Anayasa Mahkemesi, CHP'nin türban konusundaki başvurusunu kabul etti.
CHP'nin üniversitelere türbanı serbest bırakan düzenlemenin iptali için yaptığı başvuruyu Anayasa Mahkemesi kabul etti. Bu gelişme başvurunun usulüne göre yapıldığını gösteriyor. Mahkemenin vereceği karara dair bir ipucu anlamına gelmiyor.
Anayasa Mahkemesi TBMM’nin Anayasa değişikliklerini sadece şeklen yani usulden görüşebiliyor. Ancak CHP, yapılan değişikliklerin Anayasa’nın "Değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek 2. ve 4. maddesine aykırı" olduğunu belirterek, mahkemenin "esastan" inceleme yapmasını talep ediyor.
Mahkeme şimdi CHP'nin başvurusunu raportöre teslim edecek. Raportör de dosyayı hazırlayarak Yüksek Mahkeme heyetine sunacak. Daha sonra karar verilecek. Raportörün hazırladığı dosyanın aksinde de bir karar verilebilir çünkü bu raporun heyet için bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
Mahkemenin önünde iki yol var.
1- "Bu başvuruyu görüşme yetkim yok, Anayasa değişikliklerinin içeriğine karışamam" diyebilir ve türban düzenlemesinin önü açılır.
2- "Düzenleme, Anayasa'nın değiştirilemez maddelerinden laiklik ilkesini hedef alıyor. Bu yüzden iptal ediyorum" diyebilir. Bu durumda türban düzenlemesinde en başa dönülmüş olur.
CHP'nin türban başvurusu kabul edildi