You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Facebook'taki tehlike

Facebook'taki tehlike

Posting Freak
Facebook'taki tehlike

BBC, küçük bir uygulama yazarak Facebook'taki büyük tehlikeyi ortaya çıkardı.

Son ayların popüler sosyal ağ sitesi Facebook'ta sorunlar bitmek bilmiyor. Facebook'un yaygınlaşmaya başladığı günden bu yana kullanıcıların güvenliği ekseninde tartışmaların harareti hiç dinmedi ve aynı yoğunlukta devam ediyor. Şimdi de BBC'nin geliştirdiği bir program sayesinde Facebook kullanıcılarının gizli bilgilerine kolayca ulaşılabiliyor.

Bilindiği gibi Facebook, pek çok uygulamayı profilinize kurmanıza olanak veren bir sosyal ağ hizmeti. Ancak bu uygulamaların hepsinin son derece güvenilir olduğunu iddia etmek maalesef mümkün değil. Bu uygulamalardan bazıları potansiyel olarak kullanıcıların bilgilerini toplamak üzere hazırlanmış, diğer bir deyişle kullanıcıların bilgilerini toplayan bir çeşit zararlı yazılım.

Facebook bile, kullanıcılara uygulamaları sistemlerine kurarken test etmelerini öneriyor. Sonuçta zararlı olarak görülen bir uygulama, yüklendiği gibi yine kullanıcı tarafından kaldırılabiliyor.

Facebook, arkadaş grubunun birbirleriyle iletişimde kalmalarını, resimlerini paylaşmalarını ve ufak oyun ya da quizler (kısa sınavlarla) ile eğlenmelerini sağlayan bir sosyal ağ sitesi. Her geçen gün kullanıcı kitlesini artıran Facebook, aynı zamanda kullanıcıların pek çok bilgisini de sisteminde saklıyor. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcının özel bilgilerini saklayan Facebook, bu "gizli hazinesi"nden ötürü pek çok kötü niyetli kullanıcının da ilgisini çekiyor.

Facebook hesaplarındaki gizli bilgilere ulaşmak aslında sanıldığı kadar da zor değil. Yeni geliştirilen bir yöntemle artık sizi tanımayan birisi bile bilgilerinize rahatça ulaşabiliyor.

Facebook'un bu denli popüler olmasının en önemli nedenlerinden biri hiç şüphesiz profillere kurulabilen sayısız uygulama olarak gösterilebilir. Ufak çaplı oyunlar, kısa sınavlar, IQ testleri ve daha pek çok uygulama Facebook üzerinde pek çok kullanıcı tarafından kullanılıyor. Siz bu uygulamalardan birini kurduğunuzda, diğer arkadaşlarınız da bunu görerek ya da sizden bir davet alarak bu uygulamaları kurmaya cesaret ediyor, uygulamalar da bu şekilde hızla yaygınlaşıyor ve popülerleşiyor.

BBC tehlikeyi kanıtlıyor


Facebook için geliştirilen uygulamaları yaratmak için basitçe web programcılığından anlamak yeterli. BBC de, Miner adında bir uygulama geliştirdi ve "bir oyun, quiz ya da günün şakası" gibi bir etikete büründürdü; bu haliyle BBC'nin bu uygulamayı geliştirmek için ayırdığı zaman 3 saati geçmedi.

Ancak genel olarak bakıldığında, BBC'nin geliştirdiği bu uygulama, kullanıcıların kişisel bilgilerini ve arkadaş listesini toplamakla görevli. Uygulamayı kurduğunuzda, aksini söylemeseniz bile, profilinize eklediğiniz için, bu uygulamaya profilinizdeki kişisel bilgileri daha baştan vermiş oluyorsunuz. Ancak güvenlik zaafı sizinle de sınırlı değil. Bu dikkatsizliğiniz yüzünden arkadaş listenizdeki kişilerin de güvenliğini aynı zamanda riske atmış oluyorsunuz.

Facebook üzerine kurulan pek çok uygulama, düzgün çalışmak için kişisel bilgilerinizi edinmeye çalışır ancak biz hangi uygulamanın kötü niyetle geliştirilip geliştirilmediğini ilk bakışta anlayamayız.

Söz konusu uygulamayı kullanmıyor olsanız bile, uygulama sizin bilgilerinize erişim hakkını daha baştan aldığı için durum değişmiyor. Uygulamaların 3. parti sunucularda çalışmasından dolayı, Facebook'un bu uygulamaları kontrol etmesi oldukça güç.

Facebook güvenlik anlamında oldukça zayıf


Sonuç olarak asıl tartışılması gereken soru şu: Facebook, kimlik hırsızlığı konusunda yeteri kadar önlem alıyor mu? Portcullis Security Teknik Direktörü Paul Docherty, Facebook'un varsayılan ayarlarının değiştirilmesinin gerektiğini vurgulayarak güvenliğin daha da sağlamlaştırılmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Mevcut sistem üzerinde Facebook'un kullanıcılarının güvenliğini sağlaması oldukça zor, çünkü üçüncü parti yazılımların pek çoğu bu sirkülasyonda çalışıyor ve denetlenmesi o kadar kolay değil.

Kısacası Facebook'un standart güvenlik ayarlarının, kullanıcılarını kötü niyetli kullanıcılardan koruma konusunda oldukça zayıf kaldığı ortada.
.
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet:

İyi Biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti, Şeyhler, Dervişler, Müritler, Meczuplar Memleketi olamaz.


En Doğru, En Hakiki Tarikat, "Medeniyet Tarikatı"'dır. "
[Resim: ataturkimzale.gif]
Posting Freak
Facebook'taki tehlike
Kullanıcılar dikkat! Facebook gizlilik sözleşmelerinde öyle bir değişiklik yaptı ki, kullancıların daha dikkatli olması gerekiyor...

Facebook'ta değişikliklerin ardı arkası kesilmiyor. Milyonlarca kullanıcının itirazları duyulmuyor. Arayüzdeki değişiklikler bir kenara, kullanıcılar bilgileri için endişeleniyor.

Facebook gizlilik sözleşmelerini değiştirerek, reklamcılara sağladığı kullanıcı bilgilerinin sınırlarını "genişletme" kararı aldığını açıkladı.

Hazırlanan yeni sözleşmeye göre reklamverenlerin reklamlarının performansı hakkında daha fazla bilgi verilecek fakat verilen bilgiler anonim halde olacak.

PR dan sorumlu Elliot Schrage'a göre birçok reklamveren zaten bu yöntemi başka sitelerde kullanıyor. Facebook da reklamlarla ilgili geri dönüşleri yaparken bilgileri tamamen anonim hale getirecek. Açık profile sahip kullanıcıların da duvar yazıları arama motorları tarafından indekslenebilir hale gelecek.

Yeni değişikliklerle dikkatsiz kullanıcılar yandı. Duvarlarında yazan her şey, kendi dikkatsizlikleri sonucu ve Facebook için yasal sorun oluşturmadan halka açılacak.

Yapılan bir başka değişiklikle de Facebook'un kullanıcıların konumlarından yararlanmak istediğini anlıyoruz. Yeni düzenlemelere göre, konum belirten bir içerik yolladığınızda Facebook size bu konum bilgisini paylaşmak isteyip istemediğinizi soracak.

Yapılan bu son değişiklikler ise Kanada'nın Facebook'un gizlilik sözleşmelerinin ne kadar şeffaf olduğunu sorgulaması sonucunda gelişti. Yani bu değişikliklerin Kanadalıları mutlu etmek için yapıldığını söyleyebiliriz. Ama aslında Facebook kendini korurken, gizliliğe dikkat etmeyen kullanıcıların bilgilerini de kullanıma açmış oluyor.
[Resim: 7666useyin.jpg]
Son Düzenleme: 04/11/2009, 21:30, Düzenleyen: yabangülü.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.