Amerikan Kongresinin Dışilişkiler Komitesinin ’Avrupa, Avrasya ve Yeni Tehditler’ Alt Komisyonu’nda Türkiye’deki gelişmeler tartışıldı. Cumhuriyetçi Parti Kaliforniya Eyaleti Kongre üyesi Dana Rohrabacher’in başkanlığını yaptığı toplantı sonunda ’Türkiye’nin yanlış yolda ilerlediğini’ kaydetti ve bu durumun ’alarm verici’ olduğunu söyledi. Türkiye’de siyasi gücü elde bulunduranların bunu yanlış kullandığı yönündeki haberlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, ’Şimdiden Türkiye’deki demokrasi doğasının uzun zamandır gücü elde tutanlar nedeniyle (negatif olarak) etkilendi’ dedi. Kürtlere karşı yeniden şiddet ve askeri yollarla müdahaleye başlandığını söyleyen toplantı başkanı, ’Ülkene huzur ve barışı askeri yollarla getiremezsiniz’ diye ekledi.
Toplantıya ABD merkezli bir insan hakları gözlemevi olan ’Freedom House’dan Nate Schenkkan, Ortadoğu Enstitüsü Türkiye uzmanı Gönül Tol ve Washington’da yakın geçmişte açılan Turkish Heritage Organization adlı kurumun Başkan Yardımcısı Ali Çınar tanık olarak katıldı.
Yolsuzluk başlıyor
Rohrabacher toplantıyı ’Bize açıkça görünüyor ki Türkiye yanlış yolda gidiyor. Endişe sahibi olanlarımız, cumhurbaşkanının kuralları değiştirerek, görev süresini uzatmaya çalıştığını görüyor... ABD başkanları iki dönemde karar kıldılar. 8 yıl. Bunda sonra yolsuzluk başlıyor, ve şimdi biz görüyoruz ki ya yolsuzluk var, ya da gücün yozlaştırması, veya ikisi de var’ diyerek kapattı. Aynı komisyonda kıdemli Demokrat Parti üyesi Gregory Meeks, ’Biz, ABD Kongresi’nde Türkiye’nin demokrasinin gelişimi hakkında endişeliyiz. Biz Türkiye’de akademik özgürlüğü, basın özgürlüğünü, zor olsa da bireylerin devleti eleştirme haklarını, halkın bu endişelerini seslendirebilmesini destekliyoruz. İnsanlar bunları korku duymadan yapabilmeli. Amerika’dan biliyoruz ki bu sesleri bastırmaya çalışmak sonuçta şiddete götürür, demokrasiye zarar verir’ dedi.
Cumhuriyet
Erdoğan ülkene böyle huzur getiremezsin
Erdoğan ülkene böyle huzur getiremezsin
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi