You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Can Dündar'a 'Mustafa' adlı belgeseliyle ilgili olarak soruşturma

Can Dündar'a 'Mustafa' adlı belgeseliyle ilgili olarak soruşturma

Administrator
Can Dündar'a 'Mustafa' adlı belgeseliyle ilgili olarak soruşturma



Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Milliyet gazetesi yazarı Can Dündar hakkında, Atatürk'ün yaşamını detaylarıyla anlattığı "Mustafa" adlı belgesel filmi nedeniyle soruşturma başlattı.

Dündar hakkındaki soruşturma süreci, 3 ayrı suç duyurusu üzerine başlatıldı. Sigara ile Savaş Derneği kurucu üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan ile Sigara ile Savaşanlar Vakfı Onursal Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural'ın, Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım tarihli ortak suç duyurusu dilekçesinde, şu suçlamalar yer aldı:

"Atatürk Türk ulusunun yapışkanıdır, önderidir, örnek kişisidir. Mustafa filmi, içeriği, ayrıca konulara yorumu ile cumhuriyet ile Atatürk'ün saygınlığını aşındırmaktadır.

Bunlar yetmezmiş gibi, filmde, Türklerin simgesel Atası’na pofur pofur sigara, ayrıca düşkün biçimde içki içirterek, Atatürk'ün saygınlığı düşürülürken, Türk gençliğinin örnek aldığı kişi de manevi olarak öldürülmekte, buna ek olarak Türkiye tarihinin en büyük sigara reklamı Atatürk kullanılarak yapılmaktadır."

Dilekçede sigara reklamı karşılığında filme sponsor bulunduğu iddia edildi, filmin "Tütün Ürünleri Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun"a aykırı olduğu da öne sürüldü, Ayrıca filmin gösterimden kaldırılması talep edildi. Dilekçede Atatürkçü Düşünce Derneği Çankaya şubesi üyesi Ali Berham Şahbudak'ın suç duyurusunda yer alan iddialara benzer ifadeler dikkat çekti. Şahbudak, filmde Atatürk'ün kadınlara karşı aşırı zaafı olan, içki sofralarından kalkmayan birisi olarak gösterildiğini öne sürmüştü.

'Mustafa denilemez'

İstanbul Barosu'na kayıtlı Avukat Gülnihal Soydan'ın suç duyurusunda ise, sadece Dündar değil, filmin yapım ekibinde yer alan isimler ve sponsorlar aleyhinde de dava açılması talep edildi.

Filmle, "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkındaki Kanuna Muhalefet" suçunun işlendiğini savunan Soydan, Atatürk'ten vasat, sıradan, herhangi bir kişiden bahseder gibi "Mustafa" diye söz edildiğini belirti. Soydan, "Hepimizin babasına 'Mustafa' demek cüretiyle ismini kısaltmak, kabul edilemez bir saygısızlıktır" denildi.

'Bregoviç Ermeni asıllı'

Dilekçede, filmin müziklerini yapan Saraybosna doğumlu Goran Bregoviç'in Ermeni asıllı olduğu öne sürülerek, "Ermeni soykırımı konusunda lobi çalışmaları yapıldığı şu günlerde film için bilinçli olarak cımbızla seçilmiş kişilerden biridir" ifadesine yer verildi.

Dilekçede, ayrıca "Filmi Warner Bross dağıtıyor. Dünya çapında bir firma nasıl oluyor da Dündar'a destek çıkıp dağıtımı yapıyor? Bu, uluslararası yabancı destekli bir programın parçası olduğunun ispatıdır. Atatürk'ün karga kovaladığı sahnede 'Yorgo' isimli Yunanlı bir çocuğun oynatılması, Ata'ya saygısızlıktır. Türk çocuğu kalmadı da Yunanlı bir çocuk Atamızı canlandırıyor" denildi.

İfadeye çağrıldı

Suç duyurularını birleştiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Dündar'ı ifade vermek üzere adliyeye davet etti. Basın Savcısı Nadi Türkaslan'a önceki gün ifade veren Dündar, filmin sadece 114 saniyesinde Atatürk'ün sigara içerken görüldüğünü belirtti ve 15 yıllık çalışmalarını savcıya anlattı. Savcılığın, filmde Atatürk'e hakaret edilip edilmediği ve sigara reklamı yapılıp yapılmadığı konusunda bilirkişiye başvurması bekleniyor.
Member
Can Dündar'a 'Mustafa' adlı belgeseliyle ilgili olarak soruşturma
[FONT="Times New Roman"][B][FONT="Times New Roman"] Ya şu filme gitmeyi o kadar çok istedim ki bu Atam hakkında çıkan o kadar haberlerden sonra Can Dündar'dan ve yaptığı filmden soğumamak mümkün değil.Kafa karıştıran bir olay var cidden Warner Bross gibi dünyaca ünlü ve köklü bür firma ne zamandan beri bizim sinemalarımızda yer alan filimlerimize bu kadar destek verdi.Ama çu bir gerçek zaman değişiyor hadi orasını anlarımda insanların bu kadar aşırı derecede hem kendilerine hem de etrafına olan saygınlığından sıyrılıp bu kadar değişmesi insanın sinirlerini çok yıpratıyor.Sen kim oluyorsunda Atam'ı bayanlara ve içkiye düşkün bir kişi olarak tanıtıyorsun?Oysa ki bu millet seni Sarı Zeybek adlı eserinle tanıdı ve çizgine saygı duyarak seni izledi.Yazık ya kesin paraya satmıştır kendini :mad: [/B]

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.