Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı AKP'li vekiller tarafından TBMM Başkanlığına sunuldu. Tasarıda hem Bank Asya'ya yönelik müdahaleleri hatırlatan hem de İslami Banka kurulmasına izin veren ifadeler yer aldı.
Tasarının getirdiği düzenlemede, Bank Asya’ya ilişkin yaptırımlar öngörecek ifadeler yer aldı. Buna göre; TMSF, faaliyet izni kaldırılan bankların haklarını başka bir bankaya devretmesi durumunda doğrudan bankanın iflasını isteyecek. Hisselerin devrini kaldırmayı hedefleyen tasarıdaki bu ifadeler Bank Asya’ya son dönemde Hükümet'in yönelimini hatırlattı. Bank Asya, Katar Islamic Bank (QIB) ile hisse satışı müzakereleri yapmıştı.
Tasarıda şu ifadeler yer aldı:
’Fon, faaliyet izni kaldırılan bankaların uygun göreceği varlık ve yükümlülükleri ile sözleşme ve kanundan doğan her türlü hak ve alacaklarını kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmeye, devredilen varlıkların toplamının devredilen yükümlülüklerin toplamını karşılamaması halinde aradaki farkı, bankanın nezdindeki sigortalı mevduat ve katılım fonunu aşmamak kaydıyla ödemeye veya banka nezdindeki sigortalı mevduatı ve sigortalı katılım fonunu doğrudan veya ilan edeceği başka bir banka aracılığı ile ödemeye yetkili olacak. Devredilen hak, alacak ve varlıkların toplam değerinin devre konu yükümlülüklerin toplamından fazla olması halinde, aradaki fark ilgili bankaya veya bu bankanın iflas ya da tasfiye masasına ödenecek. Fon, sigortalı mevduatı ve sigortalı katılım fonunu hak sahiplerine ödemesi veya kuracağı bankaya ya da mevcut bankalara devretmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahipleri yerine bankanın doğrudan doğruya iflasını isteyecek.’
İSLAMİ BANKALARA AÇIK DAVET
5411 sayılı kanuna ek madde önerisi de tasarıda yer aldı. ’Kamu sermayeli katılım bankası kurulması’ başlıklı maddede, katılım bankacılığı kurulmasını teşvik eden bir takım maddeler yer aldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, katılım bankacılığını teşvikiyle ilgili ’Yasal düzenlemeler açısından artık katılım bankalarımız üvey evlat değil, öz evlattır’ demişti.
Babacan, katılım bankalarıyla ilgili konuşmasında ’Özellikle 2001'deki yasal düzenlemeler ve 2005'teki Bankacılık Kanunu'nda bir bakıma devletin sektörü tam anlamıyla sahiplenmesinden sonra sektörün büyüme ve gelişme hızı ivme kazandı. İslami bankacılık dünyanın pek çok ülkesinde ilgi gören bir alan haline gelmiştir, uluslararası alanda konvansiyonel bankacılık yapanlar dahi İslami bankacılık esasıyla çalışan bir birim kurmaktalar’ ifadelerini kullanmıştı.
Ali Babacan, İslami bankacılığın dünyada ve Türkiye'de hızlı bir gelişme eğilimi gösterdiğini belirterek, özellikle Türkiye'nin İslami bankacılık konusunda önemli ülkelerden birisi olmasının beklendiğini söylemişti. Yeni katılım bankalarına ’kapımızı açık’ diyen Babacan, İslami bankalara açık davette bulunmuştu.
Odatv.com
İslami banka kanunu resmen mecliste
İslami banka kanunu resmen mecliste
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi