![[Resim: 231220091640120609235_2.jpg]](http://www.habercem.com/newpics/news/231220091640120609235_2.jpg)
[COLOR=dimgray]Törenler, İzmir'in Menemen ilçesinde, ''Demokrasi ve Laiklik Yürüyüşü'' ile başladı.
[COLOR=dimgray]
[COLOR=dimgray]
[COLOR=dimgray]Şehit Asteğmen Mustafa Fehmi [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray], katledilişinin 79. yıl dönümünde Menemen'de düzenlenen törenlerle anıldı.Devrim şehidi Mustafa Fehmi [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ın katledilişinin 79'uncu anma yıldönümü törenlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okunurken yuhalayan kalabalık, "Türkiye laiktir, laik kalacak" diye slogan attı. Genelkurmay Başkanı İlker [COLOR=dimgray]Başbuğ [COLOR=dimgray]'un mesajını alkışlayan katılımcılar, "Orduya uzanan eller kırılsın" diye bağırdı. Törendeki konuşmalarda demokratik açılım eleştirildi.
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Aydın Şubesi'ndeki anma etkinliğine konuşmacı olarak katılan [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ın akrabası Yakut Ürel (70), kürsüde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray], doğum yeri Adana’nın Kozan ilçesinde de anıldı.
Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen "Demokrasi ve kaiklik yürüyüşü"ne yaklaşık dört bin kişi katıldı. Yakalarına [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ın resmini takan, ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayrakları taşıyan katılımcıların arkasındaki gençler belediye tarafından yaptırılan 380 metre uzunluğundaki Türk bayrağını açtı.
[COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ın torunları Vedat, Bircan, Kemal, Ayten, Aktuğ, Müjgan ve Mustafa [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ın da bulunduğu Yıldıztepe [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray] Anıtı'ndaki resmi törene, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök de katıldı.
Anıt'a çelenklerin konulmasıyla başlayan törende, katılanlar [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray] ailesinin çelenk koyduğu sırada, "Devrim şehitleri ölümsüzdür" diye slogan attı. Törende Başbakan Erdoğan'ın mesajı okunurken kalabalıktan protestolar yükseldi. Törene katılanlar, okunurken yuhaladıkları mesajın sonunda, "Türkiye laiktir laik kalacak" diye slogan attı. Ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral [COLOR=dimgray]Başbuğ [COLOR=dimgray]'un mesajı okunurken, "Orduya uzanan eller kırılsın" sloganı atıldı.
Demokratik açılım tepkisi Menemen Belediye Başkanı CHP'li Tahir Şahin, demokratik açılımı eleştirerek, "Bütün dünya ülkeleri bize 'Türk' derken, Arabını, Boşnağını, Çerkezini Kürdünü, Arnavudunu, Alevisini, Sünnisini ayırmadan diyor. Çünkü, Türkiye bir ırk devleti değildir. Kafatası devleti hiç değildir. Etnik ayrışmaya asla izin vermeyeceğiz" dedi. Tören alanındakiler "Türk-Kürt kardeştir, ABD kalleştir" diye slogan attı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Başbakan'ın mesajının yuhalanmasına ilişkin soruyu yanıtsız bıraktı. Öymen, “Türk gençliği Türk milletini yobazların eline bırakmayacaktır. Buradaki heyecan da bunun en güzel örneğidir” dedi.
Vali katılmadı İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir'de görev yaptığı üçüncü yılda da [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ı anma törenine katılmadı. İzmir'deki ilk görev yılı olan 2007'de Vilayetler Birliği toplantısı için Ankara'ya giden, geçen yıl İzmir dışında olan Kıraç, bu yıl da Ankara'da Vilayetler Birliği Yönetim Kurulu toplantısına katıldığı için gelmedi. İzmir Valiliği'ni Vali Yardımcısı Sait Topoğlu temsil etti.
-''KUBİLAY OLAYI, CUMHURİYETE KARŞI ÖRGÜTLÜ, PLANLI, GERİCİ BİR AYAKLANMADIR''-
Törende Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Yarbay Saim Kaya, 79 yıl önce Menemen'de genç Cumhuriyeti hedef alan gerici ve yobazların, Cumhuriyetin bütün erdemlerini gönüllerinde taşıyan inançlı kişiler Mustafa Fehmi [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray] ile bekçi Hasan ve Şevki beylerin hunharca katledildiğini söyledi.
[COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray] olayının, Türkiye Cumhuriyeti'nin yürümekte olduğu çağdaş ve aydınlık yolundan alıkoymayı düşünen kara zihniyet karşısında kararlı duruşun en onurlu göstergelerinden biri olduğunu belirten Yarbay Kaya, şöyle konuştu:
'' [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray] olayı, Cumhuriyete karşı örgütlü, planlı, gerici bir ayaklanmadır. Şeriat özlemi duyanların, yaşanan vahşeti hafife almak için ileri sürdükleri gibi, olay sadece birkaç meczubun işi değildir. Menemen'de aydın bir öğretmen, yiğit bir asteğmen şehit edilmiştir. Ancak asıl olay, laik Cumhuriyete yönelmiş bir suikasttır. Burada yaşananlar, dinin siyasete alet edildiğinde neler olduğunu, neler olabileceğini gösteren ibret verici tarihi bir örnek, alınması gereken anlamlı bir derstir. Her yıl 23 Aralık'ta yapılan [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ı anma törenlerinde maksat, bu tehlikeli irtica olayını hafızalarda canlı tutmak, genç nesillerin Cumhuriyet rejimine, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkmalarını sağlamaktır.''
-''TÜRKİYE, DEMOKRASİ İÇİNDE KALDIKÇA...''-
''Halkının tamamına yakını Müslüman olan Türkiye, demokrasi içinde kaldıkça, toplumun refah düzeyi yükseldikçe, dini siyasete alet edenlerin, din bezirganlığı yaparak saltanatları sürdürenlerin ve şeriat özlemi taşıyanların ümitleri yok olacaktır'' diyen Yarbay Kaya, sözlerine şöyle devam etti:
''Kurulduğu günden beri irticai kesimlerin saldırılarına sürekli hedef olmasına rağmen, bulunduğu çok zor coğrafyada 86 yıldan beri laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti olarak var oluş mücadelesi veren Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri, iyi eğitilmiş, çağdaş ve yetkin kadrosuyla Atatürkçü düşünce sisteminin ışığında, yüce Türk milletinden aldığı güç ile laik Türkiye Cumhuriyeti'nin ulus ve üniter devlet yapısından asla taviz vermeden, onu çağın gerisine götürmeye sinsice davrananlardan ve karanlık odaklara karşı korumaya ve kollamaya aynı kararlılıkla devam edecektir.''
-''GERÇEK DİN ANLAYIŞIYLA İLGİSİ OLAMAZ''-
Menemen Kaymakamı Turgut Subaşı ise şehit [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray] ile bekçiler Hasan ve Şevki'nin şehit oluşlarının 79. yıl dönümünde, Cumhuriyet kahramanlarını şükranla yad ettiklerini dile getirdi.
Cumhuriyetin değerlerini ve kazanımlarını korumada sonuna kadar mücadele edileceğini belirten Subaşı, [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ın şehit edilişinin gerçek din anlayışıyla ilgisi olamayacağını, cinayeti işleyenlerin insanlık dışı eylemlerinden dolayı tüm milletin vicdanında mahkum olduğunu vurguladı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin etnik kökeni, dini, inancı ne olursa olsun vatandaşını koruyan bir anlayışta olduğunu ifade eden Turgut Subaşı, ''Cumhuriyeti ayakta tutan yegane kuvvet, milletin kendisidir'' diye konuştu.
Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin ise [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ı anma törenlerinde halkın, Atatürk ilke ve devrimlerine sıkı sıkıya bağlı olduğunu gösterdiğini söyledi.
-ANIT ŞEREF DEFTERİ İMZALANDI-
Törende daha sonra İzmir Vali Vekili Sait Topoğlu ile Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı.
Vali Vekili Topoğlu, [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray]'ın demokratik, laik ve modern Türkiye Cumhuriyeti'ne ve milletin aydınlık geleceğine kastedenler tarafından şehit edildiğini vurguladı.
Topoğlu, deftere şunları yazdı:
''Canlarınıza kast eden caniler, bugün esameleri bile okunmayan, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti'ni kavrama anlayışından mahrum meczuplar olarak tarihin çöplüğünde hak ettikleri yerlerini almışlardır. Ama kanlarınızla, canlarınızla kurduğunuz Türkiye Cumhuriyeti, modern bir dünyanın etkin bir üyesi olarak yoluna devam etmektedir. Huzurlarınızda bir kez daha vurgulamak isterim ki Türk milleti olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünün, çağdaşlaşmanın temeli olan din ve vicdan özgürlüğünün güvencesi laiklik başta olmak üzere, Atatürk ilke ve inkılaplarının 79. yıl önceki gibi koruyup sonsuza kadar yaşatacağımıza olan inancımı belirtmek istiyorum. Yakmış olduğunuz özgürlük meşalesi, sonsuza kadar aydınlatmaya devam edecektir. Sizler rahat ve müsterih uyuyunuz, ruhunuz şad olsun.''
Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu da Cumhuriyet devrimlerinin ölümsüz ve abideleşen bekçilerini anmak ve minnet duygularını dile getirmek amacıyla törende bulunduklarını bildirdi.
Orgeneral Kıvrıkoğlu, deftere şu ifadeleri yazdı:
''Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini, Atatürk ilke ve devrimlerini doğrudan hedef alan gerici ayaklanmaya karşı büyük bir cesaretle, feragatle, kahramanca mücadele vererek kutsal şehitlik mertebesine eriştiniz ve bu yüce duyguyla devrimlerin koruyucu simgesi olarak Türk milletinin onuru oldunuz. Büyük Türk ulusu sizlerden aldığı feyizle Atatürk'ün en büyük eseri Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne tehdit oluşturabilecek ve ulusumuzun çağdaş uygarlık yolunda ilerlemesine engel olabilecek bütün karanlık girişimlere karşı Cumhuriyetin erdemlerinden taviz vermeden mücadele etme azim ve kararlılığındadır. Aziz şehitlerimiz, Türkiye Cumhuriyeti'ni ve onun yüce değerlerini koruma ve sonsuza kadar yaşatma konusundaki irademizi huzurlarınızda bir kez daha belirtirken, şehit Asteğmen [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray] ve diğer şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyoruz, ruhlarınız şad olsun.''
Toplu fotoğraf çekimiyle sona eren törenden İstanbul'daki bir etkinliğe katılmak amacıyla erken ayrılan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, gazetecilerin törenle ilgili sorusu üzerine, ''Tarihte de Türk milleti yobazlara teslim olmamıştır. Türk gençleri, milletimizi yobazlara teslim etmeyecektir. Bugün buradaki heyecan bunun en güzel örneğidir'' yanıtını verdi.
Anıta çelenk konulmasının ardından bir kıta asker, havaya üç el saygı atışı yaptı.
Maltepe Askeri Lisesi'nden Kağan Berk'in Gençliğin Ata'ya Cevabı'nı seslendirdiği törende, çeşitli okullardan öğrenciler de şiirler okudu.
Şehit Asteğmen [COLOR=dimgray]Kubilay [COLOR=dimgray] anısına düzenlenen Cumhuriyet Şehitleri Ulusal Koşusu'nda dereceye girenlere ödülleri Vali Vekili Sait Topoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından verildi.