Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, oruç vakitlerinin yanlış uygulandığını ileri sürdü.İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülaziz Bayındır, oruç vakitlerinin yanlış uygulandığını ileri sürdü.
Diyanet'in hesaplamasının hatalı olduğunu öne süren Bayındır, bu nedenle imsağın 1 saati bulacak şekilde erken yapıldığını savundu.
İmsak vaktinin Osmanlı'dan bu yana yanlış hesaplandığını savunan Bayındır, iddialarını Bakara Suresi'nde geçen, "Şafağın kara çizgisi ak çizgisinden sizce tam seçilinceye kadar yiyin-için" ayetine dayandırdı.
'41 dakika fark vardı'
Oruç tutma zamanını kendi hesaplamalarına göre yaptığını anlatan Bayındır, şunları söyledi: En son gözlemimi 5 Eylül 2009'da Balıkesir Havran'da yaptım. Havran'da o gün imsak 05.46'da oldu. Takvim'deki imsak da 05.05'i gösteriyordu. Arada 41 dakika fark vardı. Bu sebeple 1982'den beri hiçbir zaman takvimlere uyarak oruca başlamadım.
İşte hocanın imsak hesabı
Bayındır'a göre, imsak vakti şöyle hesaplanmalı: Sabahleyin doğuda, aydınlığın ufuk çizgisi boyunca uzamaya başladığı saatte gözlemci ile ufuk arasındaki kara parçası siyah bir hat gibi olur. Gökyüzü aydınlanmaya başladığı için ufuk çizgisi net olarak gözükür. Oruç tutacak kişi bu saatten itibaren yemeyi içmeyi bırakmak zorundadır.
[B]Vah zavallılar orucu erken açmaktan sevap yerine günah kazandılar[/B]
Diyanet'in İmsak Vakti YANLIŞ MI?
Konu Sahibi / Yazar
GAMZE
Kategori / Forum
Güncel Olaylar
Yorumlar / Cevaplar
0
Okunma / Görüntüleme
2317
Diyanet'in İmsak Vakti YANLIŞ MI?
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi