You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Genelkurmay'dan Alevi Açılımı

Genelkurmay'dan Alevi Açılımı

Posting Freak
Genelkurmay'dan Alevi Açılımı
Alevi Vakıfları Federasyonu “Alevi Şehide Sünni Tören”i sordu. [Resim: 2.gif] Hatırlanacağı gibi Siirt’in Eruh ilçesinde çıkan çatışmada geçtiğimiz Eylül ayında şehit olan Jandarma Başçavuş Murat Taş’ın cenazesi tartışmalara yol açmıştı. Taraf gazetesinin 13 Eylül 2009 tarihli haberine göre Alevi kökenli şehidin cenazesi Cemevi’nde kaldırılacakken, resmi tören hazırlıkları için camiye taşınmıştı.

Taraf’ın “Alevi Şehide Sünni Tören” manşetiyle verdiği haber sonrası Alevi Vakıfları Federasyonu Genelkurmay Başkanlığı’na başvurarak bilgi edinme yasasından faydalandı. Önce o başvuru metnini bir okuyalım:

“Genel Kurmay Başkanlığı’na.
TSK birliklerinde görev yaparken şehadet rütbesine erişen gençlerimizden Alevi olanların aileleri, yakında CEMEVİ bulunan yörelerde doğal olarak cenaze hizmetleri için CEMEVİ ‘ne başvurmaktadır. Ancak yönetmelikte CEMEVİ ibaresi geçmediği için, yine TSK mensupları tarafından böylesine cenaze törenlerine müdahale edilmekte ve cenazeler adeta zorla yönlendirilerek Cami‘lere nakledilmektedir. Oysa CEMEVİ de son görev olan dini törenin İslam inancı kuralları ve Alevi yorumu ışığında yapıldığı yerlerdir. Ayrıca İslam inancında cenaze namazının kılınacağı yer konusunda herhangi bir zorlama şartı da yoktur.


İstanbul’da geçtiğimiz yıl bir başka olayda da Merkez komutanlığına sözlü olarak başvurmuş ve konuyu ilgililere arzetmiş idik. Sorunun bir yönetmelik sorunu olduğu kanısı ile yönetmeliklerin ailenin arzusuna göre törenlerin CEMEVİ’nde de yapılabilmesini sağlayacak hale getirilmesini beklemekte idik.

Ancak 13.Eylül.2009 tarihli TARAF gazetesinde ve medyada da görüleceği gibi daha önce Kartal’da karşılaştığımız olayın bir benzeri bu kez de şehit MURAT TAŞ’ın cenaze töreninde gerçekleşmiş ve bu kez CEMEVİ’nde başlamış olan Cenaze hizmetleri durdurularak şehit cenazesi Ataköy Camii’ne nakledilmiştir.
Takdir edilir ki, CEMEVİ de bir ibadethanedir ve eşit yurttaşlık hakları aile nereyi isterse orada hizmetlerden yararlanmasını öngörür. Bu aksaklığın bir zorlama eğiliminden değil, yönetmelikte CEMEVİ kelimesinin geçmemesinden doğan bir aksaklık olduğu kanısındayız.


Bir kez daha TSK’nın hiç bir şehit vermemesini dileyerek, yönetmeliğe Cemevi ibaresinin de eklenmesini ve aile talep ettiği takdirde şehit cenazelerinin CEMEVİ ‘nden kaldırılmasına, eğer resmi tören yapılacaksa o törenin de bu ülkede çok geniş bir kesimin ibadethanesi olan CEMEVİ alanında yapılmasına izin verilmesini emir ve müsaadelerinize sunarız.

TSK’nın tüm şehitlerine rahmet, geride kalan TSK mensuplarına da başsağlığı diler, bir seçiciliğe ya da ayrımcılığa yönelik olduğuna inanmadığımız bu aksaklığın giderilmesi ile ilgili bilginin tarafımıza iletilmesini emirlerinize arzederiz.
Saygılarımızla”

İşte Genelkurmay Başkanlığı Alevi Vakıfları Federasyonu’nun bu başvurusuna cevap verdi. Alevileri sevindiren bu cevap metninde şunlar yazıyor:

“Ülkenin savunulması, vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin huzuru için ölümü göze alarak çarpışan ve canını feda eden aziz şehitlerimize Türk Silahlı Kuvvetlerinin birlik ve bütünlüğünü, çelikleşmiş iradesini, kararlılığını ve şehitlerine saygısını göstermek üzere, Garnizon Komutanlıkları tarafından askeri cenaze töreni düzenlenmektedir. Şehit cenaze törenlerinde TSK tarafından sadece askeri faaliyetler yürütülmektedir. Törendeki dini vecibeler tamamen ailenin isteğine göre düzenlenmektedir.”

Bu cevaptan dolayı mutlu olan Alevi Vakıfları Federasyonu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Genelkurmay’ımızın AVF ‘ye verdiği cevaptan da açıkça anlaşılmakta olduğu gibi GARNİZON KOMUTANLIKLARI tarafından düzenlenen Askeri Cenaze törenlerinde TSK sadece askeri faaliyetleri yürütmekte olup, dini vecibeler tümü ile ailenin isteklerine bağlıdır. Bu nedenle hiç bir şehit cenazesi kaldırmayı dilememekle birlikte, dini yükümlülükler konusunda ailenin isteklerinin esas olduğunu ve aile talep ettiği takdirde hizmetlerin Cemevi’nde yürütüleceği, TSK’nın da ASKERİ TÖREN sorumluluğunu ya da katkısını yerine getireceğini basınımız, üye kurumlarımız, cemevlerimiz ve kamuoyumuzun bilgilerine sunarız. Genelkurmay yetkililerimize başvurumuz karşısında gösterdikleri duyarlılık için teşekkürlerimizi sunar, her inançtan tüm şehitlerimize Tanrıdan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dileriz.”


Haber: Odatv.com
Bir ismi Ali’dir bir ismi Veli
Onlar nurdan dogdu nurudur nebi
Eveli ahiri yaratan Ali
Simdi de geziyo Zöhre Ana dili
Pir Zöhre Ana

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.