You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Donanım Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Donanım Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Posting Freak
Donanım Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Özellikle yaz aylarında donanımsal değişikliklere gidiyoruz ya da yeni bir sistem için kolları sıvayıp o bilgisayarcı senin bu bilgisayarcı benim dolaşmaya fikir almaya başlıyoruz... ama önemli olan yeni bir bilgisayar almaktan çok donanımsal olarak uyumlu ve tercihen fiyat/performans açısından işimize yarayacak ürünleri tercih etmek..

günümüzde bir bilgisayar kasa, PSU, anakart, işlemci, ram, ekran kartı, HDD, klavye & mouse, monitör, modem, optik sürücüler gibi bileşenlerinden oluşuyor... şimdi gelin bunlara ne şekilde karak vereceğimize bir göz atalım...

]KASA: şu anda Türkiye'de 30$'a da 300$'a da kasalar bulunuyor. bilgisayarın en önemsiz bileşeni olarak düşünülsede bir kasa en önemli noktadır. çünkü içine koyacağımız her parçanın ürettiği ısıyı sağlıklı bir şekilde dışarıya çıkarması ve sisteminizin daha rahat çalışmasını ve muhtemel problemlerini (resetlenme, işletim sistemi açmama) yok edecektir. bunun için kaliteli ürün üreten markaları tercih etmemiz gerek.

bu konuda en kaliteli marka şüphesiz Thermaltake. önceleri hep ışıklı, havalı kasalar üreten TT artık Matrix, Thai-Chi, Mambo gibi daha sade kasalarada yer vermiş durumda. fiyatları 50$ ile 275$ arası değişiyor.. bunun dışında ASUS, TA ve VENTO serisi ile karşımıza çıkıyor.
kaçınmamız gerekenler: 50-60$'ın altındaki tüm kasalar


]PSU: PSU (power supply) bizim esas önem vermemiz gereken konu çünkü bilgisayara elektriği bu parça dağıtıyor. fakat her şey elektrik dağıtmakla bitmiyor. bilgisayarın içindeki her bileşen belirli oranlarda WATT gücü istiyor ve bunu sağlamak PSU'nun görevi günümüzde orta düzey bir bilgisayarı rahatlıkla çalıştırabilecek bir PSU'nun en az 400W olması gerek.
DİKKAT: özellikle ucuz kasaların üzerinde gelen PSU'ların üzerindeki 300-400W gibi değerler gerçek WATT değerlerini yansıtmamaktadır. çünkü o güç değerlerine ulaşabilecek kalitede ürünler değildir.


]ANAKART: dünyada bir çok anakart çeşidi var. fakat günümüzde en çok kullanılan anakartlar (ve en çok üretilenler) LGA775 destekli PCI-E anakartlardır. bir anakartın LGA775 desteklemesi demek P4, PD gibi işlemcileri çalıştırması demektir. PCI-E bir anakart yine PCI-E olan ekran kartlarını çalıştırmaktadır. AGP8x ekran kartları, PCI-E destekleyen anakartlarda çalışmamaktadır...

]İŞLEMCİ: işlemci konusu karışık bir konu... tamamiyle tercihlere göre alınması artık şart denilebilecek kadar önemli.. çünkü bugün hangi forumu dolaşırsanız dolaşın "intel mi? AMD mi?" tartışmalarının sonu gelmemekte ve kimse ortak bir noktada buluşamamaktadır. AMD daha çok oyun severlerin tercih ettiği bir markadır. intel ise uygulamalarda sorunsuz çalışan bir markadır. fakat benim kişisel fikrime gelince kullandığımız bilgisayarı oyun, uygulama v.s. yani yaptığımız her işlemde sorunsuz bir şekilde kullanmak istiyorsak intel tercih etmeliyiz.
sadece 2 marka var.. intel ve AMD! tercihlere göre seçim yapılmalı...

]
RAM:
bellek... bilgisayarımızın veri yolları... yaptığımız her işlem onlar sayesinde monitörümüze geliyor. önemli fakat basit bir bileşen. günümüzde 256, 512, 1024 ve 2048MB gibi değerlerle raflarda yer bulan RAMlerin kaliteli olanlarını seçmekte fayda var. Mhz değerleride önemli. günümüzde normal bir bilgisayar kullanıcısı max. 667Mhz RAM alabilir. 533Mhz ve 333Mhz ramlerde mevcut fakat artık gelişen teknoloji ile en düşük 533Mhz tercih edilmeli.

]EKRAN KARTI: en çok tartışma konusu olan bir bileşen daha.
ekran kartları hakkında bilmeniz gereken en önemli husus bellek miktarı değil bellek arayüzü olmalı.. bu konu hakkında bilgisahibi olmayan birçok insan bellek miktarına bakar ve ona göre ürün satın alır. 256MB ATI Radeon 9250 Ekran Kartı ile 256MB ATI Radeon X850 XT (PCI-E) Vivo Ekran Kartı aynı özelliklere sahip değildir. çünkü 9250'nin bellek arayüzü 64bit, X850XT'nin bellek arayüzü ise 256bittir... bütün bunları düşünerek ekran kartı tercihlerimizi yapmamız gerek. günümüzde kaliteli ve en düşük 256bit özelliğe sahip bir ekran kartı alarak oyunlarda ve resimsel uygulamalarda (photoshop v.s.) tatmin edici bir görüntü kalitesi elde edebilir.. benim önerim PCI-E destekli ekran kartı seçmenizdir(anakartınız PCI-E destekliyse!! AGP bir anakarta PCI-E bir ekran kartı takamazsınız). iyi bir ekran kartı istiyorsanız 100-150$ ve üstü fiyatlarda ekran kartları seçin..


]HDD (Hard Disk): ]bilgisayarımıza yüklediğimiz her şeyi barındıran önemli bir bileşenle karşı karşıyayız yine. burada önemli olan sessiz ve kaliteli ürünlerdir. eğer arşivciyseniz veya çok fazla oyun oynuyorsanız kısacası bilgisayarınıza büyük miktarlarda bilgi yükleyecekseniz en az 200GB'lik bir HDD öneririm.. sessiz ve kaliteli HDD almak istiyorsanız bence SEAGATE'den şaşmayın..
]MONİTÖR: her markanın esas alanı olan bir ürün vardır. bu konuda söylenecek fazla bir şey yok.. tercihlerinizi "artık" LCD monitörlerden yana kullanın ve marka olarak görüntüde lider olan firmalara yönelin. monitörlerde dikkat etmeniz gereken hususlar parlaklık değerleri ve tepki süreleridir. Parlaklık Oranı (cd/m2): 250 olan ve Tepki Süresi (ms): 8ms(ve altıWink olan monitörleri seçin. özellikle oyuncu arkadaşlarımız tepki süresi 8ms ve altında (min. 2-4ms) olan monitörleri tercih etmelidir.
]
OPTİK SÜRÜCÜLER:
özellikle şu günlerde DVDRW'ların fiyatlarının oldukça düşmesi bu sürücülere geçişi hızlandırdı...

]MODEM: günümüzde ADSL'in yaygın olması sebebiyle ADSL modemler satılıyor haliyle. ADSL modemler normal ve wireless bağlantı şeklinde 2 türde piyasada.. tercih edilmesi gereken en basit modem ADSL2+ özelliği olan (her ne kadar Türk Telekom bu iş için bir çaba sarfetmesede) ve ethernet bağlantılı ve tek portlu modem tercih etmenizdir. çünkü USB modemler genellikle uyumsuzluk problemleri çıkarabiliyorlar. eğer evde birden fazla bilgisayar varsa 4 portlu bilgisayar tercih etmeniz en az 1 masaüstü ve 1 laptop sahibiyseniz 4 portlu ve wireless özelliği olan modemleri tercih etmeniz daha yararlı olacaktır.

bu şekilde güzel bir bilgisayar oluşturabilirsiniz. Ses kartlarına girmememin sebebi artık ses kartlarının anakartlar ile beraberlerinde gelmesidir.


alıntı

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.