You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Hayrünnisa Gül, Osmanlı eserlerini Köşk'e istedi

Hayrünnisa Gül, Osmanlı eserlerini Köşk'e istedi

Posting Freak
Hayrünnisa Gül, Osmanlı eserlerini Köşk'e istedi
Hayrünnisa Gül Hanım, 1 Nisan günü Dolmabahçe Sarayı’nı gezdi. Dönemin günlük kullanımındaki eşyalarının sergilendiği depo müzeye de uğradı; burada beğendiği bazı objelerin fotoğrafını çektirdi. Bu durum saray görevlilerinin dikkatinden kaçmadı.
Görevliler, Hayrünnisa Gül’ün, fotoğrafını çektirdiği objeleri, restorasyonu yapılacak olan Çankaya Köşkü’ne isteyeceğini öğrendiler. İşte bunun üzerine bakın nasıl ilginç gelişmeler yaşandı.

35 OBJE İSTİYOR


Durum Meclis yönetimine bildirilince, yönetimin de gayri resmi olarak, "Böyle bir girişimde bulunmayın" mesajını Köşk’e ilettiğini öğrendim.
Sonra kısa bir sessizlik dönemi yaşandı.
Ama, bir süre önce Hayrünnisa Hanım, bu mesajı dinlemeyerek fotoğrafını çektirdiği objeleri Meclis’ten istetti. İstenen objelerin sayısı 35.
Bunlar arasında, dönemin padişahları veya diğer saray halkı tarafından kullanılan sehpa, koltuk takımı, yazlıklarda kullanılabilen yatar kalkar tek kişilik koltuk, biblo, soba, avize, halı gibi objeler var.


Bu listemde eksik olabilir; ancak tüm objelerin Osmanlı dönemine ait olduğunu anımsatmaya gerek dahi yok.


Hayrünnisa Hanım’ın talebi için Meclis’te ne işlem yapıldığı şimdilik belirsiz.


Kulağıma gelen, yazı üzerine konunun Köşk’le bir kez de karşılıklı konuşulduğu; objelerle ilgili detaylı bilgiler verilip, lisan-ı üslupla bunların yerinde kalmasının daha uygun olacağının anlatıldığı.

CESUR BİRİ ÇIKMALI


Şunu da belirtmeliyim; tabii ki bu talep TBMM’ye Hayrünnisa Hanım’ın imzası ile yapılmadı; Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nce yapıldı.
Bu noktada, Kültür Bakanlığı Müsteşarlığı’ndan gelen Mustafa İsen’in talebi yerinde gördüğünü öğrenmenin şaşırtıcı olduğunu da belirtmeli.
Hayrünnisa Hanım da, İsen de Çankaya Köşkü’nde ne kadar Osmanlı dönemi objesi var baktılar mı bilemiyorum.


Ama, Köşk’ün Cumhuriyet döneminin izlerini taşıdığı ortada.


Bildiğim kadarıyla, bugüne kadar Köşk’e, müzelerden Osmanlı dönemi eseri taşınmadı.
Bu yolla Köşk’e, "Cumhuriyet’in sembolü" vurgusu yapılmak istendi.


Şimdi bu girişimle iki şey yapılmış olacak:


Bir; Köşk’e Osmanlı izleri taşınacak.


İki; yerinde ve halka açık sergilenmesi gereken objeler, ait olmadıkları mekanda ve halka kapalı bir alanda saklanacak.


Meclis’in uyarılarına rağmen Hayrünnisa Hanım’ın bu başvurusunun ne yapılacağını izleyeceğiz; talep geri mi çekilecek, gereği mi yapılacak?
Gereği yapılacak ise konu Meclis Başkanlık Divanı’nda görüşülecek.


Orada muhalefet de var ve itiraz geleceği kesin.
Bence; talebin karşılanma olasılığı da oldukça düşük.


O nedenle, cesur birinin çıkıp Hayrünnisa Hanım’a, "Yapmayın bunu. Meclis’i de Cumhurbaşkanlığı’nı da, eşinizi de sıkıntıya sokar, gereksiz yeni bir tartışma yaratırsınız" demesi şart.
.
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet:

İyi Biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, Şeyhler, Dervişler, Müritler, Meczuplar Memleketi olamaz.


En Doğru, En Hakiki Tarikat, "Medeniyet Tarikatı"'dır. "
[Resim: ataturkimzale.gif]
Son Düzenleme: 26/05/2008, 19:11, Düzenleyen: ALİ_HAYDAR.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.