu nedir-muharrem ayının fazileti

Alıntı:
Muharrem ayı Hicri takvimin birinci ayıdır. Onuncu günün de ismi, Aşure’dir. Tarihi kaynaklara göre milattan çok önce Arap, İsrail ve Fars milletleri tarafından, Muharrem ayının Aş;ure günü, kutsal kabul edilen ortak bir değerdir. Bugünün değerini ve kutsallığını, tarihler şöyle anlatıyor:

Adem atanın tövbesinin kabul edildiği gün.

Nuh Peygamber'in gemisinin karayı bulduğu gün.

İbrahim Peygamber'in Nemrut,un ateşinden kurtulduğu gün.

Musa Peygamber'in kavmini Firavun'un şerrinden kurtardığı gün.

Yunus Peygamber'in balığın karnından kurtulduğu gün.

Eyüp Peygamber'in dertlerine şifa bulduğu gün.

Saymakla bitiremeyeceğimiz bütün peygamberlerin refaha, kurtuluşa ve başarıya ulaştıkları gündür. Onun içindir ki Nuh Peygamber dahil ondan sonra gelen bütün peygamberler, Hz. Muhammed ve Hz. Ali de 10 Muharrem Aşure günü şükür ve senalarını ifade ederek, oruç tutmuşlar. Nuh Peygamber'in kurtuluş çorbasını pişirip fakir fukaraya yedirmişler, Hayır ihsan yapmışlar. Bütün tarihler o güne kadar olan, Muharrem ayının kutsallığı ve özelliğini böyle anlatırlar.

MATEM

Matem Farsça,dan gelen bir kelimedir. Türkçe'de anlamı: Çok sevilen değerli bir varlığı veya yakını kaybedildiğinde bu insanın günlük yaşamını etkiler; insanlar kederlenir, üzülür ağlar ve uzun bir zaman üstünden atamaz, eğlenemez, gülemez, neşelenmek istemez, hep günlerini üzüntü ile geçirdiği zaman dilimine Yas veya matem tutmak, demektir.Hz. Muhammed,in ölümünden 48 sene sonra, bütün peygamberlerin kutsal kabul ettikleri, oruç tuttukları Hicri 10 Muharrem 61 Cuma günü Miladi 10 Ekim 680 tarihinde, Kerbela denen Fırat Nehri,nin kenarında, kurda kuşa sebil olan Fırat suyunu, Hz. Muhammed,in torunlarına, Ehl-i Beyt,ten de tek kalan Hz. Hüseyin,ine ve onun mahsun yavrularına vermediler. Dünya da bugüne kadar bir eşi benzeri olmayan, insanlık aleminin yüz karası, görülmemiş susuz bir zulüm ve katliam işlendi.

Muharrem ayı denince? Aleviler için yas veya matem ay ıakla gelir. Bugüne kadar inancında, felsefesinde, itikatında, sevgisinde, Hz. Muhammed’e ve onun Ehl-i Beyt'ine canı gönülden Aşk-ı Muhabbetiyle bağlı olan Aleviler, onların sevgisi ile sevinmişler, kederi ile kederlenmişler, acılarına ağlamışlar, gördükleri zulüme de yas tutmuşlar. Zulüm edenleri de lanetle anmışlar.

Hz. Muhammed’e ve Ehl-i Beyt’ine inanıp iman edenler, onlara yapılan bu zulmün acısını hiçbir zaman unutmazlar. Hele Muharrem ayı gelince o zulmün kendilerine yapılmış gibi acısını hissederler. İşte o 12 gün, oruçlu halleriyle. Düğünlere, eğlenceli yerlere gitmezler, düğün nişan yapmazlar, fazla sulu yiyeceklerden güçleri oranında sakınırlar, yaşadıkları ortama göre, imkanları ve olanakları el veriyorsa traş olmazlar, iştahlarının çektiği güzel ve etli yemekleri yemezler.

Alevilikte oruç tutarken sahura kalkmak yoktur. Durumu özetleyecek olursak: Nasıl ki yakınlarınızdan birini kaybettiğiniz zaman, onun acısı ile bir zaman kederli, üzüntülü günler yaşıyorsanız. İşte 12 gün oruç boyunca da aynen öyle yaşanır.

Aşure
Matem Orucu bitiminde Aşure pişirilir. Aşure, tatlı bir çorba olup, birlikte yenilir veya evlere dağıtılır. Aşure çorbasında et bulunmaz. Buğday, fındık, ceviz veya meyvelerden oluşan 12 değişik üründen yapılır (tarif). Aşure Günü, Sünnilerin Ramazan Orucu bitiminde kutladığı Şeker Bayramı gibi bir bayram kutlaması değildir. Aleviler; Kerbela’da İmam Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’in sağ kurtulduğu için mutludurlar, bu nedenle çorba tatlı olur.
Muharrem ayında Aleviler bir araya gelerek birlikte mersiyeler, şiirler, deyişler, Alevi önderlerinin kahramanlık öykülerini okurlar, anlatırlar, söylerler.

ORUCA NİYET ETMEK
Bism-i Şah’Allah Allah’ Er Hak-Muhammed-Ali aşkına, İmam Hüseyin Efendimizin susuzluk orucu niyetine Kerbela’da şehid olanların temiz ruhlarına, Fatıma Anamızın şefaatına, Oniki İmamlar aşkına oruç tutmaya niyet eyledim. Ulu Dergah kabul eylesin...

AŞURE LOKMASI İÇİN DUA
Bism-i Şah’Allah Allah’
Barekallah. Şehidler Şahı İmam Hüseyin Efendimizin ve Kerbela şehidlerinin yüce ruhlarının şad olması için barekallah. Cümle erenlerin ruhu için barekallah. Yurdumuzun, Ulusumuzun, Cumhuriyetimizin esenlikte olması için barekallah. Ordularımızın güçlü olması için barekallah. Ahirete göçenlerimiz ve bugün yaşayanlarımız için barekallah. Gökten hayırlı rahmet, yerden hayırlı bereket vermesi için barekallah. Muhammed Mustafa, Aliyyel Mürteza, İmam Hasan, İmam Hüseyin, Kerbela Şehidleri ve Hünkâr Hacı Bektaş Veli hakkı için el-Fatiha ve salevat. Gerçeğe hü’

AŞURE YENDİKTEN SONRA OKUNACAK DUA
Bism-i Şah ’Allah Allah’
Allah, Muhammed, Ali, Oniki İmam Efendilerimizin ruhu revanları, şâd ve handan ola. Münkir ve münafıklar mat ola, müminler şâd ola. Lokmalarımız dertlere deva ola.
Matem-i Hasan ve Hüseyin ola. Cümlemize haklı hayırlı kısmetler verilmesi için ’
Nur-u Nebi, Kerem-i Ali, Pirimiz Hünkâr Hacı Bektaş Veli demine hü.

Alıntı:.Muharrem Orucu ve Asure
Seke seke geldim ayağım yoktur
Hak mehlemi sende Zöhrem’dir doktur
Kimi kafir olmuş karnısı boktur
Süzünü süzünü postunda otur.

Türkiye’ye çıkarmışım bir gelin
Urufu Zöhre Ana onu pir bilin
Muhammet elçisi Ana’dır deyin
Hak için dergaha niyaza inin.


Bildiren: Pir Zöhre Ana
Administrator
muharrem orucu-muharrem orucu nedir-muharrem ayının fazileti
Alıntı:Aşure
Matem Orucu bitiminde Aşure pişirilir. Aşure, tatlı bir çorba olup, birlikte yenilir veya evlere dağıtılır.

Hatta bir adım daha atıp şehrin işlek sokaklarında, siyasi parti toplantılarında, tatlı yeyip tatlı konuşalım toplantılarında, en güzel ben yaparım modunda gösteriş malzemesi olarak falan da dağıtılabilir değil mi?

Geçen yıllarda yapıldı, bu yıl da şimdiden hazırlıklarının yapıldığını düşünüyorum.

Bütün bunları yaparken birgün İmam Hüseyin divanına duracağınızı da düşünüyor musunuz?
Administrator
muharrem orucu-muharrem orucu nedir-muharrem ayının fazileti
Muharrem ayı /Muharrem orucu veya Matem Orucu Hz.İmam Hüseyin'in, Kerbela'da Fırat nehrinin kenarında abdest alırken, lanet yezidin askerleri tarafından balık ağı atılarak yakalanması ve 12 gün boyunca türlü işkencelerden geçirildikten sonra feci şekilde şehit edilmesi sonucunda tüm ehlibeyt ailesinin ve sevenlerinin tuttukları yası matemdir.

"... Alevilikte oruç tutarken sahura kalkmak yoktur. Durumu özetleyecek olursak: Nasıl ki yakınlarınızdan birini kaybettiğiniz zaman, onun acısı ile bir zaman kederli, üzüntülü günler yaşıyorsanız. İşte 12 gün oruç boyunca da aynen öyle yaşanır..."

Nasıl ki yakınlarımızdan birini kaybettiğiniz zaman..... diyorsunuz ya !

Pirimiz Zöhre Ana da diyor ki:"Nasıl ki yakınlarınızın ölüm tarihi belli ise ! Benim oturduğum postun sahibi Hz.İmam Hüseyin'in de gayba girdiği (vefat ettiği) tarih bellidir. Bu tarih neden her yıl farklı oluyor? Neden bizimle alakası olmayan ramazanı takip ediyor?

Siz nasıl ölen yakınlarınız için lokma verip bu lokmaya sevenlerinizi davet edip çağırıyorsanız !

Neden Şahların şahı İmam Hüseyin için verdiğiniz lokmaları kapı kapı dağıtıyorsunuz !

Neden Şahların şahı İmam Hüseyin için verdiğiniz lokmaları sokak ortalarında gelişigüzel dağıtıyorsunuz!

Neden Şahların şahı İmam Hüseyin için aşurenin yanında bir kurban kesmiyorsunuz!

Neden Şahların şahı İmam Hüseyin için yaptığınız aşureye bir tatlı muamelesi yapıyorsunuz!

Neden Şahların şahı İmam Hüseyin için yaptığınız aşureyi siyasi parti liderleri ile kolkola parti binalarında şenlik havasında dağıtıyorsunuz!

Gerçekler, yalnızca gerçeklerden öğrenilir.
Gerçekleri yalnızca gerçekler bildirir. O gerçekler de can gözü açık olan erenler, evliyalar, ermişlerdir.


Muharrem ayı/Muharrem orucu/Aşure/ Yası Matem ile ilgili bilgi almak ve hakikati öğrenmek isteyenler adresine bakabilirler.


Cem vakfı kocaeli büyükşehir belediyesi ile ortaklaşa '[url=http://www.alevihaberajansi.com/index.php?option=com_*******&task=view&id=11053&Itemid=1]Sevgide Buluşalım Aşure Şenliği
" adı altında bir organizasyon düzenliyor. Bu org.'a Sabahat akkiraz konuk sanatçı olarak katılıyor.
Ramazandan sonra kutlanılan bayram gibi şimdi de alevilere muharremden sonra "birlik,beraberlik" sözleri sarf edilerek bayram,eğlence,şenlik çıkartıyorlar.

Şenlik kelimesinin Türk Dil Kurumundaki karşılığına baktığımızda:
1- Şen olma durumu, şetaret:
2-Belli günlerde yapılan, coşku veren eğlendirici gösterilerin tümü, bayram:
3-sinema, tiyatro Festival.
4-mecaz Sevinç, neşe.

Sanmayın ki Hz.İmam Hüseyin bunu yanınıza koyacak.
Koymaz Ali koymaz Ali...

Hakikat yolundan gitmeyenlerin sonu karanlıktır.
Posting Freak
muharrem orucu-muharrem orucu nedir-muharrem ayının fazileti
Dün itibariyle Muharrem orucunu tutmaya başladılar. 12 İmam orucu diye de geçen orucu önce Ramazan Bayramı'nın arkasına bağlayıp,ardından Kurban Bayramı'yla sürüklendirerek her yıl değişik tarihlerde tutuyorlar.Gerçekte sadece İmam Üseyin'in Yas-ı Matem'i olduğunu hala bilemiyor insanlar.

12 İmam'lar aynı anda mı şehit olmuş ki,yasları aynı anda tutulsun.

Eğer aylar davacı olur diyorlarsa,aylar insan mı ki neyden davacı olacaklar,kaldıki divan zaten Hz.Üseyin divanı,Muhammed-Ali katı.

Atatürk için yas günü 10 Kasım belirli tarihse,neden Hz.Üseyin'in gayba girdiği gün değişsin.

Hadi bilmiyordunuz hep böyle tuttunuz,peki size ışık olsun diye gelen evliyanın sözüne neden ikrar getirmiyorsunuz, dediklerine kulaklarını tıkayıp,kendi bildiğiniz yanlışlıları uyguluyorsunuz.

İnsanlar bir noktayı gözden kaçırıyorlar, orucun dönme nedeninin;
Ehlibeyt ve özellikle de Hz.Peygamberin gözünün nuru torunu olan Hz.
Üseyin'in,Kur'an için şehit edilişinin ve şehit edenin yaptığı zalimliği unutturabilmek adına 1500 yıllık tarihte kendi gücünü kullanarak yaptığı uygulamalar olduğunu.

Hz.Üseyin,4 Mart sabahı 5.30'da Muaviye'nin askerleri tarafından ,Fırat Nehri kıyısında abdest alırken yakalanmış,develerin arkasına bağlanmış,kan revan içinde sürüklenerek götürülmüş 12 gün işkenceye maruz kalmış,en sonunda da lain Muaviye'nin, Hz.Peygamberin emaneti olan Kur'anı isteyip alamaması,bu uğurda İmam Üseyin'in"O bana dedemin mirasıdır, kanım canım feda olsun " demesi sonucunda da mübarek başın vermesiyle, akabinde tüm Ehlibeyt'in şehit edilmeleriyle ,geride kalanların Hz.Üseyin için tuttuğu yas'tır,matem'dir.

12 gün işkence çektiği için ,12 gün olarak tutulur. 12 İmamların yas orucu değildir bu nedenle.

Ehlibeytin Yası Matem Günleri | Yaşayan Tek Alevi Piri Zöhre Ana

Her gelen Pir,Evliya Hz.Üseyin'in yasını anlatmış,çilesini çekmiştir.
Kelimelerim sistem hatasından yanlış yerden ayrılıyor...

“Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.”
[Resim: imza3cp.gif]


Özü bitmiş, gümanı pak olmamış,şeytana tapmış, nefsi çıkarı için arayıpta birşey bulamamış, kuyruk acısı varsa,Derviş Muhammed'in de dediği gibi" bir kılını çektiyse" Zöhre Ana, onu değerlendirmek ister aklısüre.Ehlibeyt'in meyvası bitmez, dalı budağı kurumaz,sen ne kadar kezzap dökersen dök, O'nun Zemzem çeşmesi ALİ'dir

Derviş'in HAK kelamını can kulağıyla dinliyebliyorsan yeter,firdevs bağından bir gül alabiliyor musun,O'nun ibadetine,saldığı yola,yaşatmak istediği güzelliğe canı gönülden yürüyebiliyorsan en büyük mutluluk budur.
(Pir Zöhre Ana)

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.