DEMOKRAT PARTİNİN ETKİLERİ:
14 Mayıs 1950 seçimleri, yalnız DP için değil, Cumhuriyet karşıtı kişiler ve çevreler için yeni bir devrin başlangıcı olmuştur. Gerici çevreler 1950 seçimini İslamın bir zaferi olarak karşılamışlardır.
İlk darbe Adnan Menderes tarafından 29 Mayıs 1950’de okuduğu hükümet programında görülmüştür.
Başbakan’a göre , inkılaplar, millete mal olmuş ve olmamış şeklinde ayrılabilirdi. Artık devrim değil devrimler vardı. Tutmuş- tutmamış diyerek devrim parçalanacak, devrimlerin bir kısmı ilga edilebilecekti.
Ezanı tekrar Arapçaya çeviren kanun DP’ye “İslamiyetin kurtarıcısı” ünvanını vermiştir. İstanbul’da Eyüp Sultan Türbesi’nin açılması bu yolda atılmış adımlardan biri olmuştur.
Bu iklim altında “27 senelik zulüm”den bahseden, Atatürk’ün hatırasına dil uzatan çok sayıda gazede, dergi, kitap ve broşür yayın hayatına girmiştir.
CHP, 1950’ye kadar uğradığı hücumların en ağırına maruz kalmıştır: DİNSİZ PARTİ.
Böylelikle Türkiye’nin siyasi hayatında partileri ve kişileri dinli ve dinsiz olmak üzere ayırma temayülü belirmiştir.
Böylece AKP'nin uyguladığı politikaların dayanağı da anlaşılmış oluyor.
DP’nin muhafazakar kitleye gösterdiği sempati karşılıksız kalmamıştır. Kendisine DİNİ KURTARAN PARTİ adı verilmiştir.
Karşı devrimci hareketlerin gelişerek nihayet “Vatan Cephesi” oyunuyla ulusu bölmeye varan kalkışmalar bilindiği gibi 27 Mayıs 1960 devrimiyle durdurulmuştur.
Bu yazı Tarık Zafer Tunaya'nın "İslamcılık Cereyanı" isimli kitabından derlenerek yazılmıştır.
Demokrat partinin verdiği zararlar
Demokrat partinin verdiği zararlar
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi