Kendisine suikast yapılması için her yol denenen [COLOR="#0000FF"]Mustafa Kema l, hain Damat Ferit’e düzenlenecek suikaste izin vermeyecek kadar büyüktü. 1919’un 17 eylül’ünde arkadaşlarına durumu anlatan Mustafa Kemal şöyle diyordu;
’bir genç arkadaşımız, sadrazam Ferit Paşa’nın öldürülme teşebbüsü için benden onay istiyor. Bu adamın bir adalet divanında ihanetinin sabit olacağına hiç süphe yoktur. Büyük fenalıklarına devam ediyor ve elinden geldiği kadarda devam edecektir. Burası öyle fakat biz mahkeme değiliz, hakim de değiliz. Adaleti uygulama yeri ve yetkisinde de değiliz. Bunu da fert yapar kaldı ki bu adam, halen nazariyede bile olsa şeklen meşru durumda sadrazam, çünkü Padişah’ın güvenine sahip.. faaliyet halinde Meclis-i Mebusan yok ki, güvensizlik beyan etsin ve düşürsün. O halde onunla ancak, şimdilik onu oraya getireni ikna ederek, yarın da bu ülkede böyle sonuçlara meydan vermeyecek yolları kapayarak mücadele edebiliriz(’)
bu yolun dışındaki hiçbir tarz, ne vatana ne de sahiplerine hayır getirir anlaştık değil mi?
Sonra da düşüncenin sahibi gence dönerek; ’sen ne dersin çocuk? Bir şaşkını kahraman veya kurban mı yapmak istiyorsun? Bırakın bu komitacı kafasını ’ dedi.
(Kaynak;Murat Bardakçı yazıları)
Atatürk DamatFerit'e suikasti neden istemedi?
Atatürk DamatFerit'e suikasti neden istemedi?
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi