Texas eyaletinin Houston şehrinde bulunan Gülen Enstitüsü'nün geleneksel öğle yemeği toplantılarının son konuğu, ABD eski Dışişleri ve Hazine Bakanı James Baker oldu. Houston Üniversitesi ile Dinlerarası Diyalog Enstitüsü'nün ortak çabasıyla oluşturulan Gülen Enstitüsü'nün toplantısına katılan James Baker, kamu görevlisi, din adamı ve gazetecilerden oluşan 200'ü aşkın davetliye bir konuşma yaptı. İnsanların farklılıklarına rağmen birlikte barış içinde yaşamaları kültürünün gelişmesine yaptığı katkılardan dolayı Gülen Enstitüsüne minnettar olduğunu ifade eden Baker, "Değişik, din, kültür ve medeniyetlerden insanlar arasındaki karşılıklı anlayışı geliştirme yolunda yorulmamacasına çalışan Fethullah Gülen'in hayatından ve yaptıklarından esinlenerek çalışmalarda bulunan enstitünün bu şekilde tüm insanlığa hizmet ettiğini düşünüyorum" dedi. Karşılıklı dini inanç ve görüşlere saygının küresel çapta yaygınlaştırılması başarılırsa, dünyadaki mevcut sorunların çözümünün oldukça kolaylaşacağını ifade eden Baker, "İşte bu noktada, Gülen Enstitüsü ve onlarla birlikte dinlerarası diyalog ideali için çalışanlar gerçekten çok değerli bir örnek teşkil ediyorlar bence" şeklinde konuştu.
Manevi değerlerin dünyada barışı inşa etmede çok önemli rol oynayacağına inandığını kaydeden Baker, Gülen Enstitüsünün de diyaloğun yanı sıra dua gibi manevi değerleri öne çıkarmasını takdir ettiğini belirtti. Baker daha sonra sözlerine şöyle devam etti: "Gülen Enstitüsü, günümüzün kompleks dünyasında gerginliği azaltacak dua ve dinler arası diyaloğa sahip çıkmakta. Ben kendi tecrübemle öğrendim ki, bu kafa karıştırıcı dünyada dua ederek yönümüzü bulma konusunda birbirimize yardımcı olabiliriz. Duanın bireysel bir talepten öte insanı geliştiren bir yönü olduğuna da inanıyorum. Eğer dua, samimi insanlar arasında karşılıklı olursa uyumlu bir toplum oluşturma gayretlerinin en önemli parçasıdır. O nedenle toplumun bir parçası olarak aramızdaki dini farklılıklara bakmadan manevi sorumluluklar almalıyız. Papa 6'ncı Paul'un Birleşmiş Milletler'in bir toplantısında dediği gibi "Dünyadaki problemler o kadar büyük ki belki de artık dünya liderlerinin birlikte dua etmeyi öğrenme vakti geldi de geçiyor."
Gülen Enstitüsü Başkanı Kemal Öksüz ise, toplumun farklı arka plana sahip unsurları arasında dostluğun ve diyaloğun inşasında "sabırla" çalışmanın önemine vurgu yaptı. Öksüz, Jmaes baker'a günün anısına üzerinde Baker'ın portresi işlenmiş bir el dokuması halı hediye etti.
James Baker kimdir?
ABD eski başkanı George H. Bush'un çok yakın arkadaşı olan 78 yaşındaki James Baker, 1975 yılında başkan Gerald Ford'un kabinesinde Ticaret Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 1980 yılında George Bush'un başkan adaylığı kampanyasını yöneten Baker, adaylığı ve başkanlığı kazanan Ronald Reagan'ın ilk görev döneminde Beyaz Saray Genel Sekreterliği yaptı. Reagan'ın birçok önemli politikasının mimarları arasında yer alan Baker, 1985 yılından itibaren ikinci Reagan döneminde ABD Hazine Bakanı olarak başkanlık kabinesinde yer aldı. Baker'ın bu dönemde borçlu ülkelere yardım amacıyla hazırladığı plan, siyasi tarihe kendi adıyla "Baker Planı" olarak geçti. Reagan'ın ardından 1988 yılında ABD başkanı seçilen George H. Bush ise arkadaşı Baker'ı, ABD Dışişleri Bakanı olarak atadı. Baker'ın bu görevi Bill Clinton'ın başkan olduğu 1992 yılına kadar sürdü. 1991 yılında ABD ile Irak arasındaki Cenova Barış Konferası'nda Amerikan delegasyonuna başkanlık yaptı. Baker, son olarak 2006 yılında Amerikan Kongresi tarafından Irak konusunda oluşturulan partilerüstü Irak Çalışma Grubunun da eş başkanlığını yaptı. Baker'ın altısı erkek, ikisi kız 8 çocuğu bulunuyor. (Cavit Karabağ)
22.05.2008
Kaynak: tr.fgulen.com/*******/view/15530/11/
James Baker: Gülen Enstitüsü Örnek Bir Çaba Sergiliyor
James Baker: Gülen Enstitüsü Örnek Bir Çaba Sergiliyor
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi