Nikola Tesla, günümüzde pek çok insana ilham veren gelmiş geçmiş en büyük bilim insanlarının başında gelir. Edison'un tüm dünyaya adeta dayattığı kablolu elektrik dağıtımına alternatif olabilecek hatta en ideal elektrik akımı sayılabilecek teknolojileri geliştiren Tesla, bir anlamda da sisteme karşı protest bir duruşun sembol isimlerindendir. İşte size geliştirdiği 7 ölümsüz teknolojiyle bir Nikola Tesla hikayesi!
1856'da o zamanlar Avusturya İmparatorluğu sınırları içerisinde kalan bir Sırp bölgesi olan Smijan'da dünyaya gelen Nikola Tesla, abisinin ölümü sonrasında psikolojik açıdan kötü bir çocukluk dönemi geçirmişti. Üniversite çağlarına kadar süren takıntılı ve asosyal hayatı Tesla'nın depresyon dolu bir geçmişe sahip olmasına yol açmıştı. Okul hayatını bu sebeplerle yarıda bırakan ve çeşitli mühendislik firmalarında çalışan Tesla, ileride ufkunu açacak pek çok konudaki bilgileri bu çalışmalarından edindi. Fakir bir adam olarak ABD 'ye göç eden Tesla, çukur kazmak gibi işlerle geçimini sağlarken bir yandan da kafasındaki fikirleri etrafındakilere anlatıyordu.
Bu fikirlerini duyanlar onu enerji sektöründe atılım yapmak isteyen yatırımcılarla tanıştırdıklarında, Tesla için ardı arkası kesilmeyecek deneyler ve çalışmalarla dolu bir hayat başlamıştı. Bu dönemde Thomas Edison'la da yolları kesişen Tesla, Edison için yaptığı çalışmaların karşılığını alamayınca onunla büyük bir rekabete de girişmişti. Bununla beraber Tesla yaptığı çalışmalardan sonra kendisine layık görülen ödüllerden sadece AIEE Edison madalyasını kabul etmiş, Nobel ödülünü bile geri çevirmişti. Gerçi söz konusu Nobel ödülünü Edison'la paylaşmamak için de geri çevirdiği bilinse de Tesla için en büyük ödül yaptığı çalışmaların amacına ulaşması olmuştur. Kimilerine göre kahin sayılabileceği öngörülere de sahip olan Nikola Tesla, ortaya attığı teknolojik fikirlerle günümüzde pek çok bilim meraklısının ufkunu açmaktadır...
1. Alternatif Akım
Nikola Tesla'nın hiç şüphesiz en bilinen ve dünyadaki bilinen teknolojiye yeni bir yön verme potansiyeli olan fikirleri alternatif akım üzerineydi. Bu alanda aldığı sayısız ABD ve Avrupa patentleriyle su götürmez bir tutarlılık barındıran fikirleri devrim niteliğindeydi. Tesla alternatif akım üzerinden yaptığı çalışmalarla 1890'da Niagara şelalesinin gücünü elektrik üretimi için kullanmaya başladı. Bugün Niagara Şelalesi heybetli bir Nikola Tesla heykeli önünde çağlamaktadır.
2. Uzaktan Radyo Kontrolü
Günümüzde çocukların uzaktan kumandalı arabalarında ve benzeri cihazlarda kullanılan radyo frekansı ile uzaktan kontrol, Tesla'nın öncülüğünü yaptığı bir teknolojiydi. İlk olarak 1898'de New York'ta suyla dolu bir platformun üstünde duran uzaktan kumandalı bir tekneyi seyircilerin verdiği talimatlarla uzaktan kontrol eden Tesla, bu gösteriyle tüm dünyanın dikkatini üstüne çekmişti.
3. Küresel Telsiz
Dünya çapında frekans yayını yapacak ilk telsiz vericisini de yine Nikola Tesla tasarlamıştı. Long Island'da 1904 yılında tamamlanan yapı döneminin en ilginç mimari özelliklerini taşıyordu. Tek parça olması dışında, büyük bir mantara benzeyen yapı, yerdeki kısmı geniş ve 62 metre yukarısındaki tepe noktasına doğru daralan, kafes şeklinde bir iskelete sahipti. Tepede 30 metre çapında bir yarım küreyle örtülüydü. İskelet, bronzdan kalın civata ve bakır lambalarla birbirine bağlanmış, sağlam ağaç kolonlarından yapılmıştı. Yarım küre şeklindeki tepe, üstten yüzeysel olarak bakır bir elekle kaplıydı. Tüm yapıda demir ****li yoktu.
4. Yüksek Frekans
Modern elektronikteki neon tüpü ve flüoresan'ın öncülüğünü yapan teknoloji yine Tesla'nın fikirlerinden ortaya çıkmıştı. Bir yüksek frekans transformatörü ile kendi keşfi olan "Nikola Tesla Bobinleri" çıplak elinde tuttuğu gazlı tüpü yakacak şekilde vücudundan, zarar vermeden, yüksek gerilimli akım geçirmesini sağlıyordu. Bu alan üstünde yoğunlaşan Tesla, Mekanik ve fiziksel titreşimlerle çalışırken, Houston Caddesi'ndeki laboratuvarının etrafında hakiki bir depreme neden olmuştu. Binanın doğal rezonans frekansına yaklaşan, Nikola Tesla'nın mekanik osilatörü, yaşlı binayı sarsmıştı! Bir blok ileride, polis karakolundaki eşya esrarengiz bir şekilde hareket etmeye başlamıştı. Böylece, Nikola Tesla, rezonans, vibrasyon ve "doğal 7 periyot"a ait matematiksel teorileri de ispatlamıştı.
5. Mega Verici
Yüksek gerilim ve yüksek frekanslı elektrik iletimi konusundaki araştırmalar, Nikola Tesla'yı Colorado Springs yakınlarındaki bir dağın üzerine Dünya'nın en güçlü radyo vericisini kurup çalıştırmaya yöneltti. 60 metrelik direğin etrafında, 22,5 metre çapında, hava çekirdekli transformatörü yaptı. İç kısımdaki sekonder 100 sarımlı ve 3 metre çapındaydı. Üreticisi, istasyondan birkaç mil uzaklıkta bulunan enerjiyi kullanırken, Nikola Tesla ilk insan yapımı şimşeği oluşturdu. Bir direğin tepesindeki 1 metre çaplı bakır küreden, 30 metre uzunluğunda, kulakları sağır eden şimşekler çaktı. 40 km uzaklıktaki kasabalarda bile bu gök gürültüsünün işitildiği kaydedilmiştir. 100 milyon Volt değerinde gerilim kullanılıyordu. Daha sonra kendi patentlerini çıkartacak olan Fritz Lowenstein'ın şahit olduğu bu deneylerde Tesla 26 mil uzaklıktaki 200 ampülü yakmayı başarmıştı!
6. İyonosfer
Tesla'nın en ilginç fikirlerinden biri de dünyayı saran katmanlardan üçüncüsü olan İyonosferin elektrik akımı için kullanılmasıydı. Herhangi bir kablo kullanılmaksızın sadece İyonosferdeki taşıyıcı özelliklerin kullanılarak küresel çapta kablosuz ve herkesin kullanabileceği ücretsiz bir elektrik dağıtımı sağlamak Tesla'nın sınırları zorlayan bir hayaliydi. İşin ilginci doğru bir çalışma yaparak Tesla'nın bu hayalini gerçekleştirmek mümkündü ama asla uygulanmamıştı.
7. Kozmik Dalgalar ve Uzay
Uzaydaki hayatın varlığıyla da oldukça ilgili olan Nikola Tesla, kendi laboratuarından uzaya ses dalgaları göndermiş ve uzaydan gelen kozmik ses dalgalarının kaydını yapmıştır. Ancak bunu başardığı dönemde dünya biliminde kozmik ses dalgalarının yeri olmadığı için bu çalışmalar adeta çöpe gitmiştir! Tesla 1917'nin Ağustos'unda uzaktaki cisimlerin üzerine kısa dalga darbeleri gönderip, yansıyan kısa dalga darbelerinin bir flüoresan ekran üzerinde toplanmasıyla izlenebileceklerini açıklamıştır.
radikal.com
Geliştirdiği 7 ölümsüz teknolojiyle bir Nikola Tesla hikayesi
ALİ ÇOKTUR ŞAH-I MERDAN BULUNMAZ.
Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan...
MUSTAFA ŞEREF,
KEMAL GURUR,
ATATÜRK ONURDUR...
Memleketim Yozgat Yemen'dir ilim
Horasan köyünden geliyor pirim
Kırklar binasında var oldu yerim
Sıfatı Zöhre Ana Ali'dir dilim.
Pir Zöhre Ana
Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan...
MUSTAFA ŞEREF,
KEMAL GURUR,
ATATÜRK ONURDUR...
Memleketim Yozgat Yemen'dir ilim
Horasan köyünden geliyor pirim
Kırklar binasında var oldu yerim
Sıfatı Zöhre Ana Ali'dir dilim.
Pir Zöhre Ana