You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Posting Freak
Kritik karar!
Aleviler Zorunlu Din Derslerini Boykota Hazırlanıyor

[Resim: 2.gif] Anadilde eğitim için başlatılan okul boykotundan sonra Aleviler de zorunlu din derslerini boykot etmeye hazırlanıyor. PSAKD Başkanı Gümüş, 9 Ekim’deki oturma eyleminden sonuç alınmazsa boykot kararı alınacağını söyledi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı avukat Fevzi Gümüş, zorunlu din derslerinin kaldırılması için 9 Ekim'de Ankara'da yapacakları oturma eyleminden sonuç alamazlarsa dersleri boykot edeceklerini açıladı.

bianet'e konuyla ilgili bilgi veren Gümüş, her eğitim - öğretim yılının başında zorunlu din derslerinin kaldırılması için oturma eylemi yaptıklarını hatırlattı. Gümüş 2010 - 2011 eğitim yılı öncesi 19 Eylül'de Ankara bir oturma eylemi yapıldığını, ikincisinin de 9 Ekim'de yine Ankara'da gerçekleştirileceğini söyledi. Gümüş şöyle devam etti:

"Biz hükümetin zorunlu din derslerini kaldırmasını istiyoruz. Bu nedenle oturma eylemleri yapıyoruz. Ankara'da 9 Ekim'de, 24 saat yapılacak oturma eyleminden bir sonuç alınmazsa, bir haftalık boykot kararı alacağız.

"Zorunlu din dersleri boykotunda çocuklar, anadilde eğitim hakkı için yapılan boykottan farklı olarak okula gidecekler, sadece din derslerine girmeyecekler. Boykot kararıyla ilgili bu günlerde Alevi örgütleri ve demokratik kitle örgütleriyle görüşmeler yapıyoruz bu konuda ortaklaşacağımızı düşünüyoruz."

Boykotun sonuçlarına katlanırız

Anadilde eğitim hakkı için başlatılan okul boykotu sonrası, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okula gelmeyen çocukların isimlerinin bildirilmesi yönünde yayınladığı genelge ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kürt halkı sıkıntı çeker" yönündeki açıklamalarıyla ilgili Gümüş, şöyle dedi:

"Başlatılacak boykotun tabii ki toplumsal ve bireysel sonuçları olur. Boykot kararı alırsak bunun sonuçlarına da katlanırız. Boykotun demokratik bir hak olduğunu düşünüyoruz. Demokratik ülkelerde bireyler, demokratik sınırlar içinde fikirlerini açıkça beyan edebilir, bu tür sivil itaatsizlik eylemleri yapabilir."

AİHM kararına rağmen din dersi zorunlu

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) zorunlu din derslerini hak ihlali olduğu yönünde verdiği karara karşın, Alevi çocukların mevcut uygulamaya göre derslere girmek zorunda bırakıldığını anlatan Gümüş, sözlerine devam etti:

"AİHM kararına rağmen Alevi çocuklar din derslerine girmek zorunda. Derslere girmek istemeyenler okullarına dilekçe veriyor. Okullar da bu dilekçeleri reddettiği için bireyler idare mahkemesine dava açıyor. Bu davalarda Danıştay bireylerin lehine kararlar verdi. AİHM ve Danıştay kararları sonrası hükümetin, zorunlu din derslerini kaldırması gerekir. Ama Adelet ve Kalkınma Partisi bunu yapmıyor, bireyleri tek tek mahkemeye gitmek zorunda bırakıyor." (bianet)
Bir ismi Ali’dir bir ismi Veli
Onlar nurdan dogdu nurudur nebi
Eveli ahiri yaratan Ali
Simdi de geziyo Zöhre Ana dili
Pir Zöhre Ana
Member
Kritik karar!
Önemli olan katilim aleviyim diyen kac kisi katilcak?Almanyada alevilik üzerine dersler verilsin dendi.Tabi okullarda alevi olanlara kagit verildi istiyormusunuz diye imzaladik verdik ama hic birsey olmadi okulda fazla alevi cocugu yok galiba hem olsada alevilik üzerine ders verecek kisiler varmi onuda bilmiyorum.Türkce dersi var oda din agirlikli Atatürk konusu bile islenmiyor bir tek 10 kasimda ufakdan anlatilmis.Haftada iki kere bir derslik yapiyorlar din dersi var girme dedim ilk kizdi cocuklar su bu olursa cehenemde yanilcakmis gibi laflar etmisler gülmeye basladi ama sinir gülmesi,dedim gitme mecbur degilsin ama arkadaslarindan ayrilmamak icin ders bos ne yapim dedi.Bir daha dedilermi günah isleyenler düsünsün de dedim ufacik cocuklarin kafalarina neler isliyorlar.Tabi burda kimse kimseyi sorgulayamaz din hakkinda...

Türkiye laik ülke oldugu halde yasaklar getirilmemis senelerdir aleviler asagilaniyor horlaniyor ama ceza verilmiyor,aksine ödüllendiriliyorlar,alevilerin bir cogu parcalanis durumda parcalansada bu konuda herkes ayni fikirde oldugunu saniyorum o yüzden herkes burda birlesmeli zorunlu din derslerine karsi cikilmali.
ATATÜRK DIYOR KI;

Biz cahil dedigimiz zaman,mektepde okumamis olanlari kastetmiyoruz.Kastettigimiz ilim,hakikati bilmektir.Yoksa okumus olanlardan en büyük cahiller ciktigi gibi,hic okumak bilmeyenlerden de hakikati gören gercek alimler cikabilir.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.