You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Bahar Yorgunluğunuz Mu Var?

Bahar Yorgunluğunuz Mu Var?

Senior Member
Bahar Yorgunluğunuz Mu Var?
Bahar yorgunluğuna karşı altın öğütler
Arkamızda bıraktığımız soğuk günler ve uzun geceler bize baharın gelmesi çok uzun sürecekmiş hissi verse de, birden gelen hava değişimine bedenimize uyum sağlamakta güçlük çekiyor.





Elveda derken kışa, tabiat ananın uyanması ile birlikte yeniden uyanıyor uyuklayan duygularımız ve bedenimiz. Bu uyanış ****bolizmamızda değişiklikler meydana getiriyor. Bu değişikliklerin en önemli etkisi de yorgunluk olarak kendisini göstermekte. Arkamızda bıraktığımız soğuk günler ve uzun geceler bize baharın gelmesi çok uzun sürecekmiş hissi verse de, birden gelen hava değişimine bedenimize uyum sağlamakta güçlük çekiyor.

Bir isteksizlik, bir hareketsizlik, bir bıkkınlık. Hiçbir şey yapmak gelmez içimizden. Mevsimle başlayan bu değişim birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, iç huzursuzluğu, isteksizlik ve uyuma ihtiyacı gibi benzer şikâyetler ortaya çıkarmaktadır. Bu şikâyetlerin çoğunun bahar yorgunluğundan kaynaklandığı düşünülmektedir.

Eğer bahar yorgunluğu için önlem alınmazsa, yaşanan bu olumsuz duygu durumu kronikleşebilmektedir. Bunun sonucu olarak da bazı bedensel şikâyetlerde artış olmaktadır.

Bahar Yorgunluğunun Nedenleri

Bahar mevsimi ile havadaki elektrik yükü artmaktadır. Elektrik yükünün yoğunlaşması, ****bolizmada sinirlilik ve stres düzeyinin artmasına neden olmaktadır. Organizma bu gergin duruma uyum sağlayamazsa beden fizyolojik tepkiler verebilmektedir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi, yeterli vitamin ve minerallerin alınmaması, bunlara ilaveten fazla alınan kafein, kirli hava, aşırı sigara ve alkol tüketimi gibi vücuda zarar verecek her türlü olumsuzluk da havadaki elektrik yükü gibi ****bolizmaya olumsuz etki yapabilmektedir. Sonuçta buna benzer nedenler yorgunluğun daha fazla hissedilmesine katkıda bulunmaktadır.

Yorgunluğun Sonuçları

Ortaya çıkan bu yorgunluk sendromu ciddiye alınmalı ve buna göre önlemler alarak yorgunluğun kronikleşmesi engellenmelidir. Bu durum ciddiye alınmazsa aşağıdaki belirtiler gözlenebilir:

— Fiziksel ağrılar (baş, sırt, bel ve boyun gibi)

—Yorgunlukla birlikte; konsantrasyon bozukluğu, neşesizlik, aşırı sinirlilik, hafıza zayıflaması, dikkat eksikliği ve uyku bozuklukları.

— Stres ve ruhsal gerginliğe bağlı olarak mide ve barsak rahatsızlıkları. Bahar mevsiminde özellikle mide ve duodenum ülseri olanlarda hastalıkların tekrarlanması ile çokça karşılaşılmaktadır.

Alınması Gereken Tedbirler

Bahar yorgunluğu hemen her insanın karşılaşabileceği bir durumdur. Buna karşı önceden tedbir alınması oluşabilecek sorunları engellemek ya da en aza indirmek için şarttır. Bu tedbirleri şöyle sıralayabiliriz:

- Bol miktarda taze sebze ve meyve yiyerek vitamin alınmalı, özelliklede B ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum ve çinko desteğinden faydalanılmalıdır.

- Gevşeme egzersizlerinden faydalanılmalı, özellikle sabah sporu yapılmalıdır.

- Sabahları erken kalkılmalıdır.

- Gün ışığından daha çok faydalanılmalıdır. Özellikle sabah erken saatlerde alınacak gün ışığını algılayan beynin daha olumlu etkilendiği ve beynin iç saatinin daha düzgün çalıştığını gösteren çalışmalar vardır.

- Bol miktarda sıvı, özellikle de su tüketilmelidir.

- Kaliteli uyku uyumak için stresten uzak yatağa girmenin yolları araştırılmalıdır.

- Sigara, alkol ve kafein gibi uyku düzenini bozacak uyarıcılardan olabildiğince uzak durulmalıdır.

- Beyni olumsuz düşüncelerden ve saplantılardan uzak tutacak pozitif düşünceler içinde bulunmalı ve bunları çokça paylaşacak ortamlar oluşturulmalıdır.

- Özellikle bu dönemlerde yaşamı planlamak ve düzenli yaşamak, zamanı ve kendi yaşamımızı kendi kontrolümüz altına almak gibi önlemler bu dönemin en güzel şekilde geçirilmesine yardımcı olacaktır.

Uzun kış mevsiminin ardından zihni ve bedeni canlandırmak için en uygun zaman, özlemle beklediğimiz bahar dönemidir. Bahar geldikten sonra uzayan günler iyi değerlendirilirse, devamındaki güneşli ve mutlu günlerin habercisi olacaktır.
Uzman Psikolojik Danışman S.Barbaros YALÇIN
[B][I]Ene’l-hak dedik de çekildik dara
Adab erkan bize doğru yol oldu
Sorgucular geldi sual sormaya
Yardımcımız Şah-ı Merdan Al’oldu
[/B][/I]

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren Pir Zöhre Ana Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri İletişim bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.