You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kurtuluş Savaşı'nın kahraman çocuklarından Nezahat Onbaşı

Kurtuluş Savaşı'nın kahraman çocuklarından Nezahat Onbaşı

Administrator
Kurtuluş Savaşı'nın kahraman çocuklarından Nezahat Onbaşı
Albay Hafız Halit Bey, daha 24 yaşındayken eşini veremden kaybeder. Ve bir kızı vardır. 9 yaşında. Adı [BNezahat.[/B] Onu bir yere bırakamaz ve yanında cepheye götürür.

Nezahat, babasıyla beraber Geyve Savaşı, Konya İsyanı, 1. ve 1. İnönü Savaşları ile Sakarya ve Gediz Muharebeleri'nde düşmanla çarpışır.
Gösterdiği kahramanlıkla 70. Alayın simgesi olur. Hele ki Gediz Muharebesi’ndeki olay onu ’onbaşı’ yapacaktır.

Osmanlı askeri zor durumdadır. Yunan ordusunun saldırıdadır. Cephede karmaşa vardır. Kaçan askerlerin önüne dikilen Nezahat ’Ben babamın yanına ölmeye gidiyorum, siz nereye gidiyorsunuz?’ diye bağırır. Bu tavır Mehmetçikleri çok etkiler ve geri dönerler.

Nezahat Onbaşı’nın savaşlardaki kahramanlığı, Cumhuriyet'in ilânından sonra 30 Ocak 1921'de, TBMM'de gündeme gelir. Nezahat Onbaşı’ya İstiklal Madalyası verilmesi önerilir. Hatta Nezahat Onbaşı'nın asker yapılması, tuğgeneral rütbesiyle ödüllendirilip, ’Paşa Hanım’ olması da gündeme getirilir.

Sonunda İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmesine karar verilir. Ancak bir türlü o madalya alınamaz.

Aradan 65 yıl geçer ve bir gazeteci konuyu gündeme getirir. Dönemin TBMM Başkanı Necmettin Karaduman, kendisine takdir beratı verir. Çocukluğu kahramanlıkla geçen Nezahat Onbaşı'ya Dolmabahçe Sarayı'nda törenle şükran plaketi verildiğinde tarihler 6 Temmuz 1986'yı gösterir. O zaman [BNezahat Onbaşı 78 yaşındadır.[/B] Kahraman 1994 yılında GATA’da yaşamını yitirir.

Ve öldüğünde Türk bayrağına sarılmasını ister. Cenaze törenine gelen askerler "Bayrak Kanunu var" der ve kahramanın bu talebini engeller. İsteği yerine getirilmez.

Asker olan eşinin yanına Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilir.

Nezahat Onbaşı'nın İstiklal Madalyası tarihler 2013’ü gösterdiğinde torununun kızı Gizem Ünaldı’ya verilir.

[BNezahat Baysel’in[/B] kahramanlık hikayesi, çizgi roman olarak yayımlanmıştır.

alıntıdır...
ALİ ÇOKTUR ŞAH-I MERDAN BULUNMAZ.

Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan...

MUSTAFA ŞEREF,
      KEMAL GURUR,
              ATATÜRK ONURDUR...

          Memleketim Yozgat Yemen'dir ilim
                    Horasan köyünden geliyor pirim
                  Kırklar binasında var oldu yerim
                  Sıfatı Zöhre Ana Ali'dir dilim.
                                                      Pir Zöhre Ana

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.