]Genel Bilgiler:
E.coli Enterobacteriaceae familyasına bağlı Escherichia cinsi içinde yer alan gram(-) çomaklardır.Etkenin havyanlarda yaptıkları hastalıklar aşagıdaki gibidir:
1.Evcil hayvanlarda inestinal hastalıklar:Yeni doğuş ve genç hayvanların infeksiyonları
2.Evcil hayvanlarda ekstra inestial hastalıklar:
A.Ürogenital sistem infeksiyonları
a.Kedi ve köpeklerde E.coli'den ileri gelen sistisis ve piyelonefritisler
b.Köpek ve atlarda genital sistem infeksiyonları
B.Mme bezi infeksiyonları
C.Akciğer yangıları
D.Yara infeksiyonları
]Etiyoloji:
E.coli gram negatif 1.1-1.5x2.0-6.0 mikron botularında çomak şeklinde, sporsuz hareketli fakültetif anaerobik bir bakteridir.Hareketsiz suşları da vardır.Nutrient agar, kanlı agar ve enterobakterilerin diferensiyel ve selektif besiyerlerinde 37Cde 24 saatte gözle görülebilir S tipi koloniler oluştururlar.MacConkey agarda pembe, EMB agarda ****lik refle veren koloniler oluştururlar.E.coli birçok karbonhidrat; asit ve baz oluşturarak fermente eder.İndol ve Metil Red testleri pozitiftir.Sitrat ve oksidaz testleri negatiftir.Nitratları nitrite indirger.E.coli'lerin somatik O, Flageller H, Kapsüler K ve Fimbrial antijenleri bulunur.
]Epidemiyoloji:
Kolibasilosizler sonucu oluşan buzağı septisemisi sığır yetiştiriciliği yapılan her ülkede görülebilmektedir.E.coli normal barsak florosanı oluşturmasına ragmen sayısının fazla miktarda artması ile infeksiyon oluşturabilmektedir.Hijyen koşullarının iyi olmaması, sters faktörler, iklim değişiklikleri, beslenme bozuklukları hazırlayıcı nedenlerdir.Bulaşık yem, su gibi maddeler bulaşmada etkilidir.
]Hastalık belirtileri:
Kolibasilozislerde klinik olarak dehidrasyon ve ishal tipik bulgulardır.Hastalık akut ve subakut seyir gösterebilir.Akut olarak seyreden ve ETEC suşlardan ileri gelen buzağı kolibasillozunda hayvanlar 2-6 saat arasında komaya girerek ölürler.Subakut durum ilk üç hafta içinde şekillenir.Beden sıcaklığı yüksektir, pis kokulu dışkı, halsizlik, iştahsızlık, topallık, meningitidis ve ya buna bağlı koordinasyon noksanlığı vardır.
]Labaratuar Tanısı:
Yeni ölmüş ya da agoni halindeki hayvanlardan organ(karaciğer, dalak, akciğer vs.) ve ya barsak içeriği labaratuara gönderilir.
]Bakteriyoskopi:
Gram boyama yapılabilir.Belirleyici değildir.
]Kültür
Uygun besiyerlerine ekim yapılır.37Cde 24-48 saatlik inkübasyon sonucu bakteri kolonileri elde edilir.Nutrient büyonda çok kolay üreyen etken biyokimyasal testlerle ayırt edilir.
]Hayvan Deneyi:
ETEC suşların belirlenmesi amacıyla barsak lup testi, fare testi ve doku kültürü testleri uygulanabilir.
]Serolojik Testler:
Hayvanlarda hastalık yapan E.coli serotipleri için hazırlanmış antiserumlar bulunmaktadır.Bunlar lam üzerinde kolonilerle karıştırılarak aglutinasyon sonuçları değerlendirilir.
]Tedavi:
Kolibasillozların tedavisi antibiyotiklerle yapılabilmektedir.Bunun yanında kan volumunu normal duruma getirmek için değişik ilaç takviyeleri de yapılır.
]Korunma:
Hazırlayıcı faktörler ortadan kaldırılmalı ve gerekl hijyen sağlanmalıdır.Yavrulara kolostrum verilmelidir.Etkileri sınırlı da olsa gebe hayvanlara aşı uygulamaları da yapılabilmektedir.
Kimdir bu ünlü Escherichia coli
Konu Sahibi / Yazar
PELİN
Kategori / Forum
Lisansüstü
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
5278
Kimdir bu ünlü Escherichia coli
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi