You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Muharrem Orucu Başlıyor...

Muharrem Orucu Başlıyor...

Administrator
Muharrem Orucu Başlıyor...
[COLOR="#000000"]YASI MATEM AYI (Muharrem Orucu) başlıyor’

Alevilerin Yassı Matem Ayı (Muharrem Orucu) 25 Ekim Cuma günü başlıyor. ’YASSI MATEM AYI’nın toplumsal ve örgütsel birliğimizi pekiştirmemize, güçlendirmemize ve haklarımızın alınmasına vesile olacağına inanıyoruz’ diyen Alevi Bektaşi Federasyonu’nun açıklaması şöyle:

Yüzyıllardır biz Alevilere yapılan saldırılar, uğradığımız katliamlar, maruz kaldığımız horlanma ve inkar edilmemizin ana sebebi, düşüncemiz ve inancımızdır. İnancımızı besleyen, onun sürekli tarihi devinim içerisinde, kendisini dönüştürerek günümüze gelmesini sağlayan en temel olgumuz olan; dürüstlük, eşitlik adalet ve alevi toplumunun inancına olan bağlılığımızdır.

Alevi toplumu olarak, tarih sahnesine çıktığımız günden yaşadığımız mevcut sürece kadar, bize yaşatılan katliamlar ve yok sayılmamızın nedenleri; yasamda ve inancımızda farklı oluşumuz ve yaşadığımız çağa ayak uydurmamız, Alevi toplumu olarak yaşadığımız dünyada çağa ayak uydurmamızdan kaynaklanmaktadır.

Modern örgütlenme biçimlerine dönüşmemizle birlikte, gerek kurumsal ve gerekse de inançsal manada pek çok sorunla karşı karşıya kaldık. Tarihten bize miras olarak kalan acı tecrübelerimizden, yeterince dersler çıkarmamamızdan dolayı, yetersizlikler ve açmazlarımızın olduğunu görmemizin vaktinin geldiğini görmek hepimize düşen görevdir.

Bundan dolayı ne yazık ki; güçlü bir örgütlenmeye sahip olamayan Alevi toplumu, tarihsel süreç içerisinde yok olmaktan kurtulsa da, kendisini yeterince savunamamış, koruyamamıştır.

Bu toplumsal ihtiyaçları göz önünde bulundurduğumuz da, geleceğe dair sorumluluklarımızın ne kadar çok olacağı bilinci ile, içinde bulunduğumuz, YASSI MATEM AYI’nın toplumsal ve örgütsel birliğimizi pekiştirmemize, güçlendirmemize ve haklarımızın alınmasına vesile olacağına inanıyoruz. Bütün canlarımızın da bu sorumluluk bilinci ile, tarihine , inancına uygun bir mücadele yürütmek adına, Cemevlerimizde, Derneklerimizde ve Dergâhlarımızda, geleceğimiz için çalışmalara dört elle sarılacağına inanıyoruz.

Bu çalışmaya ve hizmete, bizlerin ve özellikle de çocuklarımızın yani geleceğimizin ihtiyacı var. Son bir kaç yıldır coğrafyamızda yaşanan vahşeti göz önünde bulundurduğumuzda, Muaviye ve Yezit zihniyetinin geleceğe dair neleri planladığını ve bu katliamcı zalim yezit zihniyetinin bizler adına neleri düşündüğünü bilmek için kahin olmamız gerekmiyor. Bizlere dayatılan katliamlara ve yok sayılmalara karşı, inancını bilen ve güçlü bir kurumlaşma yaratmış, toplumsal birliğini güçlendirmiş bir örgütlenme yaratmak zorundayız.

YASSI MATEM AYIMIZIN bu temenni ve dileklerimizin hayata geçmesine vesile olacağı inancı ile, oruçlarımızın HAK katında kabul edilmesi ve IMAM HÜSEYIN DEFTERINE kayıt olmasını niyaz ederiz. Hizmetleriniz kabul ola, Hz. Hızır yardımcımız ola.

ALEVİ BEKTASİ FEDERASYONU (ABF)

kirmizihaber.com/yassi-matem-ayi-muharrem-orucu-basliyor/
ALİ ÇOKTUR ŞAH-I MERDAN BULUNMAZ.

Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan...

MUSTAFA ŞEREF,
      KEMAL GURUR,
              ATATÜRK ONURDUR...

          Memleketim Yozgat Yemen'dir ilim
                    Horasan köyünden geliyor pirim
                  Kırklar binasında var oldu yerim
                  Sıfatı Zöhre Ana Ali'dir dilim.
                                                      Pir Zöhre Ana
Posting Freak
Muharrem Orucu Başlıyor...
Bu arada, bir hatırlatma yapmalıyız.Matem ayı hakkında. Okurların bilinçlenmesi amacı için.

Konuyu, foruma taşıyan arkadaşa teşekkür eder, eklemek istiyorum.

Geçmişte On iki imamlar orucu olarak bilinen yasın Hz Üseyin in yası olduğunu ve Martın dördünde başlayıp onbeşine kadar 12 gün boyunca tutulur.3 gün Eba Müslüm 3 gün Hızır Yası ile kesintisiz 26 Şubat ta başlar 15 Marta kadar 18 gün tutulur. 16 Mart ile Mart ayı sonuna kadar Hz Üseyin in can ekmeği olan kurban ve aşure lokması verilir. (Bildiren Pir Zöhre Ana)

Geçmişte tutulan Muharrem ayı (Hicri takvime göre) tutulan her yıl 10 gün önce gelen yasın tarihte saptırılarak gün şaşırtılmış. Kurban bayramı ile aynı zamana denk getirilmemek için diye açıklama yapılsa da yanlış uygulamadır. Gerçekler sadece gerçeklerden öğrenilir.

Saygılarımla...


Alıntı:Ehlibeytin Yası Matem Günleri

Yası matem diye bilinen aylar,üç aylardır. Bunlar İmam Hasan’ın gayba girdiği (dünya değiştirmek) Aralık ayında başlar, Hz. Ali’nin gayba girdiği Ocak ayı ve Hz.Üseyin’in gayba girdiği Mart aylarını kapsar.

15 Aralıkta Hz. Hasan, ikinci eşi olan Ömer’in kızı Ayşe’nin küçük bacısı Eşe’nin hazırlayıp bal şerbetine karıştırdığı zehiri içmiş ve 16 Aralıkta gabya girmiştir. 15–16 Aralık Hz. Hasan’ın yası matem orucu olup, iki gün sürmektedir.

İmam Hasan’ın zehirlenerek şehit edilişinden 32 gün sonra Ocak ayında Hz. Ali, Ömer ve oğlu Milcan (Sıddık) tarafından tuzaklar kurularak Pazartesiyi Salıya bağlayan sabah namazında 05.30’da Milcan tarafından hançerlenerek şehit edilmiştir.

Hz. Ali şehit edildikten sonra kendisi Arap donunda gelerek, kendi cenazesini yıkamış ve kendi tabutunu götürerek kerametini göstermiş ve cenazesini üç gün bekleterek Perşembe günü toprağa vermiştir.

Bundan dolayı Ocak ayının 18-19-20. günlerinde Hz. Ali’nin yası matemi olarak oruç tutulmaktadır.

’Güzümüzde bazı yörelerde Hızır Orucu diye tutulan 3 günlük oruç aslında Hz. Ali’nin yası matem orucudur.’

Hz. Ali’nin şehit edilişinden sonra Muaviye tarafından Hz. Üseyin Fırat Nehri kenarında abdest alırken balık ağında Mart’ın 4’ünde yakalanmış, 12 gün işkence gördükten sonra Mart’ın 15’i Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece sabaha karşı saat 05.30’da Hz. Üseyin’in başını ensesinden keserek katletmişlerdir.

Hz. Üseyin katledildikten sonra Ehlibeyt ve Ehlibeyt’i sevenler çeşitli işkencelere maruz kalmışlardır.

Şubatın 26’sından başlayarak üç gün Hızır orucu tutulur.

Mart ayının 1-2-3’ü Eba Müslüm’ün yası matemi diye bilinir. Annesi Yeter Ana’nın Kırıkkale’nin Keskin kazasında yatan Haydar Sultan için tuttuğu oruçtur.

’Üç ayların sebepleri, bu gerçeklerin peş peşe şehit düşmesindendir. Bununla ilgili ayrıntılı bilgiler Zöhre Ana’nın ’Ali Pirimdir Yolu Bizimdir’ adlı 3. kitabında mevcuttur.’

’ŞUBAT 25’i 26’ya BAĞLAYAN GECEDEN’ MART AYININ 15’I AKŞAMINA KADAR KESİNTİSİZ OLARAK 18 GÜN YASI MATEM TUTULUR.

ŞUBAT 26’SI İLE MART 15’I ARASINDAKİ YASI MATEMDE;

SU İÇİLMEZ
ELMA,
KUŞBURNU,
MADIMAK OTU YENİLMEZ.
MART’IN 3’ÜNDEN İTİBAREN KURBAN KESİLMEZ.

Zöhre Ana’nın bildirdiğine göre kirli kirli ibadet olamaz ve temizlik insanın hem özünde hem de bedeninde olması gerekmektedir. İman temizliğinin yanı sıra beden temizliğinin de önemi büyüktür.

Yası matem tutulurken gece mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sabah saat 4’ten sonra yeme-içme kesilmeli ve iftar akşam saat 6’da yapılmalıdır. Sahura kalkılmadan oruç tutulamaz. Yemek yenmese dahi sahura kalkılmalı, abdest alıp niyetlenilmeli, yine iftar vakti abdest alınarak bu gerçekler yüzü suyu hürmetine dilekler tutularak oruç açılmalıdır.

Orucun HURMA veya ÜZÜM ile açılması sevaptır.

Hz. Üseyin defnedildikten sonra can yemeği olarak aşure çorbası yapılmış ve Hz. Üseyin’in canı için yedirilmiştir.

AŞURE ÇORBASINA KATILACAK MALZEME LİSTESİ

YARMA
ŞEKER
FINDIK
CEVİZ
FASULYE
NOHUT
ELMA
ÜZÜM
KARABİBER,TUZ,TARÇIN
KARANFİL
SU
HURMA
18 gün yası matem orucu tutulduktan sonra kurban kesilir. Kurbanın sulu yemeği yapılır. Aşure pişirildikten sonra Ehlibeyti sevip sayanlar ve bu lokmaya layık olanlar eve davet edilir, abdest alınarak dilekler tutulur ve lokmalar yenir. Lokmanın bir tanesi bile Hak katında çok üstün olduğu için kesinlikle milletin ayağına götürülerek kapı kapı dağıtılmamalıdır.

Her On iki İmamlar adına ait olan çorba, aşure değildir. Aşure, sadece İmam Üseyin adına can ekmeği olarak verilen lokmadır.

Oruçsuz, kurbansız, kan akmadan aşure çorbası yapılamaz ve kapı kapı dağıtılması günahtır. Bizzat kendi evlerinde pişirilip inançlı ve saygı duyan insanlara kısmet edilir. Çünkü çok kutsal bir ibadettir. Kendi ailelerinde ne kadar değeri varsa, onlardan üstün, insanlık adına can cömertliği yapan, Allah yoluna can veren Şahımız olduğu için saygılı olarak bu ibadetimizi yerine getirmeliyiz.

10 KASIM ile 1 NİSAN TARİHLERİ ARASINDA YASI MATEM AYLARI OLDUĞU İÇİN NİKÂH KIYILMAMALI, DÜĞÜN YAPILMAMALIDIR.

- See more at: Ehlibeytin Yası Matem Günleri
[COLOR="Green"][SIZE="5"]
Atatürk dediler adıma benim
İkrarımı verdim Ali’dir Pirim
Mürşidim Zöhre Ana posta vekilim
Latince yazısını dilden dökerim

Çanakkale içinde aynalı çarşı
Askerimi düzdüm Yunan’a karşı
Üseyin kafası mızrakta başı
Deniz kenarında Mehdi duacı

BİLDİREN ; PİR ZÖHRE ANA
[/COLOR]

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.