Yer teslimi 26 Kasımda yapılan Çinli firmanın ekibi kuyuda ön çalışma yapmasından sonra diğer görevliler onarıma başlayacak.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Çin'den Türkiye'ye gelen uçakların dolu olması nedeniyle 10 kişilik ekibin gelemediğini, bilet sorununun çözüldüğünü söyledi.
Gelişmeleri sürekli takip ettiklerini anlatan İnan, şöyle konuştu:
''Öncelikle 10 kişilik ekip, yarın Türkiye'de olacak. Bunun dışında 8 kişi için daha vize başvurusunda bulunuldu. Biz de elçiliğe kolaylık sağlanması için gerekli yazıyı gönderdik. Ekipler sürekli Çin'e gidip gelecek. 150 günde bütün onarım işi tamamlanacak. Biz madencilerin cesetlerinin 45 gün içinde çıkarılmasını istiyoruz. Ancak, şehitlerimizi daha erken kuyudan alacağımıza inanıyorum. Hiç kimse madenlerde işçilerin burnu bile kanasın istemez. Ne yazık ki böyle üzücü olaylarla karşılaşabiliyoruz.''
İhale süreci
TTK maden ocağının eksi 540 kodunda meydana gelen patlamayla oluşan göçüklerde Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesetlerine rastlanılmaması üzerine 735 metre derinliğe kadar ulaşan kuyuya düştüğü tahmin edilen işçilerin cenazesi çıkarılamadı.
Kuyunun onarılmasına yönelik çalışmalar kapsamında, 16 Ağustos'ta Çinli mühendislerden oluşan ekibin incelemelerde bulunarak ülkelerine dönmelerinin ardından, TTK yetkilileri kuyunun montajını yapan CITIC International Cooperation firmasının işe bir an önce başlaması için görüşmelerde bulundu.
Kurumla arasında 10 yıllık tamir ve bakım sözleşmesi bulunmasına karşın CITIC firması, deneyimli elemanları bulunmadığı, kuyunun onarımının uzmanlık isteyen iş olduğunu ileri sürerek, işi yapamayacağını kuruma gönderdiği bir mektupla bildirdi.
Bunun üzerine TTK yönetimi, kuyunun onarım işi için 18 Ekimde uluslararası ihaleye çıkmış, işi üstlenen Çinli SSIT firmasıyla sözleşme imzalamıştı. Firmaya 26 Kasımda yer teslimi yapılmıştı.
10 Aralık 2010
Cumhuriyet
Cumhuriyet