Atatürk’ün Selanik’te kolağası bulunduğu sıralarda geçen bir hatırasını anlatacağız. Yalnız, bu hatırayı başlamadan önce, bir noktaya ehemmiyetle değinmek istiyoruz. Atatürk, uluorta tesadüflerle değil, bütün hayatını bu memleketin ve bu milletin hürriyetine vakfederek yıllar ve yıllarca mücadele ettikten sonra Türkiye’yi bugünkü uygar düzeye ulaştırmıştır. Anlatacağımız çok kıymetli hatıra, bunun en canlı örneğidir.
Bu olayı, Milli Mücadele’de emsalsiz hizmetleri geçmiş bulunan Ziya Kılıç’tan dinledik ve ilk kez neşrediyoruz.
Ziya Kılıç, bu olayı şöyle anlatmıştır:
1910 (1326) yılındayız. Beşinci kolordu Erkan-ı Harbiyesi’ne Mülhak Kolağası Mustafa Kemal de Selanik’te bulunuyordu. Beşinci kolorduya mensup 38. Merkez alayı kumandanı miralay saadettin bey tedavi için İstanbul’a gidiyor ve izin alıyor.
Sadettin Bey’in kimi vekil bırakacağını herkes merak etmekteydi. Biz ve kumandanlar, bu merak içindeyken, hayretle gördük ve öğrendik ki, kolağası Mustafa Kemal, kendisine vekalet edecektir. Hayret ettik. Çünkü Mustafa Kemal kıdemli yüzbaşıydı, halbuki kendisinden çok üstün rütbede olanlar vardı.
Büyük rütbeli subayların bu hayretleri çabuk geçti ve yerine büyük bir merak başladı . Mustafa Kemal, kendisini son derece sevdirmişti. Onun, şehir içindeki bazı jestleri, herkesi kendisine bağlamıştı. Şimdi, onun iş başına geçmesini merak ediyorduk.
Alayın teslim alınış gününü, tarihimizin mühim bir dönüm noktası olarak kabul etmemiz lazımdır. O gün, Atatürk , beyaz bir ata binerek gelmişti bütün gözler ondaydı, alayın önünde kılıcını çekerek selam vaziyeti aldı. Sonra atından süratle yere atladı. Şimdi:
- Selamün Aleyküm asker! demesini bekliyorduk.
Fakat hiç beklemediğimiz bir durum vukua geldi:
- Merhaba asker!..
Bu, ilk defa vaki olan bir olaydı. Askerler, nasıl karşılık vereceklerini bilemiyorlardı. Bu bir kaç saniyelik sükutu, İstanbullu askerler doldurdular:
- Merhaba beyim!..
Ordu, ilk defa bir kumandandan (merhaba asker!) selamını alıyordu. Mustafa Kemal, alayı teslim aldıktan sonra sert bir sesle, “rahat!” emrini veriyor sonra bölük kumandanlarından birine yaklaşıyor. Bölüğünü derin kol ile hareket ettirerek takım kolunda kendisine cephe almak üzere sevk etmesini emrediyor.
Banoğlu, Age, S: 31
Ata, âmerhaba Asker!"i Ne Zaman Söyledi?
Konu Sahibi / Yazar
Zekai
Kategori / Forum
Atatürk Anıları
Yorumlar / Cevaplar
1
Okunma / Görüntüleme
4025
Ata, âmerhaba Asker!"i Ne Zaman Söyledi?
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi